Οι αυτονομιστές του Χαλιστάν προσπαθούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του Κασμίρ του ΙΣΙ στην Ινδία

Ινδία

oi-Βίκυ Ναντζάππα

|

Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020, 13:07 [IST]

Νέο Δελχί, 28 Δεκεμβρίου: Τις τελευταίες εβδομάδες, οι υπηρεσίες, ο Εθνικός Οργανισμός Ερευνών, ειδικότερα, προχώρησαν σε δράση για την αποτυχία ενοτήτων που σχετίζονται με το κίνημα Khalistan. Τελευταία είμαστε ένας φυλακισμένος Χαλιστάν τρομοκράτης Gurjeet Singh Nijjar, ο οποίος κρυβόταν στην Κύπρο (Ευρώπη) συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Νέου Δελχί από την Εθνική Υπηρεσία Ερευνών.

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες δημιουργίας ενοτήτων στο Punjab με σκοπό την αναζωογόνηση της τρομοκρατίας. Αργά σημειώθηκε αύξηση των δραστηριοτήτων των υποστηριζόμενων από το ISI ακτιβιστών Khalistani. Αρκετοί ηγέτες έχουν βγει για να πουν ότι το Πακιστάν θέλει να διαιρέσει την κοινότητα των Σιχ.

Οι αυτονομιστές του Χαλιστάν προσπαθούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του Κασμίρ του ΙΣΙ στην Ινδία

Οι αξιωματούχοι του Γραφείου Πληροφοριών λένε στην OneIndia ότι, παρά την άνοδο των τρομοκρατών του Χαλιστάν, πρέπει να ανησυχείτε περισσότερο για τον αυτονομισμό. Πρόσφατα, ένας πρώην ανώτερος αστυνομικός από το Punjab, Shashi Kant, δήλωσε ότι οι ακτιβιστές υπέρ του Χαλστάν προσπαθούν να δημιουργήσουν βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.

Κορυφαίος συνωμότης κίνησης του Χαλιστάν που κατέχει η ΝΙΑ στο Δελχί

Η Ινδία εκφράζει ανησυχίες σχετικά με στοιχεία υπέρ του Χαλιστάν στο Πακιστάν που κάνουν κατάχρηση του έργου του διαδρόμου Kartarpur. Η Ινδία παρέδωσε έναν φάκελο που περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι Σιχ προσκυνητές που επισκέπτονται ιερά στο Πακιστάν υπέστησαν προπαγάνδα υπέρ του Χαλιστάν.

Ένας λεπτομερής φάκελος που απαριθμεί τις δραστηριότητες των ομάδων υπέρ του Χαλστάν παραδόθηκε στο Ισλαμαμπάντ από την Ινδία. Ο φάκελος, ο οποίος παραδόθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του διαδρόμου Kartarpur στα σύνορα Wagah, μιλά για τις διάφορες δραστηριότητες των ομάδων υπέρ του Khalistan, συμπεριλαμβανομένων των Σιχ για τη δικαιοσύνη. Το SJF απαγορεύτηκε πρόσφατα στην Ινδία.

Η ομάδα λειτουργεί ελεύθερα στο Πακιστάν, δήλωσε ο φάκελος, ενώ επισυνάπτει επίσης μια εικόνα ενός ηγέτη υπέρ του Χαλιστάν, του Γκοπάλ Σινγκ Τσάουλα, με συνάντηση με τον τρομοκράτη και τον αρχηγό της Λασκάρ-Τάιμπα, Hafiz Saeed.

Το ISI έχει καλλιεργήσει για μακρά τρομοκράτες μέρος των ομάδων υπέρ του Χαλιστάν. Έχουν ενισχυθεί με κεφάλαια, όπλα και εκπαίδευση.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει μια αλλαγή στρατηγικής αυτή τη στιγμή και οι δυνάμεις υπέρ του Χαλιστάν θέλουν να κάνουν αυτό το κίνημα πολιτικό. Τα πρώτα σημάδια παρατηρήθηκαν όταν οι Σιχ για τη Δικαιοσύνη κάλεσαν τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν, Imran Khan να υποστηρίξει το κίνημά τους. Το SJF που θα διοργανώσει το επόμενο δημοψήφισμα 2020 στο Πακιστάν κάλεσε τον Imran Khan να ζητήσει πολιτική υποστήριξη για το κίνημα.

