Οι δεσμοί της Βρετανίας με την ΕΕ σχεδόν τελειώνουν

Οι δεσμοί της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που βασίζονται στην ένταξη στην Ένωση έληξαν ουσιαστικά τα μεσάνυχτα, σχεδόν ένα χρόνο μετά την επίσημη διαδικασία του Brexit.

Τουρκία ρολόι 02:00 το βράδυ, 27 έθνη ΕΕ με τη Βρετανία, εμπορικοί, νέοι κανονισμοί τέθηκαν σε ισχύ για θέματα που σχετίζονται με τη νομική και την ασφάλεια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και οι αξιωματούχοι της ΕΕ κατέληξαν σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής για την εμπορική συμφωνία και απενεργοποίησαν τους φόρους που θα αναγκάζονταν οικονομικά πολλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, παρά τη συμφωνία αυτή, πολλές σοβαρές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη νέα περίοδο σχετικά με τα ταξίδια, τη μετανάστευση, το εμπόριο, την ασφάλεια και την εργατική νομοθεσία.

Για παράδειγμα, οι ανησυχίες των ναυτιλιακών εταιρειών σχετικά με τις καθυστερήσεις στα λιμάνια δεν έχουν επιλυθεί. Οι φόβοι για μεγάλες ουρές φορτηγών στο λιμάνι Ντόβερ του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μειωθεί με την εμπορική συμφωνία, αλλά παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με τους νέους τελωνειακούς νόμους.

Τι αλλάζειti;

Οι αλλαγές που μπαίνουν στο παιχνίδι τα μεσάνυχτα είναι:

  • Η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα τερματιστεί. Αντίθετα, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί μετανάστευσης της Βρετανίας.
  • Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρειαστούν βίζα για να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερες από 90 ημέρες.
  • Επιστροφές αφορολόγητων αγορών. Όσοι επιστρέφουν από την Ευρώπη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν έως και 42 λίτρα μπύρας, 18 λίτρα κρασί, τέσσερα λίτρα αποσταγμένων ποτών και 200 ​​τσιγάρα αφορολόγητα.
  • Οι πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός από εκείνους της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας) θα υπόκεινται επίσης σε έναν κανονισμό μετανάστευσης βάσει σημείων που ισχύει για όλους.
  • Η βρετανική αστυνομία δεν θα έχει άμεση πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ για εγκλήματα, δακτυλικά αποτυπώματα και καταζητούμενους.
  • Οι έμποροι στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία θα πρέπει να προετοιμάσουν περισσότερα έγγραφα όταν συνεργάζονται με την ΕΕ.

Σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Ιρλανδία θα διατηρήσει μέρος του κοινοτικού δικαίου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα “αόρατα” σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας θα παραμείνουν.

“Αν το κοιτάξετε μέσα από τα μάτια του Μπόρις Τζόνσον, αυτό είναι ένα συναρπαστικό και μεγάλο γεγονός. Αλλά αν το κοιτάξετε από την προοπτική του επιχειρηματικού κόσμου, θα μπορούσε να σημαίνει ευκαιρίες και να δημιουργήσει νέα προβλήματα και αποτυχίες”, δήλωσε η Laura Kuenssberg, δημοσιογράφος πολιτικής του BBC, στο σχόλιό της για τη νέα εποχή. .

Νέα εποχή στη νέα χρονιά: Προκλήσεις και αβεβαιότητες

Αν και η απόφαση για το Brexit ελήφθη με το δημοψήφισμα του 2016, μετά από μια μακρά μεταβατική περίοδο όπου δεν έχει αλλάξει τίποτα, όλοι θα καταλάβουν τι σημαίνει ο διαχωρισμός στην πραγματική ζωή στην πραγματική ζωή μετά απόψε.

Ενώ μια συμφωνία τελικά παρηγορήθηκε σε όποιον ενδιαφερόταν για τις πιθανές σκληρές συνέπειες μιας διάλυσης χωρίς συμφωνία, στην πραγματικότητα επιτεύχθηκε μία από τις σκληρότερες δυνατές συμφωνίες Brexit. Η Βρετανία απέχει πολύ από την ομαλή, αδιάκοπη διαδικασία αναχώρησης που υποσχέθηκε η προηγούμενη συντηρητική πρωθυπουργός Theresa May.

Η χώρα που ξεφορτώθηκε το χάος που θα είχε βιώσει εάν δεν επιτευχθεί η συμφωνία την τελευταία στιγμή βρίσκεται πλέον εκτός της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ένωσης και του συστήματος ενιαίας αγοράς.

Δεν προβλέπονται δασμοί ως αντάλλαγμα για τη συμμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα πρότυπα της ΕΕ και τους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά από το 2021 θα υπάρξουν πολλά φορολογικά γραφειοκρατικά εμπόδια που καθιστούν το εμπόριο πολύ πιο δύσκολο και άσχημο.

Καταρχάς, ας υπενθυμίσουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελείται από τον τομέα των υπηρεσιών και αυτή η συμφωνία δεν περιλαμβάνει σχεδόν τον τομέα των υπηρεσιών.

Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα περιμένει μήνες για να αποφασίσει μονομερώς η ΕΕ για το πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα έχει πρόσβαση στην κοινή αγορά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιμένει επίσης την απόφαση της ΕΕ σχετικά με το βαθμό στον οποίο θα είναι δυνατή η ελεύθερη ροή δεδομένων μεταξύ των δύο μερών.

.Source