Οι Γάλλοι που απέτυχαν στις εξετάσεις που εισήγαγε στη μητρική του γλώσσα: «Η δουλειά των μεταναστών

Το Κεμπέκ είναι το μόνο κράτος στον Καναδά όπου τα γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα. Ο Yohan Flemish, ο οποίος ζει στο Limoges της Γαλλίας, ήρθε στο Κεμπέκ το 2018 ως μέρος του προγράμματος εμπειρίας του Κεμπέκ, το οποίο παρέχει άδειες διαμονής για φοιτητές και υπαλλήλους.

Ο 39χρονος Φλαμανδός υπέβαλε αίτηση για άδεια μόνιμης διαμονής για εργασία και έλαβε τις απαιτούμενες γαλλικές εξετάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ωστόσο, ο Φλαμανδός εξεπλάγη όταν έμαθε ότι είχε αποτύχει στις εξετάσεις υπολογιστών.

«Ήμουν σοκαρισμένος», είπε ο Φλαμανδός, «Δεν είναι καθόλου καλό να είμαι Γάλλος και να αποτύχω σε ένα τέτοιο τεστ».

Ο Φλαμανδός δήλωσε ότι το γαλλικό τεστ, το οποίο το Κεμπέκ απαιτεί να υποβάλει αίτηση για άδεια εργασίας και διαμονής από άλλες χώρες, είναι άσκοπα δύσκολο.

“Αν αποτύχω ως Γάλλος, είναι πολύ φυσικό για έναν Μεξικανό που δεν μιλά Γαλλικά να αποτύχει στη δοκιμή”, δήλωσε ο Φλαμανδός.

Από την άλλη πλευρά, ο οδηγός φορτηγού δήλωσε ότι όταν ήρθε για πρώτη φορά στο Κεμπέκ, πέρασε με επιτυχία την εξέταση άδειας οδήγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου στα γαλλικά.

“Νομίζω ότι αυτό είναι γελοίο”, δήλωσε ο Φλαμανδός, ο οποίος πήρε ξανά το τεστ τον Ιούλιο και πέτυχε αυτή τη φορά.

Λέγοντας ότι εξακολουθεί να περιμένει την επίσημη άδεια διαμονής, ο οδηγός πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες σχετικά με αυτά τα έγγραφα είναι απαράδεκτα μακρές.

Το Κεμπέκ, με την αυστηρή στάση του για τη γλώσσα, είναι στην ατζέντα τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2019, η αίτηση της γαλλικής διδακτορικής φοιτητής Emilie Dubois για άδεια διαμονής απορρίφθηκε επειδή δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στη γαλλική της επάρκεια. Ο λόγος για την απόφαση ήταν ότι ένα κεφάλαιο στη διατριβή του μαθητή γράφτηκε στα Αγγλικά.

Αφού το συμβάν είχε μεγάλες επιπτώσεις στο κοινό, η απόφαση ανατράπηκε και δόθηκε στον μαθητή άδεια παραμονής.

.Source