Οι Ελληνοαμερικανοί ζητούν αποκλεισμό μέσω δορυφόρου της Τουρκίας

Έναρξη δορυφορικής Τουρκίας
Η Roketsan, είναι η κορυφαία εταιρεία της Τουρκίας στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Πίστωση: Rocketsan

Η εκτόξευση του δορυφόρου SpaceX Turksat 5B της Τουρκίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021 δημιουργεί ανησυχίες από ΜΚΟ στις ΗΠΑ.

Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής υπέγραψαν κοινή επιστολή στο Γραφείο Εμπορικών Διαστημικών Μεταφορών FAA των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας ένα μπλοκ για την έναρξη της Τουρκίας.

Το Grecian Delight υποστηρίζει την Ελλάδα

Απευθύνεται στον Wayne R. Monteith, Αναπληρωτή Διαχειριστή της AAA και με ημερομηνία 2 Απριλίου 2021, η επιστολή ζητά από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να αρνηθεί την έγκριση για την προγραμματισμένη εκτόξευση του Τουρκικού δορυφόρου Turksat 5B διπλής χρήσης, «με την αιτιολογία ότι η εκτόξευση Η έγκριση θα θέσει ουσιαστικά σε κίνδυνο τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. “

Το σκεπτικό πίσω από το αίτημα για τον αποκλεισμό της δορυφορικής εκτόξευσης της Τουρκίας

«Ο δορυφόρος Turksat 5B – που παράγεται από την κρατική Turksat – έχει καλά τεκμηριωμένες στρατιωτικές εφαρμογές, όπως επιβεβαιώνεται από την Defense Turkey, η οποία έχει δημοσιεύσει άρθρα που επιβεβαιώνουν ότι η χρήση αυτών των συστημάτων επικοινωνιών διπλής χρήσης από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας ζητά να μπλοκάρει την δορυφορική εκτόξευση της Τουρκίας
Συνεδρίαση του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας το 2019. Πίστωση: Facebook / Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας

«Το SSB, στον δικό του κατάλογο προϊόντων, επιβεβαιώνει τη στρατιωτική χρήση της σειράς Turksat. Μεταξύ αυτών των εφαρμογών είναι το πεδίο του πολέμου drone και άλλων μορφών τηλεκατευθυνόμενων όπλων.

«Η Τουρκία ανέπτυξε πρόσφατα UAV Bayraktar στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αυτόχθονου Αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και απείλησε τη χρήση τους εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου», συνεχίζει η επιστολή.

Επιστολή του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας στην Τουρκία
Η επιστολή που εστάλησαν από τη ΧΑΛΚ και την ANCA στο Γραφείο Εμπορικών Διαστημικών Μεταφορών FAA των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας ένα μπλοκ για την εκτόξευση του δορυφόρου SpaceX Turksat 5B της Τουρκίας. Πίστωση: Facebook / ANCA

Υποστηρίζει ότι η σειρά Turksat επεκτείνει δραματικά την περιοχή κάλυψης, την ικανότητα Ku-band και την επιθετική προσέγγιση του τουρκικού στρατού, κλειδώνοντας την ικανότητα της Άγκυρας να διεξάγει ανεξάρτητα στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμαχικών θέσεων σε σχεδόν τον μισό κόσμο.

«Υπό το φως της ανοιχτής εχθρότητας της Τουρκίας προς τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ, καλούμε την FAA να απορρίψει την εκκρεμούσα αίτηση για εκκίνηση του Turksat 5B και να απορρίψει μελλοντικά αιτήματα αδειών για τυχόν εκτοξεύσεις που συμβάλλουν στις επιθετικές στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας», καταλήγει.

Η επιστολή έχει αντιγραφεί στον Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ Nancy Pelosi, τον αρχηγό των μειονοτήτων των ΗΠΑ, Kevin McCarthy, τον ηγέτη της πλειοψηφίας Chuck Schumer, τον ηγέτη των μειονοτήτων Mitch McConnell, τον γερουσιαστή Bob Menendez, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Γερουσιαστή Jim Risch Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Εκπρόσωπος Gregory Meeks, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και Αντιπρόεδρος Michael McCaul, Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι πιο δημοφιλείς προσπάθειες υπεράσπισης του HACL

Το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής έχουν αναλάβει κοινή δράση υπέρ του παρελθόντος. Το 2018 δημοσίευσαν μια διαφήμιση πλήρους σελίδας στο Νιου Γιορκ Ταιμς, προτρέποντας τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν μαχητές F-35 stealth στην Τουρκία.

Με τίτλο “Η Τουρκία είναι μια αναξιόπιστη σύμμαχος”, η διαφήμιση ανέφερε ότι η Τουρκία απειλεί τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο χιλιάδες φορές σε ένα χρόνο, καταλαμβάνει παράνομα την Κύπρο (μέλος της ΕΕ) και χρησιμοποιεί πολεμικά πλοία στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού (ΑΟΖ) όπου δραστηριοποιούνται αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες.

Με πιο ήπιο τόνο, το HACL στράφηκε Οι Νιου Γιορκ Ταιμς τον Δεκέμβριο του 2020 με μια χορηγία εκδότη υπογεγραμμένη από ισχυρούς Έλληνες Αμερικανούς John A. Catsimatidis, Andrew Liveris, Dennis Mehiel, Michael Psaros και George P. Stamas.

Το πλήρες άρθρο με τίτλο «Η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν και πρέπει να ζήσουν μαζί», υπογράμμισαν την «επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας» και την ανάγκη «οι Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν τη δέσμευση της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις, ενώ απέχουν από απειλές βίας, στρατιωτική δραστηριότητα και πολεμική ρητορική. “

Source