Οι δύσκολες στιγμές των πολιτών, οι θετικές και … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Παράξενο έτος. Πρωτόγνωρα γεγονότα. Άλλες διακοπές. Ένα χρόνο που όλοι περίμεναν να φύγουν και να πάνε για πάντα. Το 2020, όπως όλα τα φύλλα του κοραναϊού, είχε τεράστιο αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους.

Μια δύσκολη χρονιά, διαφορετική από τις άλλες, την οποία θα θυμόμαστε αναμφίβολα για πάντα, αλλά αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι θετικό, θα είναι όλα αυτά που μας έδωσε, μας δίδαξε, ίσως μας θυμίζει.

Το γεγονός είναι ότι ένα από τα θετικά πράγματα που όλοι μπορούμε να θυμόμαστε είναι ότι η επιδημία έφερε τους γονείς και τα παιδιά πιο κοντά. Πολλοί ξόδεψαν τον ελεύθερο χρόνο τους στο σπίτι κερδίζοντας χρόνο με τις οικογένειές τους, αλλά την ίδια στιγμή είχαν την ευκαιρία να κάνουν πράγματα που ίσως δεν ήταν δυνατό πριν από την επιδημία.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι οι πολίτες που έχουν ζήσει σε δύσκολες στιγμές, έχασαν τα πράγματα τους, τους δικούς τους ανθρώπους και μερικοί έχουν δοκιμάσει το 2020 ως εφιάλτη.

Για το εξερχόμενο 2020, o: ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Οι πολίτες ηλικίας μεταξύ 18 και 85 ετών ρωτήθηκαν πώς πέρασαν αυτή την παράξενη χρονιά, τι μπορούσαν να κάνουν σε μια δύσκολη χρονιά και αν επηρεάστηκαν.

Chara Stefani (18 ετών)
“Το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, πιστεύω ότι το ίδιο θα συνεχιστεί το 2021. Προσωπικά είχα πολλές δυσκολίες με το σχολείο, ειδικά τα διαδικτυακά μαθήματα. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ, είναι πολύ δύσκολο για όλους τους μαθητές να κατανοήσουν τα μαθήματα με αυτόν τον τρόπο. Για μένα προσωπικά, η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν βοηθά καθόλου. Είναι πολύ διαφορετικό. Σίγουρα θα θυμάμαι κάποια στιγμή φέτος, γιατί όλοι ζούμε σε πολύ δύσκολες στιγμές, δεν είναι εύκολο να ξεχάσουμε καθόλου. Πιστεύω ότι το παραπάνω μας έχει επηρεάσει όλους ψυχολογικά. Δηλαδή, το γεγονός ότι ήμασταν κλειδωμένοι στο σπίτι για αρκετές ώρες, ανίκανοι να περπατήσουμε με φίλους ή να πιούμε καφέ. Όλη αυτή η επιδημία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Φυσικά, σε δύο ή τρία χρόνια όλα θα είναι καλύτερα. “

Ανδρέας Χρυσομίλης (25 ετών)
«Επηρεάστηκα κυρίως από τον χώρο εργασίας μου, ιδιαίτερα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εργάστηκα στο σχολείο, στον τομέα που σπούδασα, ως κοινωνικός λειτουργός. Με σταμάτησαν μετά τον πρώτο αποκλεισμό, ήμουν άνεργος για τέσσερις μήνες. Τότε έπρεπε να βρω δουλειά εκτός της βιομηχανίας μου για να κερδίσω τα προς το ζην. Η άποψή μου είναι ότι ζούμε σε μια δύσκολη στιγμή. Ίσως χειρότερες μέρες να έρθουν στο μέλλον. Οι άνθρωποι ήταν ήδη φτωχοί. Σίγουρα είχα έναν σκληρό χρόνο φέτος, όπως όλοι οι άλλοι. Εάν μπορώ να κρατήσω κάτι θετικό από το 2020, είναι το γεγονός ότι έγινα πιο κοντά στην οικογένειά μου επειδή είχα την ευκαιρία και το χρόνο να περάσω οικογενειακές στιγμές. Μπορώ να πω ότι στο τέλος, το είδα ως μια μικρή ηρεμία ».

