Οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» συνεχίζονται εν μέσω αυξανόμενης βίας στο Αφγανιστάν

Οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» συνεχίζονται εν μέσω αυξανόμενης βίας στο Αφγανιστάν

Καθώς η βία συνεχίζει να αυξάνεται στο Αφγανιστάν, όπου σημειώθηκε πρόσφατα ένα κύμα δολοφονιών με στόχο ανώτερα πρόσωπα, θα ξεκινήσουν αύριο οι συνομιλίες μεταξύ του κινήματος των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης στο Κατάρ.

Οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» συνεχίζονται εν μέσω αυξανόμενης βίας στο Αφγανιστάν

ΕΝΑ-
ΕΝΑ
Α +

Καθώς η βία συνεχίζει να αυξάνεται στο Αφγανιστάν, όπου σημειώθηκε πρόσφατα ένα κύμα δολοφονιών με στόχο ανώτερα πρόσωπα, οι συνομιλίες μεταξύ του κινήματος των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης στο Κατάρ θα συνεχιστούν αύριο.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν, οι οποίες ξεκίνησαν στις 12 Σεπτεμβρίου σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Ντόχα, αναβλήθηκαν στις 5 Ιανουαρίου.

Παρά τους μήνες συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών με πολύ λίγα αποτελέσματα μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση πέρυσι για τουλάχιστον ποια θέματα θα καλυφθούν στον επόμενο γύρο. Οι διαπραγματευτές της αφγανικής κυβέρνησης θα πιέσουν για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τη διατήρηση του κυβερνώντος καθεστώτος, αφού οι Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν από την εξουσία το 2001 λόγω της εισβολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Gulam Faruk Mecruh, ένας από τους κυβερνητικούς διαπραγματευτές, AFPΈκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στο

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ περίπλοκες και θα χρειαστούν χρόνο. Αλλά ελπίζουμε να έχουμε αποτελέσματα το συντομότερο δυνατό. Επειδή οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι από αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. “

Δεν έχει ληφθεί ακόμη δήλωση από τους Ταλιμπάν σχετικά με το θέμα. Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα, συχνά μετά από μήνες συναντήσεων, εμποδισμένες από θρησκευτικές συζητήσεις και διαφωνίες σχετικά με το βασικό πλαίσιο ερμηνείας. Οι συνομιλίες ακολούθησαν μια ιστορική συμφωνία αποχώρησης που υπεγράφη μεταξύ των Ταλιμπάν και της Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο, όπου όλες οι ξένες δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη χώρα που επλήγη από τη βία μέχρι τον επόμενο Μάιο. Παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων σχεδόν καθημερινά, το Αφγανιστάν έχει επίσης παρατηρήσει αυξημένη βία. Ομοίως, οι επιθέσεις που στοχεύουν δημοσιογράφους, πολιτικούς, κληρικούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες. Από τον Νοέμβριο, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Καμπούλ και πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε μια σειρά επιθέσεων.

Οι αρχές έκριναν τους Ταλιμπάν υπεύθυνους για αυτές τις επιθέσεις. Ωστόσο, ο DAESH ανέλαβε την ευθύνη για ορισμένα από αυτά. “Με αυτές τις δολοφονίες, οι Ταλιμπάν προσπαθούν να χωρίσουν τον λαό και να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα οργής εναντίον κυβερνητικών μονάδων ασφαλείας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Χαβίντ Φασιλ στο AFP. Αλλά αυτές οι δολοφονίες ενώνουν τους ανθρώπους », είπε.

Άλλα παγκόσμια νέα

.Source