Οι γάτες της Κύπρου κρυώνουν στο κρύο καθώς δαγκώνει πανδημία COVID-19

TALA, Κύπρος: Σε ένα καταφύγιο γάτας σε γραφικούς λόφους κοντά στην Πάφο, στο νησί της Μεσογείου, οι εθελοντές παλεύουν με ένα κύμα εγκατάλειψης που κατηγορούν για την πανδημία κοροναϊού.

«Υπήρξε αύξηση περίπου 30% των γάτας που είχαν προηγουμένως ανήκει, αγαπημένες (και) που είχαν μείνει πίσω» καθώς οι άνθρωποι φεύγουν από το νησί, θρήνησε ο Dawn Foote, 48 ετών, ο οποίος διευθύνει το κέντρο διάσωσης Tala Cats.

Κάποιες από τις μεγάλες κοινότητες αποδήμων και διπλών κατοίκων της Κύπρου έχουν υποχωρήσει από το σπίτι καθώς η οικονομική συμπίεση έχει μειωθεί, σημείωσε.

“Οι άνθρωποι, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν χρήματα, και είναι ακριβό να μεταφέρεις μια γάτα σε άλλη χώρα – έχεις να πληρώσεις διαβατήρια, να πληρώσεις μεταφορείς”, είπε ο Foote.

Ένα κύμα εγκατάλειψης, κλείσιμο εστιατορίων και επιπλοκές στην εύρεση γατών

Η αύξηση των εγκαταλείψεων, το κλείσιμο των εστιατορίων και οι επιπλοκές στην εύρεση γάτων “για πάντα σπίτια” ήταν σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. (Φωτογραφία: AFP / Etienne TORBEY)

“Είναι θλιβερό”, είπε στο AFP, λέγοντας ότι οι εγκαταλείψεις αυξάνονταν σε ολόκληρο το νησί, εν μέρει επίσης επειδή οι ντόπιοι δεν μπορούσαν πλέον να πληρώνουν τροφές για κατοικίδια ή λογαριασμούς κτηνιάτρων.

Τα στοιχεία της εξημέρωσης των γατών στην Κύπρο χρονολογούνται μακρύτερα από οπουδήποτε αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Φαραονικής Αιγύπτου.

Το 2004, οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι είχαν ανακαλύψει τα ερείπια μιας γάτας και ενός ανθρώπου που σκόπιμα θαμμένα μαζί πριν από 9.500 χρόνια στο νεολιθικό χωριό Shillourokambos.

Αυτό είναι περίπου 1.500 χρόνια νωρίτερα από ό, τι το προηγούμενο εύρημα ρεκόρ – επίσης στην Κύπρο – με τη μορφή της αιχμής του αιλουροειδούς.

Ένα γατάκι κάθεται μπροστά από ένα μωσαϊκό που απεικονίζει έναν άγιο στο χωριό Λαζάνια του Τροόδους

Ένα γατάκι κάθεται μπροστά από ένα μωσαϊκό που απεικονίζει έναν άγιο στο χωριό Λαζανίας στα βουνά του Τροόδους της Κύπρου. (Φωτογραφία: AFP / Aline MANOUKIAN)

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Οι εγκαταλελειμμένες γάτες απλά “δεν ξέρουν πώς να επιβιώσουν”, είπε ο Foote. “Πολλοί από αυτούς θέλουν να τα παρατήσουν.”

Η κυβέρνηση επέβαλε σε εθνικό επίπεδο κλείδωμα από τις 10 Ιανουαρίου, το δεύτερο από την Κύπρο από την έναρξη της πανδημίας, μετά την αύξηση των μολύνσεων COVID-19.

Το κλείσιμο εστιατορίων – τοποθεσίες επιλογής για σκύλους αιλουροειδών – έχει επιδεινώσει περαιτέρω τη δυστυχία για πολλούς από τους κατοίκους των αιλουροειδών του νησιού, των οποίων ο αριθμός επισκιάζει τον ανθρώπινο πληθυσμό, σύμφωνα με τουλάχιστον έναν οργανισμό καλής μεταχείρισης των ζώων.

