Οι εκλογές του δεύτερου γύρου στη Γεωργία θα αλλάξουν τα υπόλοιπα στη Γερουσία;

Υπάρχουν 48 δημοκράτες γερουσιαστές έναντι 50 Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των 100 εδρών.

Στις εκλογές της Γερουσίας που διεξήχθησαν στις 3 Νοεμβρίου 2020, οι εκλογές στη Γεωργία ήταν στον δεύτερο γύρο και η κατάσταση των δύο γερουσιαστών είχε ανασταλεί, καθώς κανένας υποψήφιος δεν μπορούσε να περάσει το 50 τοις εκατό.

Ο Ρεπουμπλικανός Ντέιβιντ Πέρντου, του οποίου η εξαετής θητεία στη Γερουσία έληξε, έλαβε 49,7 τοις εκατό των ψήφων ως εκ νέου υποψήφιος για την πρώτη γερουσιαστική έδρα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και έχασε σχεδόν την ευκαιρία του να γίνει ξανά γερουσιαστής. Ο Δημοκρατικός αντίπαλος του Perdue, Jon Ossoff, παρέμεινε στο 47,9%.

Για την άλλη έδρα στη Γεωργία, ο Δημοκρατικός Ραφαήλ Γουόρνκ και ο Ρεπουμπλικάνος Κέλι Λόφλερ θα αγωνιστούν για τον δεύτερο γύρο. Ο Warnock έλαβε το 32,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ ο Loeffler παρέμεινε στο 25,9%.

Στις εκλογές της Γερουσίας που διεξήχθησαν στη Γεωργία στις 3 Νοεμβρίου, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος David Perdue έλαβε 49,7 ψήφους, χάνοντας την ευκαιρία να γίνει γερουσιαστής με πολύ μικρό περιθώριο.

Η Γεωργία θα καθορίσει την ισορροπία στο συνέδριο

Από την άλλη πλευρά, στις πολιτείες, οι οποίες έγιναν σαφείς στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, η κατανομή των εδρών παρέμεινε στη Γερουσία των 100 εδρών, 50 Ρεπουμπλικάνοι έναντι 48 Δημοκρατών.

Εάν αποκτήσουν έδρα ακόμη στις εκλογές της Γεωργίας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Αυτό θα μπορούσε να θέσει τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δύσκολο σε πολλές διαδικασίες.

Ο αναπληρωτής του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, θα αλλάξει ισορροπίες εάν επιτευχθεί ισότητα στη Γερουσία

Στο δεύτερο σενάριο, εάν κερδίσουν και τις δύο έδρες στη Γεωργία, η Αντιπρόεδρος Δημοκρατικός Καμάλα Χάρις θα διαταράξει την ισορροπία μεταξύ των Δημοκρατών. Ο Χάρις, ο οποίος θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Γερουσίας, θα έχει τους Δημοκρατικούς να βρουν την πλειοψηφία.

Σε περίπτωση αυτού του σεναρίου, οι Δημοκρατικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν μια πιο αρμονική διαδικασία λαμβάνοντας τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία όσο και τον Λευκό Οίκο στα χέρια τους.

Το Trump υποστηρίζει το ράλι για τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους στη Γεωργία

Το γεγονός ότι οι εκλογές στη Γεωργία είναι τόσο κρίσιμες έχουν επίσης κινητοποιήσει τα ηγετικά ονόματα των κομμάτων. Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνουν συχνά τη σημασία των εκλογών σε αυτήν την πολιτεία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να πραγματοποιήσει διαδήλωση στη Γεωργία τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από τις εκλογές της Γερουσίας, για να ζητήσει υποστήριξη για τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους.

Source