Γεωργία ortia Κωνσταντίνου (40 ετών)
“Το 2020 μας επηρέασε όλους οικονομικά. Φοβόμαστε για την υγεία μας և εάν έχουμε ευάλωτες ομάδες, τόσο στην οικογένειά μας όσο και στο σπίτι μας, φοβόμαστε. Ήταν ένας εφιάλτης το 2020, αυτό θυμάμαι μόνο. Υπάρχει ένας φόβος να φύγει από το σπίτι, όλα είναι κλειστά, είμαστε σαν κρατούμενοι του σπιτιού. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια θετική κατάσταση με ολόκληρη την κατάσταση. Εάν όλα είναι κλειστά, և δεν μπορείτε να λειτουργήσετε, τότε δεν υπάρχει τίποτα θετικό. Δεν μπορώ να δω τίποτα καλό. Δεν νομίζω ότι όλα θα είναι καλύτερα το 2021. Θεωρώ ότι είναι μια κατάσταση που απαιτεί χρόνο. Σε κάποιο σημείο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα, αλλά μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τα ίδια. Έχω ένα κομμωτήριο που λειτουργεί όταν όλα είναι κλειστά, և οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν έξω, δεν θα χρειαστούν κομμωτήριο. Πολλοί άνθρωποι μένουν στο σπίτι όλη την ώρα, νομίζω ότι θα επηρεάσει. Λίγοι θα επιβιώσουν όλα αυτά. Οι άνθρωποι που το βλέπουν θετικά, προσπαθούν να μην το σκεφτούν, να το κρατήσουν στον εαυτό τους, ναι, αλλά όσοι το κρατούν στον εαυτό τους φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν, μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή τους. Τα μισά από τα σχολεία ήταν ανοιχτά και τα υπόλοιπα δεν ήταν. Ένα από τα παιδιά μου έχει πρόβλημα υγείας և δεν πρέπει να πάει. Εάν τα άλλα παιδιά μου πάνε καλά, δεν είναι δυνατόν να φέρουν το coronavirus σπίτι, ώστε να μπορεί να μολυνθεί το άλλο παιδί μου; “Νομίζω ότι όλα τα σχολεία πρέπει να κλείσουν.”

Αγγελική Θεοφάνος (49 ετών)
«Φέτος, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, ήταν πολύ δύσκολο για όλους. Σίγουρα για τα μικρά, αλλά για τα μεγάλα. Έχουμε δει ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους. Άτομα με οικογένειες δεν είχαν φαγητό, δύο γονείς έχασαν τη δουλειά και τα χρήματα τους για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Δεν έχω επηρεάσει προσωπικά τη δουλειά μου, αλλά σκέφτομαι και τους άλλους, δεν βλέπω μόνο τον εαυτό μου. Μπορεί να μην έχω χάσει τη δουλειά μου, αλλά μερικοί άλλοι άνθρωποι δεν έχουν ένα πιάτο. Περάσαμε μια ώρα στο σπίτι χωρίς να πάμε στην εκκλησία, κατά την Ανάσταση του Χριστού, ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο. Τώρα βλέπουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να πάμε στην εκκλησία ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτή είναι μια υπέροχη μέρα, χωρίς να πάτε στην εκκλησία δεν καταλαβαίνετε ότι είναι υπέροχες διακοπές για τη θρησκεία μας. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Δεν είχαμε ποτέ ένα χρόνο όπως το 2020. Δεν μπορούμε να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους να τους αγκαλιάζουν για να δείξουν την αγάπη τους με αυτόν τον τρόπο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται άγχος και μοναξιά όταν στερούνται των ταξιδιών τους. Έρχονται δύσκολες στιγμές. “Οι άνθρωποι πέθαναν χωρίς κανέναν γύρω τους, αλλά λόγω της επιδημίας, δεν μπορούσαν καν να παρευρεθούν στη δική τους κηδεία.”

