Οι δημοκράτες των ΗΠΑ παραβιάζουν τη βούληση του προέδρου Τραμπ κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Στο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε για «σκόπιμη υποκίνηση βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» λόγω της επιδρομής του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

Οι δημοκράτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπέβαλαν επίσημα στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιέχει τη ρήτρα κατηγορίας εναντίον του Προέδρου Τραμπ, τον οποίο ζήτησαν να απολυθούν λόγω της επιδρομής του Κογκρέσου.

Υπό τον τίτλο «κατάχρηση εξουσίας» στο νομοσχέδιο, ο Τραμπ κατηγορήθηκε για «σκόπιμη υποκίνηση βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» λόγω της επιδρομής στο συνέδριο.

Η ρήτρα απόλυσης αναμένεται να ψηφιστεί και να γίνει δεκτή στη Γενική Συνέλευση της Βουλής των Αντιπροσώπων εντός μιας εβδομάδας, αλλά παραμένει ασαφές πότε θα καταλήξει στην Γερουσία η Γερουσία, η οποία θα ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη διαδικασία της κατηγορίας.

Η αποδοχή της ρήτρας κατηγορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα σημαίνει ότι ο Τραμπ θα μπει στην ιστορία ως “ο πρώτος πρόεδρος που κατηγορείται για απαίτηση του κατηγορίας του”.

Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί βάζουν το νομοσχέδιο στην ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης, το οποίο καλεί τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ξεκινήσει τη διαδικασία κατηγορίας του Τραμπ, εφαρμόζοντας το 25ο Παράρτημα του Συντάγματος.

Στη χθεσινή του δήλωση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, δήλωσε ότι θα εξετάσει πρώτα εάν το εν λόγω νομοσχέδιο θα εγκριθεί “ομόφωνα” και δήλωσε ότι εάν δεν επιτευχθεί ομοφωνία, θα ψηφίσουν και θα αποδεχθούν το νομοσχέδιο στη Γενική Συνέλευση της Συνέλευσης την Τρίτη.

Τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα δώσει στον Αντιπρόεδρο Πενς 24 ώρες για την απόλυση του Τραμπ, ο Πελόσι σημείωσε ότι μετά από αυτήν την περίοδο, η ρήτρα απόλυσης του Τραμπ θα ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, κατά τη διαδικασία απόλυσης ενός προέδρου για ορισμένες παραβιάσεις, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενεργεί ως εισαγγελέας που κατηγορεί τον πρόεδρο και η Γερουσία ενεργεί ως κριτική επιτροπή που καθορίζει εάν ο πρόεδρος είναι ένοχος ή όχι.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019, στη Γενική Συνέλευση της Βουλής των Αντιπροσώπων, έγιναν δεκτές οι κατηγορίες για «κατάχρηση εξουσίας» και «παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου» εναντίον του Τραμπ. Ο Τραμπ απαλλάχθηκε και από τις δύο κατηγορίες στην ψηφοφορία στη Γερουσία στις 6 Φεβρουαρίου 2020.

.Source