Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ρίχνουν νομοσχέδιο για την κατάργηση της «ποινής» κατά την πρόωρη συνταξιοδότηση

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν την Τρίτη ότι θα αποσύρουν νομοθετικές προτάσεις με στόχο την κατάργηση της λεγόμενης «ποινής» για πρόωρη συνταξιοδότηση, διότι τα νομοσχέδια θα θεωρηθούν αναπόφευκτα αντισυνταγματικά και δεν θα περάσουν ούτως ή άλλως.

Ανεξάρτητα από αυτά, προέτρεψαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει είτε τη μείωση είτε την πλήρη κατάργηση της κατά 12% προς τα κάτω προσαρμογής στις συντάξεις που ισχύουν για όσους συνταξιοδοτούνται νωρίς στην ηλικία των 63.

Η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στην Κύπρο είναι επί του παρόντος 65.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας του Σώματος Ανδρέας Φακοντής (Άκελ) είπε ότι οι νομοθέτες αποφάσισαν να αποσύρουν τις νομοθετικές προτάσεις που κατατέθηκαν για το θέμα. Δεν είχε νόημα να τους ακολουθήσουμε σε αυτό το στάδιο, καθώς αναμφίβολα ο πρόεδρος αρνείται να υπογράψει τους λογαριασμούς και να τους επιστρέψει στο κοινοβούλιο ή να τους παραπέμψει στο ανώτατο δικαστήριο.

Ωστόσο, κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει τις απαιτήσεις που εξέφρασαν τα συνδικάτα που θέλουν να καταργηθεί η «ποινή».

Η κατάργηση της «ποινής» δεν θα επιβαρύνει αδικαιολόγητα το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης, υποστήριξε.

«Η βιωσιμότητα του ταμείου κοινωνικής ασφάλισης είναι εγγυημένη έως το έτος 2080. Η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έγινε, το αποδεικνύει.»

Ο Φακοντής δήλωσε ότι η κατάργηση της προσαρμογής προς τα κάτω του 12 τοις εκατό θα βοηθήσει στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των συνταξιούχων καθώς και στην ενθάρρυνση της πρόωρης συνταξιοδότησης – καθώς επί του παρόντος η ποινή λειτουργεί ως αντικίνητρο για τη συνταξιοδότηση – και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ο βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να θεσπίσει νομοθεσία για να απαλλαγεί από το πρόστιμο 12%.

Νωρίτερα τον μήνα, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Εμιλιανίδου είπε ότι το αίτημα για κατάργηση της αναλογιστικής προσαρμογής για πρόωρη συνταξιοδότηση ήταν στην πραγματικότητα «απαίτηση για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 65 σε 63 για ολόκληρο τον πληθυσμό».

Ο υπουργός είπε ότι η προσαρμογή αναφέρθηκε λανθασμένα ως ποινή 12 τοις εκατό για τις συντάξεις, επειδή ήταν προσαρμογή ανάλογα με το χρόνο που ένα άτομο αποφάσισε να εισπράξει τη σύνταξή του μεταξύ 63 και 67. Δεδομένου ότι η ηλικία της κανονικής συνταξιοδότησης έχει οριστεί από κυβέρνηση το 2012 ως 65, έχουν συμπεριληφθεί νομικές διατάξεις έτσι ώστε για κάθε μήνα κάποιος επιλέγει να εισπράξει τη σύνταξή του νωρίτερα, η σύνταξη μειώνεται κατά 0,5 τοις εκατό, είπε.

728x90eng 01

Source