Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία μειώθηκαν σε 27,8 εκατομμύρια δολάρια το 2020

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε περίπου 22,9 εκατομμύρια ευρώ (27,8 εκατομμύρια δολάρια) σε εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία πέρυσι, ή περίπου το 2% του συνόλου, ανέφερε η Deutsche Welle την Κυριακή, επικαλούμενη μια έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων dpa.

Οι πωλήσεις συγκρίθηκαν με 344,6 εκατομμύρια ευρώ σε συμφωνίες με την Τουρκία το 2019, οι οποίες αποτελούσαν περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών όπλων της Γερμανίας εκείνο το έτος, σύμφωνα με ένα διαβαθμισμένο έγγραφο που είχε δει η dpa.

Η Γερμανία επέβαλε μερική απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία μετά την στρατιωτική της εισβολή σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κουρδούς της βόρειας Συρίας τον Οκτώβριο του 2019.

Οι γερμανικές πωλήσεις όπλων μειώθηκαν επίσης πέρυσι, αφού η Τουρκία άρχισε να αναζητά υδρογονάνθρακες σε αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου. Ωστόσο, αρνήθηκε να εφαρμόσει ένα πλήρες εμπάργκο που ζητήθηκε τον περασμένο μήνα από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία. Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας είπε ότι τα προτεινόμενα μέτρα ήταν “στρατηγικά λανθασμένα”.

Η Γερμανία χορήγησε επίσης άδεια για μια σειρά συμφωνιών όπλων αξίας 752 εκατομμυρίων ευρώ στην Αίγυπτο, πάνω από 305,1 εκατομμύρια ευρώ στο Κατάρ και περισσότερα από 51 εκατομμύρια ευρώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε η Deutsche Welle.

Η άδεια για τις εξαγωγές όπλων ήρθε καθώς η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, η Τουρκία και το Κατάρ υποστήριξαν τις αντίπαλες πλευρές σε μια στρατιωτική σύγκρουση στη Λιβύη. Το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εναντίον των ανταρτικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και των ΗΑΕ.

Η Γερμανία χορήγησε άλλα 23,4 εκατομμύρια ευρώ σε άδειες εξαγωγής όπλων στο Κουβέιτ, 1,7 εκατομμύρια ευρώ στην Ιορδανία και 1,5 εκατομμύρια ευρώ στο Μπαχρέιν, δήλωσε η Deutsche Welle.

Το σύνολο των γερμανικών εξαγωγών όπλων που εγκρίθηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Τουρκία ανήλθαν σε 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, ανέφερε.

Source