Οι διαμαρτυρόμενοι μαθητές εδώ αποτελούν πρόβλημα για τον Ερντογάν … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Αν και δεν είναι πολλοί, είναι αποφασισμένοι want θέλουν αλλαγή. Οι μαθητές που διαμαρτύρονται στην Τουρκία για περισσότερο από ένα μήνα αποτελούν πρόβλημα για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντέδρασε με την ανάπτυξη στρατού αστυνομίας.

Αν και προς το παρόν φαίνεται ότι η πλειονότητα των Τούρκων δεν τους αποδέχεται, αυτές οι διαδηλώσεις θυμίζουν το τεράστιο κίνημα κατά του Ερντογάν που ξέσπασε το 2013.

Όλα ξεκίνησαν αφού ο Τούρκος πρόεδρος Μελίχ Μπουλού διορίστηκε πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου την 1η Ιανουαρίου, ένα από τα πιο διάσημα στην Τουρκία.

Η εκλογή του Bullos, που κατηγορείται για λογοκλοπή στον αγώνα ενάντια στο Κόμμα Ανάπτυξης της Δικαιοσύνης του Ερντογάν (AKP), ήταν η τελευταία άχυρο για πολλούς νέους που δεν συναντήθηκαν με ηγέτη εκτός του Ερντογάν, ο οποίος είναι στην εξουσία από το 2003.

“Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την οικονομική κατάσταση, δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αυξανόμενη πίεση”, εξήγησε ο 19χρονος μαθητής Zeynep Kurbanzade.

“Οι δολοφονίες των γυναικών γίνονται ατιμώρητες, οι μαχητές βγαίνουν από τη φυλακή, αντιμετωπίζονται σαν πρίγκιπες, αλλά οι φίλοι μας φυλακίζονται για ανάρτηση στο Twitter”, παραπονέθηκε.

Δαιμονοποίηση μαθητών

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου φαίνεται σήμερα να είναι πολιορκημένο φρούριο. Μεταλλικοί φράκτες έχουν ανεγερθεί γύρω από αυτό και ένα βίντεο που δείχνει την αστυνομία να εμποδίζει την είσοδο τον περασμένο μήνα προκάλεσε οργή.

Στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και συνέλαβαν περισσότερους από 500 διαδηλωτές για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Παρόλο που οι περισσότεροι μαθητές που έχουν συλληφθεί έχουν αφεθεί ελεύθεροι, οι συλλήψεις και η βία εγείρουν νέους ισχυρισμούς για τον αυταρχισμό του Ερντογάν.

“Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ενσαρκώνει τη δυσαρέσκεια με πολλά πράγματα. “Από το προεδρικό καθεστώς (το οποίο υιοθετήθηκε το 2018, οι εξουσίες του Ερντογάν επεκτάθηκαν) έως την κατάρρευση της οικονομίας”, δήλωσε ο Zeynab Gabeti, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο.

Αρχικά φαίνεται να αγνοεί τις διαμαρτυρίες, ο Τούρκος πρόεδρος αύξησε τις επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες, αποκαλώντας τους «εργαλεία στα χέρια των τρομοκρατών» στις δυτικές χώρες.

Επικρίνει έντονα τον LGBTQI, του οποίου τα δικαιώματα είναι ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών, προκαλώντας απάντηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

“Το πραγματικό πρόβλημα είναι η αυτονομία των πανεπιστημίων, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για τους κρατούμενους (φοιτητές). Ποιος επωφελείται από αυτό το χάος; «Όχι εμείς», σχολίασε ο Tinaz Ekim, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Περιττή απάντηση

Ο Ustun Ergunder, ο οποίος εξελέγη δύο φορές πρύτανης του πανεπιστημίου στη δεκαετία του 1990, δήλωσε ότι η απάντηση της κυβέρνησης ήταν «υπερβολική».

“Ακόμα και στις ταραχές της δεκαετίας του 1970, όταν υπήρχαν τακτικές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αριστερών και δεξιών μαθητών, τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά”, είπε.

Ο Ergunder λέει ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Bulu, τον συμβούλεψε να «κάνει συνδέσεις» για να «κερδίσει καρδιές και ψυχές».

Ομάδες της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την Boulevard να παραιτηθεί, την οποία αποκλείει την περασμένη εβδομάδα.

Σε τελική ανάλυση, ο γκάζγκουρ lünlühisarctskllik, διευθυντής του γραφείου της Άγκυρας του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, δεν αναμένει να επεκταθεί το κίνημα. Η βίαιη αντίδραση των αρχών, η περιφρόνηση των μαθητών για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η απουσία ενός ηγέτη είναι εναντίον τους.

“Τα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι οι μαζικές διαμαρτυρίες επιδεινώνουν το βάρος, γεγονός που ενισχύει τους υποστηρικτές του Ερντογάν”, είπε. “Οι μαθητές εξακολουθούν να κινητοποιούνται.”

“Αυτοί οι νέοι περνούν τη ζωή τους στο Διαδίκτυο, βλέποντας τους ιστότοπους να αποκλείονται και τους ανθρώπους να συλλαμβάνονται για tweet”, δήλωσε ο Gurkan Ozturk, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. “Πρέπει να εκφράσουν την απογοήτευσή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.”

Πηγή: iefimerida.gr

Source