Οι Δημοκρατικοί επικρίνουν τον Τραμπ… Τι σκοπεύει να κάνει ο Πενς;

Το θρίλερ στις ΗΠΑ, προκειμένου να μεταφέρει την εξουσία από τον Donald Trump στον Joe Biden. Οι δημοκράτες ζητούν την απομάκρυνση πριν από την ψηφοφορία στο Σώμα την Τρίτη – Σενάρια του Mike Pence

Η εισβολή στο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη άνοιξε την «τσάντα του Aeolus» στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μόνο 10 μέρες να απομένουν στον όρκο του Μπάιντεν.

Όλες οι πλευρές παίρνουν ήδη θέσεις μάχης χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα.

Οι δημοκράτες ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα καταθέσουν κατηγορητήριο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιστεύουν ότι υποκίνησαν τις ταραχές στο Καπιτώλιο, αύριο, όταν αρχίσει η διαδικασία απέλασης. Ο Δημοκρατικός ισχυρίστηκε ακόμη και ότι η ψηφοφορία για την παραίτηση του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να διεξαχθεί ήδη από την Τρίτη.

Στην πραγματικότητα, ο Τεντ Λιου, ένας από τους συντάκτες του κατηγορητηρίου, κάλεσε τον Τραμπ να παραιτηθεί, να μην γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία που αντιμετώπισε το σενάριο παραίτησης, το οποίο θεωρείται βέβαιο επειδή οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν τουλάχιστον 17 γερουσιαστές από τους Ρεπουμπλικάνους για να εκδιώξουν τους Δημοκρατικούς όταν πρόκειται για ψηφοφορία στη Γερουσία.

Η 25η τροπολογία του Mike Pence βρίσκεται επί τάπητος

Εκτός από τους Δημοκρατικούς, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετώπισε επίσης την οργή πολλών Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι αναλυτές λένε ότι είναι πιο διχασμένοι από ό, τι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Mike Pence αντιμετωπίζει τώρα τον Trump, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν κατάφερε να προστατευθεί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Καπιτωλίου, όπου αυτός και η οικογένειά του κατέφυγαν σε καταφύγιο αφού άκουσαν διαδηλωτές “Hang Pence”. Στο τέλος, ο Πενς «άδεισε» τον παραιτηθέντα πρόεδρο, ο οποίος του ζήτησε να μην επικυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα, εξηγώντας ότι το Σύνταγμα δεν του δίνει τέτοια εξουσία, և η διαδικασία είναι επίσημη.

Το CNN αναφέρει ότι ο Πενς δεν αποκλείει τη δυνατότητα “ενεργοποίησης” της 25ης τροπολογίας για αντικατάσταση του Προέδρου, η οποία προορίζεται σε περίπτωση αδυναμίας ή αδυναμίας άσκησης των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με μια πηγή που ανέφερε το CNN, η ομάδα του Πενς ανησυχεί ότι ο πρόεδρος μπορεί να λάβει μέτρα που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια εάν συνεχίσει την 25η τροπολογία ή το σχέδιο απολύσεως των Δημοκρατών.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ εργάζεται για να εξασφαλίσει την ομαλή μεταφορά εξουσίας στη διοίκηση του Μπάιντεν.

Αλλά ακόμη και αν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να αγωνιστεί για άλλες δέκα ημέρες, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Πολλοί Δημοκρατικοί ήδη προτρέπουν τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να ερευνήσει και να διώξει τον δισεκατομμυριούχο του Ρεπουμπλικανικού, αν και ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει πολύ πιο μετριοπαθή στάση.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source