Οι ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αυστραλία γιορτάζουν την παραδοσιακή ευλογία των νερών

By Andriana Simos, Argyro Vourdoumpa and Evelyn Karatzas.

Η παραδοσιακή ευλογία των νερών πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αυστραλία, την Καμπέρα, την Τασμανία και τη Βόρεια Επικράτεια το σαββατοκύριακο με μεγάλη χαρά από τους ενορίτες που παρευρέθηκαν.

Οι ιερείς πραγματοποίησαν ειδικές εκκλησιαστικές τελετές σε γραφικές τοποθεσίες, καθώς οι νεαροί άνδρες πήδηξαν από τις αποβάθρες για να φτάσουν στον Τιμό Σταυρό που ρίχτηκε στο νερό.

Αυτή είναι η λίστα όλων των νικητών και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία:

Νότια Αυστραλία:

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) πραγματοποίησε την ετήσια Ευλογία των Νερών στην Henley Beach, Αδελαΐδα το απόγευμα της Κυριακής.

Είκοσι κολυμβητές προσπάθησαν να ανακτήσουν το σταυρό, συμπεριλαμβανομένων δύο θηλυκών. Ο νικητής ήταν ο 17χρονος Βασίλης Τσουμπαράκης.

«Η ετήσια τελετή Blessing of the Waters στο Henley ήταν χαμηλότερη από το κανονικό, αλλά ήταν ακόμα ένα υπέροχο παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας και παράδοσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους παρευρέθηκαν », λέει ο Πρόεδρος της GOCSA, Μπιλ Γκόνης The Greek Herald.

Εκτός από τους ενορίτες και τους θεατές, συμμετείχαν επίσης αρκετοί αξιωματούχοι. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Ο βουλευτής της Hon Rachel Sanderson, μέλος της Αδελαΐδας και υπουργός προστασίας παιδιών που εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό Steven Marshall. Η Hon Irene Pnevmatikos MLC που εκπροσωπεί τον αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Peter Malinauskas · Αναπληρωτής δήμαρχος Πόλη της Αδελαΐδας Mary Couros, εξ ονόματος του Λόρδου Δημάρχου Sandy Verschoor · και έναν αριθμό άλλων τοπικών πολιτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο νικητής της εντυπωσιακής ευλογίας των νερών της SA θα παρουσιαστεί με το βραβείο του την επόμενη εβδομάδα.

Μετά την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, ο κ. Gonis λέει ότι η GOCSA θα πραγματοποιήσει και άλλες εκδηλώσεις φέτος, υπό την επιφύλαξη φυσικά των περιορισμών COVID.

«Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν τον εορτασμό των 90 χρόνων μας, καθώς και τον παγκόσμιο εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεών μας θα επιβεβαιωθεί σύντομα », λέει ο κ. Γκόνης.

Ο Χρήστος Μαυρογιάννης δώρισε λευκά περιστέρια στο GOCSA για την εκδήλωση Ευλογία των Νερών. Φωτογραφία: Facebook / GOCSA.

Καθώς εκδηλώνεται αυτό το γεγονός, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα και η Ενορία της Γέννησης του Χριστού στο Πορτ Αδελαΐδα διοργάνωσε τη δική της Ευλογία των Νερών.

Ο ήλιος λάμπει καθώς οι ενορίτες περπατούσαν από την εκκλησία μέχρι τις τοπικές αγορές ψαράδων, όπου δύο νεαροί άνδρες πήδηξαν από την προβλήτα για να αγωνιστούν για τον Τιμό Σταυρό.

Τελικά, ο Κόνορ Ράμος ήταν επιτυχής στην ανάκτηση του σταυρού και αργότερα του δόθηκε ένα χρυσό κολιέ από τον τοπικό ιερέα της ενορίας.

Καμπέρα:

Την Κυριακή, η Ενορία του Αγίου Νικολάου στο Κίνγκστον της Καμπέρρα γιόρτασε την ημέρα των Θεοφανίων με μια ειδική εκκλησιαστική υπηρεσία, ακολουθούμενη από την εκδήλωση «Ευλογία των νερών» στην Casuarina Sands στον ποταμό Cotter.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αιδεσιμότατος Πάτρος Πέτρος από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Καμπέρρα, ο πρεσβύτερος Ιάκωβος από την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Κουανμπέι, ο Πρέσβης της Ελλάδας, η Εξοχότητά του κ. Γιώργος Παπακώστας, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου, κα Μάρθα Μαυρομμάτη, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας & Εκκλησία της Καμπέρρας, ο κ. Ιωάννης Λουκαδέλλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Σάμου στην Καμπέρα, Ελένη Γιαννάκης, καθώς και πολλά μέλη της ελληνικής κοινότητας και των περιχώρων της Καμπέρα.

