Οι διαπραγματεύσεις «Πιστοποιητικό εμβολίου» πραγματοποιούνται μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ

Αναφέρθηκε ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για τη συμβατότητα των πιστοποιητικών εμβολίου που πρέπει να προετοιμαστούν για ταξίδια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των ΗΠΑ.

Ο Christian Wigand, εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, δήλωσε ότι τα συστήματά τους όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές ενδιαφέρονται για την αμοιβαία αναγνώριση πιστοποιητικών εμβολίου με τρίτες χώρες, των οποίων τα συστήματα ενδέχεται να είναι συμβατά με αυτά της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Wigand δήλωσε ότι ορισμένες χώρες επικοινώνησαν με την ΕΕ σχετικά με πιστοποιητικά εμβολίων, “Οι διαπραγματεύσεις μας με τις ΗΠΑ συνεχίζονται, ειδικά για τη συμβατότητα”. είπε.

Ο Wigand δήλωσε ότι το τεχνικό έργο μεταξύ των αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Επιτροπής της ΕΕ συνεχίζεται και ότι θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του μέλους της Επιτροπής της ΕΕ, Didier Reynders και του Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο Christian Wigand δήλωσε ότι δεν είχαν ακόμη συναντηθεί με άλλη χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Η ΕΕ άρχισε να καθιερώνει ένα σύστημα πιστοποίησης εμβολίων που ονομάζεται “Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό” κατόπιν αιτήματος χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, προκειμένου να αξιολογηθεί η τουριστική περίοδος αυτό το καλοκαίρι.

Το πιστοποιητικό, το οποίο θα ισχύει για ταξίδια εντός των συνόρων της ΕΕ, σχεδιάζεται να είναι έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι. Στο πιστοποιητικό, νέος τύπος Κορωνοϊός Εάν (Kovid-19) εμβολιάστηκε, θα υπάρξει ένα έγγραφο που μπορεί να το αποδείξει με τις σχετικές πληροφορίες, PCR ή αποτέλεσμα δοκιμής αντιγόνου.

Στο πιστοποιητικό, τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ θα γίνονται αποδεκτά, αλλά οι χώρες της ΕΕ θα αποφασίσουν από μόνες τους εάν θα αποδεχθούν άλλα εμβόλια. Στο μέλλον, τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολίου άλλης χώρας. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ θα είναι σε θέση να αποφασίσουν ποια εμβόλια θα αναγνωριστούν.

.Source