Οι βουλευτές θα ψηφίσουν σχετικά με το δημοψήφισμα για την τοπική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση τη Δευτέρα υπέβαλε επίσημα στο κοινοβούλιο το ζήτημα που πρέπει να τεθεί σε ένα ενιαίο, σε ολόκληρο το νησί δημοψήφισμα για το ζήτημα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, και κάλεσε τους βουλευτές να «ενεργήσουν υπεύθυνα» προειδοποιώντας ότι τυχόν καθυστερήσεις στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας θα μπορούσαν να βάλουν κονδύλια της ΕΕ διακυβεύεται.

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ρίξει ένα κλειδί στα έργα προτείνοντας ατομικά δημοψηφίσματα να διεξαχθούν από τις κοινότητες για να αποφασίσουν εάν επιθυμούν τη μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει συγχωνεύσεις.

Το έργο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των τοπικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των δήμων από 30 σε 17 και τη συγχώνευση εκατοντάδων κοινοτήτων για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

Η κυβέρνηση είπε ότι η μεμονωμένη κοινότητα να απορρίψει το νομοσχέδιο μετά την έγκρισή του από το κοινοβούλιο θα ακυρώσει ουσιαστικά τη μεταρρύθμιση, καθώς θα την καταστήσει ανεφάρμοστη.

Στη συνέχεια, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε πρόταση για τη διεξαγωγή ενιαίου δημοψηφίσματος μαζί με τις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νούρης παρουσίασε στους βουλευτές την ερώτηση σχετικά με τη δημοσκόπηση για δημοψήφισμα: «Συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση των τοπικών αρχών βάσει της κυβερνητικής πρότασης για τη δημιουργία 17 νέων δήμων με διοικητική και οικονομική ανεξαρτησία;»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από ενημέρωση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του Σώματος, ο Νούρης είπε ότι το κοινοβούλιο πρέπει τώρα να ψηφίσει εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει αυτό το ζήτημα, όπως είναι. Δεν είναι δυνατή η τροποποίηση του ζητήματος του δημοψηφίσματος – μια κατάσταση «take-it-or-leave-it».

Ο Νούρης κατηγόρησε ορισμένα κόμματα επειδή προσπάθησαν να «αποφύγουν» το ζήτημα αυτή τη στιγμή.

«Παρ ‘όλα αυτά, νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα για όλους να αναλάβουν την ευθύνη… Δεν είναι καιρός για συνθήματα, ούτε είναι καιρός – επικαλούμενος τις λεγόμενες ερωτήσεις – να προσπαθήσουμε να αναβάλουμε ορισμένες σημαντικές αποφάσεις».

Επιπλέον, πρόσθεσε, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνδέσει την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Κύπρο με την εκταμίευση κεφαλαίων από το Μέσο Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας.

Εάν η Ολομέλεια δώσει το νεύμα στην ερώτηση για το δημοψήφισμα, είπε ο υπουργός, τότε η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει μια εκστρατεία έως τις 30 Μαΐου, ενημερώνοντας το κοινό για το τι συνεπάγεται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν το Σώμα δώσει την κυβερνητική πρόταση αντίχειρα, ο Νούρης είπε: «Τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη μεταρρύθμιση. Ούτως ή άλλως, τα νομοσχέδια μεταρρύθμισης θα αναφέρονται στην πραγματικότητα στο νέο κοινοβούλιο [constituted after the elections]. Αλλά αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. “

Όσον αφορά το πόσα χρήματα λαμβάνει η Κύπρος από τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ο Νούρης δήλωσε συνολικά 968 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, 130 εκατομμύρια ευρώ αφορούν εκταμιεύσεις που συνδέονται με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον Νούρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηλεγράφει στην κυβέρνηση ότι εάν μέχρι την ημερομηνία των κοινοβουλευτικών εκλογών δεν έχει πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, τότε η διαδικασία θα ανασταλεί έως ότου γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Source