Οι Αιγύπτιοι και Ισραηλινοί υπουργοί σκέφτονται την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας – Οικονομία – Επιχειρήσεις

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El-Molla και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz συζήτησαν την Κυριακή τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας και των δύο χωρών.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να προετοιμάσουν μια συμφωνία με στόχο τη σύνδεση του πεδίου φυσικού αερίου Leviathan με τις μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου της Αιγύπτου μέσω θαλάσσιων αγωγών, δήλωσε το υπουργείο πετρελαίου σε δήλωση.

Επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τη δημιουργία μιας συνεκτικής και ισχυρής ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο για τη μεγιστοποίηση των πόρων και των αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής, πρόσθεσε.

Οι δύο υπουργοί τόνισαν επίσης τη σημασία της συμβολής στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών έως το 2050.

Συζήτησαν επίσης τρόπους αύξησης της ενεργειακής ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός θαλάσσιου πεδίου της Γάζας, της δημιουργίας ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Τζενίν και της παροχής φυσικού αερίου στους Παλαιστινίους.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη για έναν Αιγύπτιο υπουργό στο Ισραήλ από το 2016.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο El-Molla κατευθύνθηκε προς τη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ για να συνομιλήσει με τους ομολόγους του σχετικά με το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε το υπουργείο πετρελαίου.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο, ο El-Molla συναντήθηκε και διεξήγαγε συνομιλίες με τον Μοχάμεντ Μουσταφά, σύμβουλο του Παλαιστίνιου Προέδρου για οικονομικά θέματα στη Ραμάλα, και τον Στάινιτς στην Ιερουσαλήμ για την υποστήριξη των στόχων και των προσπαθειών του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η επίσκεψη στοχεύει στην αποκρυστάλλωση ενός κοινού οράματος και ενός συστηματικού διαλόγου για την ανάπτυξη μιας περιφερειακής αγοράς, ως χάρτη του φόρουμ [comes into effect] με τρόπο που υποστηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών να επενδύσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου και να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα και μελλοντική υποδομή μέσω γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας », ανέφερε η δήλωση.

Οι ιδρυτικές χώρες του Ανατολικού Μεσογειακού Φόρουμ περιλαμβάνουν την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιορδανία και την Ιταλία.

Σύντομος σύνδεσμος:

Source