Οι ασφάλειες δεν πληρώνουν για «καραντίνα»

Fehime ALASYA

Με τις περιπτώσεις Covid-19 που παρατηρούνται στη χώρα από τον Μάρτιο, εκατοντάδες άτομα έχουν καραντίνα από το Contact Tracking Center του Υπουργείου Υγείας. Διαπιστώθηκε ότι οι ασφαλισμένοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους από το κράτος, δεν έλαβαν πληρωμή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αντιμετώπισαν τέτοιο πρόβλημα.

Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας Koral Çağman δήλωσε ότι αυτές οι πληρωμές δεν μπορούσαν να γίνουν επειδή δεν είχαν νομική βάση, και ότι μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, υπέβαλαν πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών να πληρώσουν τους υπαλλήλους που βρίσκονται σε καραντίνα και, εάν χρειαστεί, έλαβαν μέτρα για να δημιουργήσουν μια νομική βάση αλλάζοντας το καταστατικό. Ο Çağman δήλωσε επίσης ότι στοχεύουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος μέσα σε μια εβδομάδα.

Αναφέροντας ότι τα παράπονα των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα εξακολουθούν να αγνοούνται για 10 μήνες από τότε που παρατηρήθηκε η πανδημία στη χώρα τον Μάρτιο, η επιχειρηματική κοινότητα επέστησε την προσοχή στην ανάγκη επίλυσης αυτού του προβλήματος το συντομότερο δυνατό.

Από το Υπουργείο Υγείας πληροφορήθηκε ότι οι άνθρωποι που ήταν σε καραντίνα επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εργασίας για να κάνουν τα επιδόματά τους κατά την περίοδο αυτή, τόσο για να αποτρέψουν τις επαφές να κρυφτούν όσο και για να αποτρέψουν αυτά τα άτομα να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες.

Sungur: “Εάν η ασφάλιση ανεργίας βρίσκεται στο κρεβάτι, το κράτος υποχρεούται να πληρώσει”

Ο Χασάν Σουνγκούρ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Εργοδοτών Κύπρου, υπενθύμισε ότι οι κοινωνικά ασφαλισμένοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα επενδύονται σε «Ασφάλιση ανεργίας» και τόνισε ότι οι ασφαλίσεις είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποχρεωτική απουσία. Ο Sungur είπε, “Εάν αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα είναι πολίτες της ΤΔΒΚ και αυτό το άτομο έχει ασφάλιση ανεργίας, οι ασφάλειες υποχρεούνται να πληρώνουν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν υποχρεωτική απουσία.” είπε.

Ο Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας Koral Çağman:

“Υποβάλαμε μια πρόταση, εάν χρειαστεί, ο κανονισμός θα αλλάξει, θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέσα σε μια εβδομάδα”

Εκφράζοντας ότι υπέβαλαν πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με την πληρωμή των ασφαλισμένων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους, ο Çağman σημείωσε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί εντός μίας εβδομάδας.

Ο Çağman, ο οποίος ήλθε σε επαφή με τον Covid-19 και δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα σε καραντίνα δεν πληρώθηκαν, επομένως άκουσαν ότι ήταν θύματα πριν έρθουν στο υπουργείο και ότι του υποβλήθηκαν πολλές καταγγελίες και ότι το έφεραν στην ημερήσια διάταξη μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο ğağman είπε, «Δεν υπήρχε νομική βάση για αυτό, ήταν άδικο. Το αναφέραμε από την πρώτη μέρα. Υποβάλαμε πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου και πόρου. Αυτό θα συζητηθεί και θα επιβεβαιωθεί σε λίγες μέρες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς τους πολίτες. ” είπε.

Εάν είναι απαραίτητο, ο κανονισμός μπορεί να αλλάξει.

Εκφράζοντας ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτές τις πληρωμές, ο Çağman εξήγησε ότι εάν είναι απαραίτητο, οι κανονισμοί μπορούν να αλλάξουν και οι πληρωμές θα γίνουν το συντομότερο δυνατό.

Κάγκμαν; “Ως κράτος, εμποδίζουμε αυτούς τους ανθρώπους να δουλέψουν, λέγοντας” Μπείτε στην καραντίνα “, είμαστε υποχρεωμένοι να αποσυρθούμε από τη δουλειά τους, είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνουν θύματα.” Μίλησε με τη φόρμα.