Η Καμπέρα γιόρτασε την εκδήλωση «Ευλογία των νερών» στο Casuarina Sands στον ποταμό Cotter.

Υπήρχαν πέντε νεαρά αγόρια που συμμετείχαν στην κατάδυση για τον ιερό σταυρό, με τον Εμμανουήλ Παπανικολάου να βγαίνει νικητής μετά την επιτυχή ανάκτηση του σταυρού. Σε όλα τα αγόρια δόθηκε μια ευλογία από τον ιερέα, καθώς και μια εικόνα που απεικονίζει τον Βαπτιστή του Ιησού Χριστού.

Ένα μεσημεριανό γεύμα ήταν διαθέσιμο σε όσους έχουν όρεξη, που αποτελείται από μπάρμπεκιου ελληνικού στιλ με κοτόπουλο και χοιρινό σουβλάκια, ελληνική σαλάτα και ποτά.

«Ήταν μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα και ο τέλειος τρόπος για να περάσετε ένα ελληνικό αυστραλιανό καλοκαίρι», λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας & Εκκλησίας της Καμπέρρα, John Loukadellis. The Greek Herald.

«Ευχαριστώ την Ύπατη Αρμοστή της Κύπρου, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη και την Πρέσβη της Ελλάδας, Εξοχότητά μου, κ. Γιώργο Παπακώστα για τη συμμετοχή σας στη σημερινή εκδήλωση – εκτιμάται ιδιαίτερα η υποστήριξή τους στις κοινοτικές εκδηλώσεις μας.

«Εκ μέρους της επιτροπής της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας και της Εκκλησίας της Καμπέρρα, ευχόμαστε σε όλους μια πολύ χαρούμενη, ευημερούσα και επιτυχημένη 2021. Ο Θεός να μας ευλογεί όλους».

Βόρεια επικράτεια:

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βόρειας Αυστραλίας (GOCNA) αντιμετώπισε τα μέλη της και τους τοπικούς ενορίτες σε μια ειδική τελετή ευλογίας των νερών την Κυριακή στην προκυμαία του Δαρβίνου.

Πάνω από δέκα κολυμβητές προσπάθησαν να ανακτήσουν τον Τιμό Σταυρό την ημέρα, αλλά ο Παράσκος Κουμ στέφθηκε ο επίσημος νικητής για το 2021.

Ο Παράσκος Κουμ στέφθηκε επίσημος νικητής για το 2021. Φωτογραφία: Φωτογραφία Γεωργίας Πολίτης. Αναδημοσιεύθηκε με άδεια.

Ο Πρόεδρος του GOCNA, Νικόλαος Πονίρης, λέει The Greek Herald ότι ο Παράσκος ήταν νικητής για δεύτερη φορά, έχοντας κερδίσει ξανά δύο χρόνια πριν.

Μια άλλη συναρπαστική ανατροπή στις φετινές γιορτές, προσθέτει ο κ. Poniris, είναι ότι δύο εστιατόρια κατά μήκος της προκυμαίας άνοιξαν νωρίς και είχαν προ-κρατηθεί, ώστε οι ενορίτες να μπορούν να απολαύσουν ελαφριά αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της τελετής.

Ευλογία της τελετής των νερών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην προκυμαία του Δαρβίνου. Φωτογραφία: Φωτογραφία της Γεωργίας Πολίτη. Αναδημοσιεύθηκε με άδεια.

«Τα εστιατόρια Bella Fresh Pasta and Wharf One κατά μήκος της προκυμαίας άνοιξαν τις περιοχές εξυπηρέτησής τους για να εξυπηρετήσουν τους πεινασμένους και διψασμένους ενορίτες μας για πρώτη φορά φέτος», λέει ο κ. Poniris.

«Ήταν μια κίνηση που έγινε δεκτή από όλους και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε ξανά με τα εστιατόρια τον επόμενο χρόνο».

Τασμανία:

Η Ελληνορθόδοξη Ενορία της Αγίας Τριάδας του Χόμπαρτ της Τασμανίας πραγματοποίησε φέτος την ετήσια ευλογία των νερών στον Sandy Bay.

Πάνω από δέκα νεαροί άνδρες πήδηξαν στο νερό για να ανακτήσουν το σταυρό, με τον Χρήστο Κλωνάρη να ανακηρύσσεται επίσημος νικητής για το 2021.

Η εκδήλωση προσέλκυσε μια μεγάλη ομάδα ενοριών που απολάμβαναν τον υπέροχο ήλιο και την καλή παρέα γύρω τους.

Source