Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν αρχαίο κατάστημα τροφίμων στο δρόμο στην Πομπηία

Αρχαιολόγοι στο Πομπηία, η πόλη που θάφτηκε σε ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ., έκανε το εξαιρετικό εύρημα ενός τοιχογραφημένου καταστήματος ζεστών τροφίμων και ποτών που σερβίρει το αρχαίο ισοδύναμο φαγητού του δρόμου με τους Ρωμαίους περαστικούς.

Γνωστό ως τερμοπόλιο, λατινικά για μετρητές ζεστών ροφημάτων, το κατάστημα ανακαλύφθηκε στον ιστότοπο Regio V του αρχαιολογικού πάρκου, ο οποίος δεν είναι ακόμη ανοιχτός στο κοινό και αποκαλύφθηκε το Σάββατο.

Εντοπίστηκαν ίχνη φαγητού σχεδόν 2.000 ετών σε μερικά από τα βαθιά βάζα τερακότας που περιείχαν ζεστό φαγητό, το οποίο ο καταστηματάρχης κατέβασε σε έναν πάγκο με κυκλικές τρύπες.

Το μπροστινό μέρος του μετρητή ήταν διακοσμημένο με έντονα τοιχογραφίες, μερικές από τις οποίες απεικονίζουν ζώα που αποτελούσαν μέρος των συστατικών των τροφίμων που πωλούνται, όπως ένα κοτόπουλο και δύο πάπιες που κρέμονται ανάποδα.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εύρημα. Είναι η πρώτη φορά που ανασκάψουμε ένα ολόκληρο τερμοπόλιο », δήλωσε ο Massimo Ossana, διευθυντής της Πομπηία αρχαιολογικό πάρκο.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο χάλκινο μπολ που είναι γνωστό ως πατέρα, κεραμικά βάζα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα σούπες και σούπες, φιάλες κρασιού και αμφορείς.

Πομπηία, 23 χλμ. (14 μίλια) νοτιοανατολικά της Νάπολης, φιλοξένησε περίπου 13.000 ανθρώπους όταν θάφτηκε κάτω από τέφρα, ελαφρόπετρα και σκόνη καθώς υπέστη τη δύναμη μιας έκρηξης που ισοδυναμεί με πολλές ατομικές βόμβες.

«Οι προκαταρκτικές αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι αριθμοί που σχεδιάστηκαν στο μπροστινό μέρος του μετρητή, αντιπροσωπεύουν, τουλάχιστον εν μέρει, το φαγητό και το ποτό που πωλήθηκαν εκεί», δήλωσε η Valeria Amoretti, ανθρωπολόγος.

Η Amoretti είπε ότι βρέθηκαν ίχνη χοιρινού, ψαριού, σαλιγκαριών και βοείου κρέατος, μια ανακάλυψη που αποκαλούσε «μαρτυρία για τη μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πιάτων».

Περίπου τα δύο τρίτα της αρχαίας πόλης των 66 εκταρίων (165 στρεμμάτων) έχουν αποκαλυφθεί. Τα ερείπια δεν ανακαλύφθηκαν μέχρι τον 16ο αιώνα και άρχισαν οι οργανωμένες ανασκαφές περίπου το 1750.

Μια σπάνια τεκμηρίωση της ελληνορωμαϊκής ζωής, Πομπηία είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ιταλίας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

(Reuters)

Εικόνα: Τοιχογραφίες σε έναν αρχαίο πάγκο που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Πομπηία, Ιταλία, φαίνεται σε αυτήν την φωτογραφία που κυκλοφόρησε στις 26 Δεκεμβρίου 2020. Πομπηία Αρχαιολογικό Πάρκο / Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δραστηριοτήτων και Τουρισμού / Luigi Spina / Φυλλάδιο μέσω REUTERS

Source