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση …

Προέβλεψε ότι θα λάβουν αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και σημείωσε ότι η ζήτηση είναι πολύ υψηλή και αυτός ο αριθμός αυξάνεται σταδιακά.

Σημειώνοντας ότι αυτό το πρόβλημα υπάρχει από τον Μάρτιο, ο Çağman είπε, “Ίσως να μην είμαστε σε θέση να παρέχουμε αναδρομικές πληρωμές, αλλά μόλις γίνει αποδεκτή η πρόταση, θα την επεξεργαστούμε αμέσως.”

Προσθέτοντας ότι αυτό δεν ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους, ο Çağman είπε, «Δεν υπάρχει έκπτωση από τον μισθό τους. Εργαζόμαστε για την εξάλειψη αυτής της διαφοράς. ” είπε.

Πώς είναι η κατάσταση στο δημόσιο τομέα;

Ο υπουργός Çağman δήλωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα ως προς αυτό, και δήλωσε ότι δεν υπάρχει περικοπή μισθών, και μερικές φορές μπορούν να γίνονται μειώσεις από ετήσια φύλλα σύμφωνα με την πρωτοβουλία της αρμόδιας υπηρεσίας.


Ömer Naşit, Πρόεδρος της Επαναστατικής Γενικής Ένωσης Εργασίας:

“Η κυβέρνηση συμβάλλει στην εκμετάλλευση του εργαζομένου”

Δηλώνοντας ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα δεν προστατεύονται σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια της πανδημικής διαδικασίας που περνάμε, ο Ömer Naşit, Πρόεδρος της Επαναστατικής Γενικής Εργατικής Ένωσης, δήλωσε ότι εκμεταλλεύονται υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται σε καραντίνα αλλά δεν πληρώθηκαν.

Υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πρακτική πρέπει να αλλάξει, ο Νάσιτ προέβλεψε ότι διαφορετικά, οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα με επαφή Covid-19 θα κρύβονταν και θα προκαλούσαν αύξηση της τοπικής μόλυνσης.

Ο Νάσιτ είπε, «Κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, δόθηκαν αστεία στοιχεία, όπως 1500 TL σε υπαλλήλους στους τομείς που δεν λειτουργούσαν, το επίδομα ανεργίας μειώθηκε σε 1 νύχτα, από τον Φεβρουάριο του 2020, ο ελάχιστος μισθός μειώθηκε σε 35 τοις εκατό αγοραστική δύναμη, οι εργαζόμενοι εργάστηκαν για πληρότητα με το σύστημα μερικής απασχόλησης. Τώρα καραντίνα υπαλλήλων επειδή βρίσκεται σε επαφή με το κράτος, αλλά δεν καλύπτει αυτές τις 15 ημέρες για τις ασφάλειες; ” είπε.

Υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του συστήματος παρακολούθησης επαφών, ο Νάσιτ είπε, «Το κράτος, το οποίο γνωρίζει να μειώσει το επίδομα ανεργίας εν μία νυκτί, μπορεί σίγουρα να συμπεριλάβει αυτήν την κατάσταση με την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί. Το ζήτημα δεν είναι «τεχνικό». Το ζήτημα είναι η άποψη της κυβέρνησης για τον εργαζόμενο. ” Σχολίασε.

Ο Νάσιτ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνέβαλε στην εκμετάλλευση του εργαζομένου και είπε, “Το σημαντικό εδώ είναι ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, που είναι περίπου 100 χιλιάδες, δεν ξεχνούν τι έχουν κάνει.” Μίλησε με τη φόρμα.


Πρόεδρος του Business People Association (İŞAD) Enver Mamülcü:

“Δεν έχουν ληφθεί μέτρα για μήνες, υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες, οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα είναι θύματα”

“Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εγγυήσεις, κανείς δεν σκέφτεται για τον ιδιωτικό τομέα.” Ο Enver Mamülcü, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχειρηματικής Ένωσης (PeopleAD), δήλωσε ότι το κράτος θύμα υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που ήταν σε καραντίνα.

Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι με θετική ασθένεια και καραντίνα έχουν απώλεια θέσεων εργασίας και οικονομική απώλεια που αντιστοιχεί σε περίοδο ενός μήνα, και αυτό πρέπει να καλύπτεται από το κράτος. Υπογραμμίζοντας ότι αυτή η πληρωμή πρέπει να συμπεριληφθεί στο πεδίο των κοινωνικών ασφαλίσεων, Mamülcü ·

Από τον Μάρτιο, αυτές οι πληρωμές δεν πραγματοποιήθηκαν σε νομική βάση. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτή η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα επαφίεται εξ ολοκλήρου στην πρωτοβουλία του εργοδότη. ” είπε.

Ο Mamulcü σημείωσε ότι ως αναγκαιότητα του κοινωνικού κράτους, το κράτος πρέπει να υποστηρίξει προς αυτήν την κατεύθυνση, είτε θετική είτε επαφής.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τον αγώνα και να παρέμβει σε αυτά τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό. Τα κοινωνικά δικαιώματα πρέπει να παρέχονται στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. ” Ο Mamülcü είπε ότι έλαβαν εκατοντάδες καταγγελίες και ότι οι εργαζόμενοι υπέφεραν πολύ οικονομικά.

Δηλώνοντας ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν λάβει μέτρα ή δεν έχουν κάνει δήλωση για αυτό το ζήτημα εδώ και μήνες, ο Mamülcü εξήγησε ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα μπήκαν σε μια εξίσωση που είναι πολύ άγνωστη. Ο Mamülcü επέκρινε επίσης την έλλειψη ενημερωτικής ανακοίνωσης σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Ο Mamulcü είπε, «Αυτό το ζήτημα θα προκαλέσει τη διάδοση του ιού. Η τοπική μόλυνση αυξάνεται καθώς οι επαφές κρύβονται. Το κράτος πρέπει σίγουρα να εκπληρώσει το καθήκον του σε αυτό το θέμα. ” Μίλησε με τη φόρμα.


Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών (GİAD) Uğru Ergün:

“Οι ευκαιρίες που παρέχονται στους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να παρέχονται σε όλους τους δημόσιους και όλους τους τομείς”

Ο Uğru Ergün, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Επιχειρηματιών (GİAD), επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η πόλωση και οι διακρίσεις, που γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές σε κάθε τομέα της κοινωνικής δομής, τροφοδοτούνται από το κράτος, ενώ ορισμένα τμήματα της κοινωνίας αγνοούνται από το κράτος και προσφέρονται προνόμια σε ένα άλλο τμήμα.

Σημειώνοντας ότι η διάκριση είναι απαράδεκτη, ο Ergün υπογράμμισε ότι οι ευκαιρίες που παρέχονται στους δημόσιους υπαλλήλους πρέπει να παρέχονται σε όλους τους ανθρώπους και σε όλους τους τομείς.

Ο Ergün μίλησε ως εξής:

«Η πανδημία Covid 19 συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο, και για αυτήν την κατάσταση, η οποία επηρεάζει άμεσα την καθημερινή μας ζωή, θα πρέπει να βρεθούν μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις αντί για προσωρινές αποφάσεις για τη διάσωση της ημέρας και πρέπει να γίνουν νομικές ρυθμίσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα με αναφορές για περισσότερες από τρεις ημέρες πληρώνονται από το Γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Θα ήταν η πιο λογική λύση για να υποστηρίξετε και να πληρώσετε έναν υπάλληλο που έχει έκθεση Covid και πρέπει να μείνει μακριά από τη δουλειά του για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το κράτος δεν πληρώνει. Γνωρίζουμε τώρα ξεκάθαρα ότι ο ιδιωτικός τομέας σίγουρα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης. Είναι ζωτικής σημασίας οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην υφίστανται άδικη μεταχείριση κατά τις περιόδους που δεν εργάζονται λόγω του Covid 19, η στάση απέναντι στον πραγματικό τομέα είναι «εάν δεν μπορούν να βρουν ψωμί, πρέπει να τρώνε κέικ». Εκατοντάδες θύματα πρέπει να έχουν ξεφύγει από την προσοχή του Συμβουλίου Υπουργών μας, το οποίο εργάζεται με μια έντονη ατζέντα για την αύξηση των κρατικών εσόδων και το κόστος του δημόσιου υπαλλήλου.

.Source