Οι Αιγύπτιοι βρίσκονται στη Λιβύη για πρώτη φορά για συνομιλίες … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Κορυφαίοι αιγυπτιακοί αξιωματούχοι ασφαλείας επισκέφθηκαν την Τρίπολη της Λιβύης, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια για να συνομιλήσουν με διεθνώς αναγνωρισμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA), ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου αιγυπτιακών αξιωματούχων στην Τρίπολη από το 2014, όταν ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του GNA και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον Ταξίαρχο Khalifa Haftar.

Το GNA υποστηρίζεται από την Τουρκία και το LNA από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη ήταν σε αναταραχή, με την Αίγυπτο να ανησυχεί για αστάθεια στη γειτονική της χώρα και την Άγκυρα που υποστηρίζεται από τις δυνάμεις της Τρίπολης.

Η δήλωση ανέφερε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Fati Basaga պետ Αρχηγός Πληροφοριών Emad Trabels συζήτησε «τρόπους στήριξης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» արդյուն το αποτέλεσμα των «διαπραγματεύσεων των επιτροπών 5 + 5» με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία.

Το υπουργείο αναφέρθηκε στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στα τέλη Οκτωβρίου και σε διμερείς συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν πέντε αξιωματούχοι από κάθε πλευρά. Ο Μπασάγκα, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, έγραψε στο Twitter ότι η συνάντηση ήταν “εποικοδομητική, εποικοδομητική” και χαρακτήρισε τις σχέσεις της Λιβύης με το Κάιρο ως “πολύ σημαντικές”.

Σύμφωνα με μια αιγυπτιακή πηγή, η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον αναπληρωτή επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, αξιωματούχους των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της GNA Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα και υποσχέθηκε ότι η αιγυπτιακή πρεσβεία στην Τρίπολη θα ανοίξει ξανά “το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της GNA, Μοχάμεντ Ελγκεμπλάου. Η αιγυπτιακή εφημερίδα “Al Ahram” έγραψε ότι οι αξιωματούχοι πρόκειται να επιθεωρήσουν το κτίριο της πρεσβείας, το οποίο έκλεισε από το 2014.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source