Αξιωματούχοι στην Ινδία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Ένας αξιωματούχος στο Νέο Δελχί ενημέρωσε ότι το ISI θέλει να ακολουθήσει τη διαδρομή Κασμίρ στο Πουντζάμπ. Αυτό ήταν πάντα το σχέδιο, αλλά μπαίνοντας την πολιτική σε αυτό, είναι σαφές ότι θέλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του Κασμίρ.

Είναι αντίγραφο άνθρακα του Κασμίρ, λέει ο αξιωματικός. Από τη μία, εκπαιδεύουν τους τρομοκράτες και τους βοηθούν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Πουντζάμπ. Υπήρξε μια ξαφνική αύξηση της δραστηριότητας στο Πουντζάμπ, το οποίο περιλαμβάνει τρομοκρατικές επιθέσεις, προπαγάνδα και επίσης τη δημιουργία ενοτήτων.

Ενώ το ISI θα επέτρεπε αυτό να συνεχιστεί από τη μία πλευρά, από την άλλη θα ήθελε η πολιτική ηγεσία να λάβει θέση επί του θέματος, εξήγησε ο προαναφερόμενος αξιωματικός.

Το SJF έχει πει σαφώς να ακολουθήσει τον πολιτικό δρόμο έτσι ώστε το κίνημα να αποκτήσει πολιτική νομιμότητα.

Μόλις δοθεί η σφραγίδα, τότε η πρόθεση είναι να ζητηθεί από την ηγεσία του Πακιστάν να θέσει το ζήτημα σε διεθνή φόρουμ, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του Κασμίρ.

Κοντά στο τακούνι αυτών των εξελίξεων, το Γραφείο Πληροφοριών έχει πληροφορίες για το πώς το ISI θα προσπαθούσε και θα πλύθηκε εγκεφάλου στους Σιχ. Αυτό θα γίνει για να δοθεί στην αιτία περαιτέρω νομιμότητα. Το ISI θα ήθελε οι ντόπιοι να μιλήσουν υπέρ ενός ξεχωριστού έθνους Punjab. Μόλις υπάρχει τοπική υποστήριξη για μια τέτοια αιτία, καθιστά τη δουλειά να προκαλεί πανικό ακόμη πιο εύκολη. Οι ντόπιοι θα αναμένεται να παρέχουν υποστήριξη στους τρομοκράτες που ισχυρίζονται ότι παλεύουν για ένα ξεχωριστό έθνος Punjab.

Το SJF σε επιστολή του είχε δηλώσει ότι αρκετές εκατοντάδες εκστρατείες του έφτασαν στο Πακιστάν για να συντονίσουν την εκστρατεία για το δημοψήφισμα 2020 στο Nankana Sahib κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης 549ης επετείου από τον Σρι Γκουρού Nanak Devji.

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι τα πανό του δημοψηφίσματος 2020 και οι σημαίες του Χαλστάν με το ζωγραφικό πορτρέτο του Jarnail Singh Bhindranwale έχουν τοποθετηθεί σε ολόκληρο το συγκρότημα Nankana Sahib.

Ο πρωθυπουργός λανσάρει την Εθνική Κάρτα Κοινής Κινητικότητας, χωρίς τρένο | Ειδήσεις της Oneindia

Φύλλα χρέωσης της NIA κορυφαίο τρομοκρατικό κίνημα Khalistan

“Η SJF θα ξεκινήσει την καταχώριση ψήφων του δημοψηφίσματος 2020 κατά τα επόμενα χρόνια που έχει προγραμματιστεί για την 550η γιορτή γέννησης στο Kartarpur Sahib. Θα δημιουργηθεί μόνιμο γραφείο του SJF στη Λαχόρη για τον συντονισμό της καταχώρισης των ψηφοφοριών στο δημοψήφισμα.”

Η ανησυχία για τις υπηρεσίες είναι ότι το ISI θα προσπαθούσε να διαδώσει στους προσκυνητές την ανάγκη για ένα κίνημα υπέρ του Χαλιστάν.

Source