Οι ένοπλοι σκοτώνουν δύο γυναίκες δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο Αφγανιστάν: την αστυνομία

Άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν δύο γυναίκες δικαστές από το Ανώτατο Δικαστήριο του Αφγανιστάν, προσθέτοντας σε κύμα δολοφονιών στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις, ενώ εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των Ταλιμπάν διεξήγαγαν ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κατάρ.

Οι δύο δικαστές, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί, σκοτώθηκαν και ο οδηγός τους τραυματίστηκε, σε μια επίθεση περίπου στις 8:30 π.μ., ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι η υπόθεση ερευνάτο από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι οι μαχητές του δεν εμπλέκονται.

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας επιθέσεις εναντίον αμάχων από τους Ταλιμπάν και άλλες μαχητικές ομάδες.

Ο Γκάνι είπε ότι «ο τρόμος, ο τρόμος και το έγκλημα» δεν ήταν λύση στα προβλήματα του Αφγανιστάν και ζήτησε από τους Ταλιμπάν να αποδεχθούν «μόνιμη εκεχειρία».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν στοχευτεί τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας φόβο ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους σε ορισμένες από τις επιθέσεις, αλλά έχουν πει ότι οι μαχητές τους θα συνεχίσουν να «εξαλείφουν» σημαντικές κυβερνητικές προσωπικότητες, αν και όχι δημοσιογράφοι ή μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Η αυξανόμενη βία περιπλέκει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που μεσολάβησαν στις ΗΠΑ που πραγματοποιούνται στη Ντόχα καθώς η Ουάσινγκτον αποσύρει στρατεύματα.

Πηγές και από τις δύο πλευρές λένε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο μόλις ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του και γνωστοποιήσει την αφγανική πολιτική του.

Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν έχει μειωθεί σε 2.500, το χαμηλότερο επίπεδο των αμερικανικών δυνάμεων εκεί από το 2001, σύμφωνα με το Πεντάγωνο την Παρασκευή.

Source