Οι ελπίδες χαλάρωσης του Πάσχα στην Ελλάδα, ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου βρίσκεται πίσω από την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει την πιθανή χαλάρωση των περιορισμών πριν από το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα, με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στους εμβολιασμούς αλλά και να μην αποκλείει περαιτέρω μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος κάλεσε τους Κύπριους τη Δευτέρα το πρωί να ακούσουν τους επιστήμονες του EMA και κάλεσαν το κοινό να εμβολιαστεί, καθώς το μέτρο χαλάρωσης ήταν εκτός ερώτησης πριν από το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα.

«Θα μπορούσαμε να δούμε σημάδια που προκαλούν ξεκούραση ημέρες νωρίτερα και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης», δήλωσε ο Ιωάννου, αναφερόμενος σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο την Κυριακή.

«Η κατάσταση δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε με περαιτέρω χαλάρωση στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση, μέχρι να λάβουμε τα αναμενόμενα οφέλη από το πρόγραμμα εμβολιασμού»

Ο υπουργός, ο οποίος μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο τη Δευτέρα το πρωί, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να προσφέρει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων, λέγοντας ότι η συμμόρφωση μεταξύ του κοινού ήταν πολύ χαμηλή παρά τις προσδοκίες ότι ο αριθμός των καθημερινών περιπτώσεων θα έπρεπε να μειωθεί σημαντικά.

Ο Ιωάννου είπε ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δεν ήταν υπέρ μιας «ανοιχτής και στενής» προσέγγισης, ενώ ο υπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι αξιωματούχοι υγείας καλούν την αστυνομία σε υποθέσεις όπου οι επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων δεν ήταν ακόμη συνεργάσιμες με τις αρχές.

Η απόφαση της Κυριακής ελήφθη μετά από κριτική για μικτά μηνύματα από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα συντακτικό κομμάτι στην Καθημερινή Κύπρου από τον Απόστολο Τομαρά, πηγές ανέφεραν ότι αντικρουόμενες απόψεις εντός της κυβέρνησης σχετικά με την αντίδραση στην πανδημία χρονολογούνται από τα πρώτα στάδια της κρίσης, αναφέροντας παράλληλα παραδείγματα τόσο πρόσφατα όσο η συζήτηση για το κλείσιμο σχολείων στη Λεμεσό.

Επτά ασθενείς με COVID-19 πέθαναν το Σαββατοκύριακο

Επτά ασθενείς με COVID-19 ηλικίας μεταξύ 40 και 90 ετών πέθαναν στο νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο στην Κυπριακή Δημοκρατία, με πέντε από αυτούς να μην έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού και δύο να χάνονται πριν λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρχαν 1638 νέες περιπτώσεις κοροναϊού το Σαββατοκύριακο, με το ποσοστό θετικότητας της Κυριακής να ανεβαίνει στο 1,44%.

Την Κυριακή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσος δήλωσε ότι οι τρέχουσες επιδημιολογικές προοπτικές στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν επέτρεψαν περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19 πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα.

«Δυστυχώς, με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η κατάσταση δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε με περαιτέρω χαλάρωση στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση, έως ότου λάβουμε τα αναμενόμενα οφέλη από το πρόγραμμα εμβολιασμού», δήλωσε ο Κούσος.

Ο εκπρόσωπος έκανε τα σχόλια μετά από έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό παλάτι την Κυριακή – όταν ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας – ουσιαστικά θέτοντας να ξεκουραστούν οποιεσδήποτε συζητήσεις χαλάρωσης έως ότου το πρόγραμμα εμβολιασμού μπορούσε να αρχίσει να δείχνει αποτελέσματα.

Βρετανική παραλλαγή επικρατεί στην Κύπρο

Ο Κούσος έκανε την ανακοίνωση επικαλούμενη μια βρετανική παραλλαγή του κοροναϊού που επικρατούσε στην κυπριακή κοινότητα, λέγοντας ότι η έξαρση επηρεάζει όλες τις ηλικίες και συνδέεται με μια επιδεινούμενη κατάσταση στα νοσοκομεία με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης υπό τεράστια πίεση.

«Καλούμε όλους να συνεργαστούν σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια επιλέγοντας να εμβολιαστούν και να ακολουθήσουν προστατευτικά μέτρα και προσωπικές οδηγίες υγιεινής», είπε ο Κούσους, λέγοντας «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτήν τη θλιβερή κατάσταση».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι τα τρέχοντα μέτρα έως τα τέλη Απριλίου θα μπορούσαν πιθανώς να παραταθούν έως τις 15 Μαΐου, μια απόφαση που θα επέκτεινε επίσης το κλείσιμο των σχολείων μέσα στην εβδομάδα μετά το Πάσχα.

Η κυβέρνηση αγωνίζεται πρόσφατα για μια ανηφόρα αφότου οι άνθρωποι δίστασαν να εγγραφούν για εμβολιασμό για φόβους σχετικά με το πυροβολισμό AstraZeneca.

Σε μια κίνηση για να διευκολύνουν τους φόβους και να πιέσουν για εμβολιασμούς, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του Προέδρου έκαναν τη λήψη του AstraZeneca την περασμένη εβδομάδα μπροστά από κάμερες.

.Source