Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την «πραγματική προέλευση» του Στόουνχεντζ

Οι ειδικοί εργάζονται εδώ και πολύ καιρό στην περιοχή για να μάθουν περισσότερα για το γιατί και πώς χτίστηκε το αρχαίο αριστούργημα. Μερικές από τις ηφαιστειακές μπλε πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν στο κτίριο μεταφέρθηκαν στην περιοχή 160 μίλια (περίπου 260 χλμ.) Από το σημείο προέλευσής τους στην Ουαλία.

Τώρα οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει σημάδια ότι οι μικρότερες μπλε πέτρες σχηματίζουν ένα ακόμη παλαιότερο, πολύ χαμένο μνημείο στο Preseli Hills στο Pembrokeshire της Ουαλίας.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ του BBC Stonehenge: The Lost Circle Revealed, μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Mike Parker Pearson ανακάλυψε σημάδια από τις πέτρες που έμειναν στα άγονα εδάφη της δυτικής Ουαλίας.

Η καθηγήτρια Άλις Ρόμπερτς, η επιστήμονας που παρήγαγε την τηλεοπτική εκπομπή, είπε ότι οι αρχαιολόγοι «συνεχώς αγωνίζονται με αυτό».

«Είχαν μια πολύ κακή στιγμή. Εργάζονται σε αυτό για περίπου 10 χρόνια. Κοίταξαν πολλά διαφορετικά μέρη και δεν βρήκαν τίποτα. Ήταν σχεδόν στα πρόθυρα να τα παρατήσουν και μετά κοίταξαν αυτό το μέρος που ονομάζεται Waun Mawn. “

Ωστόσο, παρόλο που η περιοχή θεωρήθηκε προηγουμένως ως “αμφίβολη και ασήμαντη”, μπορεί τώρα να αποδείξει το μονοπάτι που πήραν οι μπλε πέτρες στο δρόμο τους προς το Salisbury Plain.

“Ωστόσο, αποφάσισαν να κάνουν μια ανασκαφή μόνο για να δουν αν μπορούσαν να βρουν κάτι και βρήκαν ερείπια από τις πέτρινες τρύπες. Και (τα υπολείμματα) είχαν ακριβώς την ίδια διάμετρο με τον εξωτερικό κύκλο στο Στόουνχεντζ,” εξηγεί ο καθηγητής Ρόμπερτς

“Είναι απολύτως η πιο συναρπαστική αρχαιολογική μελέτη που έχω δει ποτέ στο Stonehenge στη ζωή μου”, δήλωσε ο Ρόμπερτς για το εύρημα. “Αυτό είναι πραγματικά καταπληκτικό, είναι απίστευτη αρχαιολογία.

Οι αρχαιολόγοι έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικές τρισδιάστατης σάρωσης, παραδοσιακή αρχαιολογία πεδίου και εργαστηριακή ανάλυση για να ανακαλύψουν πότε και πού εξορύσθηκαν οι πέτρες Stonehenge και πού στάθηκαν αρχικά.

Ωστόσο, ακόμη και αν απαντηθεί το ερώτημα από πού προήλθαν οι πέτρες, γιατί μετακόμισαν στην Αγγλία εξακολουθεί να είναι μυστήριο.

Ο καθηγητής Ρόμπερτς είπε:

«Φυσικά υπάρχουν ερωτήματα για το γιατί αυτές οι πέτρες μπορεί να έχουν μεταφερθεί από τη Δυτική Ουαλία στο Salisbury Plain… αλλά τελικά αυτό είναι προϊστορικό και δεν ξέρουμε. Συχνά συναντάμε αυτές τις ερωτήσεις στους προϊστορικούς χρόνους, αλλά επειδή δεν υπάρχουν γραπτά αρχεία, δεν νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε αυτά.

.Source