Οι αποκαλύψεις σεξουαλικής κακοποίησης από τους Έλληνες Ολυμπίους ανοίγουν πύλες πλημμύρας

Πιο υψηλοί Έλληνες αθλητές έχουν παρουσιάσει ισχυρισμούς σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης από αξιωματούχους των ελληνικών αθλητικών αρχών, μετά από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Ολυμπιακής πρωταθλητής ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατόρου, η οποία είπε ότι υπέστη κακοποίηση στα χέρια ενός υψηλού επιπέδου μέλους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ο οποίος παραμένει στη θέση του μέχρι σήμερα.

Η εμπειρία του Μπεκατόρου προκάλεσε εκτεταμένη οργή σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, σε ένα κύμα υποστήριξης στον Ολυμπιονίκη, ο οποίος βρήκε το θάρρος να σπάσει τη σιωπή των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και να μιλήσει για το τραυματικό γεγονός που έχει σηματοδοτήσει τη ζωή της.

Φωνάζοντας τους κακοποιούς, ο πρώην Ολυμπιονίκης αποκάλυψε το τεράστιο φορτίο που είχε για δεκαετίες, προκαλώντας το τεράστιο συναισθηματικό και διανοητικό άγχος της.

Παρά τις αρχικές προσπάθειες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας για υποβάθμιση και ακόμη και περιορισμό των κατηγοριών, χωρίς συμπάθεια για την τεράστια δύναμη που πήρε για να προχωρήσει, η κοινωνική αντίδραση τους αναγκάζει να διεξαγάγουν μια εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, δίπλα στο Μπεκατόρου και οποιονδήποτε άλλο αθλητή που έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Από τότε που μίλησε ο Μπεκατόρου, τέσσερις άλλοι Έλληνες αθλητές υψηλού προφίλ εμφανίστηκαν με τις δικές τους εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των πρωταθλητών ιστιοπλοΐας Mania Bikoff, Rabea Iatridou, Marina Psychogiou και του υψηλού άλματος ολυμπιονίκης Ολυμπιονίκης του 1996, Νίκη Μπακογιάννη, που όλοι διηγήθηκαν πώς τους πλησίασαν οι αξιωματούχοι .

Πιστεύεται ότι υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις Ελλήνων αθλητών, υψηλού προφίλ ή αλλιώς που εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική κακοποίηση από αθλητικούς αξιωματούχους, περιπτώσεις για τις οποίες συζητήθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες εδώ και δεκαετίες.

Οι Έλληνες Ολυμπιακοί και παγκόσμιοι πρωταθλητές υπερασπίζονται τον Μπεκατόρου, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού ολυμπιονίκης Πύρρου Δήμας, ο οποίος είπε ότι ήταν ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει, ενθαρρύνοντας όλους όσους υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση να εμφανιστούν.

«Το φως πονάει τα μάτια, αλλά μπορεί να σβήσει το σκοτάδι» είπε ο Δήμας.

Η Ομοσπονδία Ελλήνων Ολυμπιακών Πρωταθλητών εξέφρασε την υποστήριξή της στη Σοφία Μπεκατόρου, καλώντας τους κακοποιητές κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης «Break the Silence-Speak out».

Source