Οι δηλώσεις της Olgun στον ελληνικό τύπο

πανό61

Ενώ οι δηλώσεις του Ειδικού Εκπροσώπου του Προέδρου Ersin Tatar, Ergün Olgun, σχετικά με το Κυπριακό, καλύφθηκαν ευρέως στον ελληνικό τύπο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε δήλωση σχετικά με την ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί.
Η εφημερίδα Fileleftheros έδωσε ευρεία κάλυψη στις δηλώσεις του Ergün Olgun, του ειδικού εκπροσώπου του Προέδρου Ersin Tatar σχετικά με το Κυπριακό, στον Τύπο, στα νέα του με τίτλο “Θέλει να ξεκινήσει από το μηδέν – Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να βγει από το πλαίσιο που καθορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ”.
Η εφημερίδα ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά απαίτησε να πραγματοποιηθεί η ανεπίσημη διάσκεψη κουιντέτου σχετικά με το Κυπριακό “ξεκινώντας από το μηδέν”, έτσι ώστε να θέλει να ρίξει όλους τους συμβιβασμούς που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα στα σκουπίδια.
Αναφέροντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που έφυγαν στο Crans Montana στη δήλωση της Olgun, η εφημερίδα υποστήριξε ότι αυτή η θέση της Olgun σημαίνει την απόρριψη όλων όσων τα μέρη κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.
Η εφημερίδα δήλωσε ότι ο Όλγκαν είπε ότι η άτυπη διάσκεψη κουιντέτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, αλλά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε την ημερομηνία της διάσκεψης του κουιντέτου ως το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου σε δήλωση χθες.
Σύμφωνα με τα νέα, ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και τόνισε ότι το σημαντικό είναι τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.
Ο Χριστοδουλίδης ισχυρίστηκε ότι το μόνο ζήτημα της επόμενης επίσκεψης του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Jane Holl Lute, στο νησί θα ήταν «να καθορίσει πώς μπορεί να γίνει η προετοιμασία του αποτελέσματος αυτού του συνεδρίου. “Είναι καθοριστικό πώς να ξεκινήσετε.”
Ο Χριστοδουλίδης ισχυρίστηκε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ φιλοδοξεί να συμμετάσχει πιο αποτελεσματικά στην προσεχή περίοδο.

Source