Οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο αισιόδοξο λόγω της διάθεσης εμβολίων

Το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο σημείωσε ανοδική πορεία τον Δεκέμβριο, με τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να αισθάνονται αισιόδοξοι λόγω του εμβολίου κατά του ιού covid-19, ανέφερε το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Δείκτης Οικονομικών Συναισθημάτων (ESI) που συνέταξε το Κέντρο Οικονομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου (ERC) αυξήθηκε κατά 2,8 μονάδες σε 81,3 μονάδες το Δεκέμβριο από 78,5 τον προηγούμενο μήνα.

«Η άνοδος του ESI του Δεκεμβρίου ήρθε ως αποτέλεσμα κυρίως των ανοδικών αναθεωρήσεων στις οικονομικές προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών πιθανώς λόγω της άφιξης του εμβολίου κατά του Covid», ανέφερε το ERC σε δελτίο τύπου.

Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, η ESI σημείωσε την υψηλότερη μηνιαία πτώση της κατά 22 μονάδες τον Απρίλιο, καθώς η Κύπρος ήταν πλήρως κλειδωμένη ως μέρος μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Το ESI άρχισε να ανακάμπτει στους επόμενους μήνες, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.
Η αύξηση του ESI οφείλεται στην αύξηση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς, εκτός από τη μεταποίηση, καθώς και από βελτιώσεις στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, πρόσθεσε το ERC.

Η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών βελτιώθηκε ως αποτέλεσμα των λιγότερο αρνητικών εκτιμήσεων στον πρόσφατο κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων και τις ανοδικές αναθεωρήσεις στις προσδοκίες ζήτησης

Σύμφωνα με το ΕΣΕ, ο δείκτης εμπιστοσύνης λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κυρίως λόγω ευνοϊκότερων εκτιμήσεων του όγκου των αποθεμάτων και ανοδικών αναθεωρήσεων στις προσδοκίες πωλήσεων.

Η αύξηση του Δείκτη Εμπιστοσύνης Κατασκευής προήλθε από βελτιωμένες εκτιμήσεις των επιπέδων των βιβλίων παραγγελιών και από ανοδικές αναθεωρήσεις στις προσδοκίες για την απασχόληση.

Στη μεταποίηση, ο δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε οριακά λόγω των πτωτικών αναθεωρήσεων στις προσδοκίες παραγωγής, παρά τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις των τρεχόντων επιπέδων αποθεμάτων τελικών αγαθών.

Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή σημείωσε μικρή αύξηση, καθώς οι καταναλωτές αναθεώρησαν τις προσδοκίες τους για τις μελλοντικές χρηματοοικονομικές τους συνθήκες και τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο προς τα πάνω.

Σύμφωνα με το ERC, τον Δεκέμβριο, οι προθέσεις των καταναλωτών να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές εξασθένησαν περαιτέρω, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο.
(CNA)

Source