Μάρο Παναγιώτου (65 ετών)
«Ήταν μια δύσκολη και παράξενη χρονιά. Πολλοί άνθρωποι πανικοβλήθηκαν στην αρχή της επιδημίας, αλλά όχι τόσο τώρα. Αυτός ο ιός είναι κάτι που δεν βλέπετε. Αυτός ο εχθρός είναι αόρατος. Βλέπετε, αυτό είναι κάτι με το οποίο θα ζήσετε: Πιστεύω ότι δεν θα φύγει τώρα. Η μάσκα τώρα, είναι πάντα μαζί μας և το φοράμε. Εκτός από την υγεία, αυτός είναι τώρα ο νόμος. Δεν θα είναι τόσο εύκολο, είναι κρίμα που οι άνθρωποι έχουν τη δική τους δουλειά, δεν μπορούν να εργαστούν. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους. Το αποτέλεσμα δεν μας επηρέασε ως ενήλικες. Εγώ προσωπικά κάνω αυτό που έκανα στην καθημερινή μου ζωή, το κάνω τώρα, στην πραγματικότητα. Δεν πήγα πουθενά, στερήθηκα από αυτό. Όμως οι νέοι που έκαναν ταξίδια και βγαίνονταν επηρεάστηκαν επειδή ήταν πιο δύσκολο για αυτούς, την υγεία τους και την ψυχολογία τους. “

Μαρούλα Ιωάννου (85 ετών)
«Συνήθιζα να πηγαίνω στην εκκλησία όταν ήμουν συνηθισμένος, αλλά τώρα μου στερείται. Δεν μου άρεσε αυτό που συνέβη. Οι θέσεις εργασίας είναι κλειστές, υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν και θα πειναστούν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά, έχουν παιδιά με τα οποία πρέπει να μεγαλώσουν. Μια μέρα αυτό το κακό θα περάσει με τον κοραναϊό. Είμαι στο σπίτι όλη μέρα, δεν έχω πουθενά με αυτήν την κατάσταση. Πήγα στην εκκλησία για λίγο, αλλά τώρα τίποτα. Πού να πάτε; Ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας, σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι το ίδιο πρόβλημα σε όλες τις χώρες. Μόλις δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας, θα είναι και πάλι δύσκολο. Αυτή η κατάσταση, νομίζω, θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, ίσως ακόμη περισσότερο. “Όλοι έχουν τα ίδια προβλήματα.”

Διαβάζοντας τις απαντήσεις των πολιτών, αναμφίβολα συνειδητοποιείτε ότι όλοι είδαν το επόμενο 2020 με διαφορετικό μάτι. Διαφορετικές απαντήσεις, αλλά καθεμία με το δικό της νόημα. Μερικά έχουν επηρεαστεί και συνεχίζουν να επηρεάζονται. Μπορεί να μην είχε μεγάλο αντίκτυπο σε ορισμένους, αλλά το έκανε. Διαβάζοντας τις παραπάνω απαντήσεις, σίγουρα ο καθένας μας θα έχει τις δικές του σκέψεις, αλλά ταυτόχρονα θα σκεφτεί για διαλογισμό.

Σε τελική ανάλυση, τι γίνεται αν είμαστε αρκετά περιορισμένοι πέρυσι; Τι γίνεται αν μείνουμε στο σπίτι λίγο περισσότερο; Τι γίνεται αν η καθημερινή μας ζωή αλλάζει σίγουρα; Ίσως όλα αυτά δεν ήταν τα καλύτερα για όλους μας, αλλά ήταν για την υγεία των δικών μας ανθρώπων, για την υγεία των συμπατριωτών μας. Φυσικά, καθώς περνάει αυτό το έτος, καθώς επιστρέφουμε στην κανονική μας πορεία, όλοι θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε αυτό που δεν εκτιμήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Source