Εν τω μεταξύ, η εκ νέου μεταφορά ζώων, πολλά από τα οποία βρίσκουν τα «για πάντα σπίτια» τους στο εξωτερικό, έχει γίνει πιο δύσκολη, μια τάση που επιβεβαιώθηκε στο AFP από ένα καταφύγιο σκύλων κοντά στην πρωτεύουσα Λευκωσία.

Λιγότερες πτήσεις φορτίου, υψηλότερο κόστος μεταφοράς και το επανειλημμένο κλείσιμο ιερών για τους επισκέπτες καθιστούν δυσκολότερο να κερδίσουν την καρδιά των επίδοξων ιδιοκτητών.

Ως αποτέλεσμα, τώρα υπάρχουν περίπου 800 γάτες που κινούνται στους χώρους του Tala Cats, που βρίσκονται σε γη που ανήκει στο κοντινό μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου.

Η τοποθεσία είναι κατάλληλη, επειδή δεν υπάρχει αναπαραγωγή – όλοι οι γάτες που περνούν από τις πύλες ψεκάζονται ή στειρώνονται.

Εδώ κοιτάζω: τρεις γάτες που έπεσαν σε δύσκολες στιγμές αλλά ήταν αρκετά τυχερές για να βρουν

Εδώ κοιτάζω: τρεις γάτες που έπεσαν σε δύσκολες στιγμές αλλά ήταν αρκετά τυχερές για να βρουν καταφύγιο στο κέντρο διάσωσης Tala Cats κοντά στην Πάφο στην Κύπρο. (Φωτογραφία: AFP / Etienne TORBEY)

“Η ΓΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΑΣ

Η αποστείρωση είναι το κλειδί για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων γατών και ενώ ορισμένοι κτηνίατροι στην Κύπρο εκτελούν επιχειρήσεις εκτός της κύριας επιχείρησής τους, αντιμετωπίζουν μια ανηφόρα.

Ο κρατικός συντονισμός και η χρηματοδότηση για προγράμματα αποστείρωσης – 75.000 ευρώ (91.000 δολάρια ΗΠΑ) συνολικά πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας – ήταν ανεπαρκή, δήλωσαν οι κτηνίατροι στο AFP.

Η στρατηγική “δεν λειτουργεί καθόλου … δεν είναι επικεντρωμένη”, δήλωσε ο Evis Andreou, 42, σημειώνοντας ότι απουσίαζαν βασικές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων απογραφών αδέσποτων πληθυσμών σε περιοχές στόχους.

Το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου είπε ότι το πρόγραμμα στείρωσης ήταν “αποτελεσματικό”, σημειώνοντας ωστόσο ότι “εργαζόταν για να βελτιώσει περαιτέρω τις διαδικασίες μας, έτσι ώστε να υπάρξει πιο αποτελεσματική στόχευση και έλεγχος” κατά το επόμενο έτος.

Το κέντρο διάσωσης Tala Cats διατηρεί ένα ειδικό τμήμα για γάτες με αναπηρία, που μερικές φορές είναι

Το κέντρο διάσωσης Tala Cats διατηρεί ένα ειδικό τμήμα για αιλουροειδείς αιλουροειδείς, που μερικές φορές απορρίπτονται στις πύλες του ιερού. (Φωτογραφία: AFP / Etienne TORBEY)

Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι το κοινό στο σύνολό του δεν απολαμβάνει αρκετά το ζήτημα.

“Ακούω τους ανθρώπους να λένε,” αυτό είναι ένα αδέσποτο που ταΐζω εδώ και 10 χρόνια “,” είπε μια άλλη κτηνίατρος, η Μαρία-Έλεν Ιωσήφ, 38 ετών.

“Είμαι σαν,” δεν είναι αδέσποτο, το ταΐζεις … είναι η υπαίθρια γάτα σου “” – και θα αναπαραχθεί για μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, επεσήμανε.

.Source