Οι εμπορικές δραστηριότητες μεταξύ Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησαν στις 14 Φεβρουαρίου.

Σε γραπτή δήλωση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων του Κατάρ, δηλώθηκε ότι θα εφαρμοστεί μια σειρά κανονιστικών διαδικασιών για τη διακίνηση εμπορευμάτων που έρχονται και πηγαίνουν από τη Συνοριακή Πύλη της Σέλβα στη Σαουδική Αραβία έως την Πύλη των Συνοριακών Αμπού στο Κατάρ.

Σημειώθηκε ότι οι οδηγοί φορτηγών που προέρχονται από την Πύλη των Συνόρων της Σέλβα πρέπει να λάβουν πιστοποιητικό με διάρκεια ισχύος 72 ώρες, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο υποδεικνύει ότι πραγματοποιήθηκε η δοκιμή Kovid-19 και ότι οι οδηγοί και τα φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα στη χώρα μέσω του Abu Semra Border Gate δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο Κατάρ Αναφέρθηκε ότι θα παραληφθούν από τον εισαγωγέα και θα φορτωθούν στα δικά τους φορτηγά.

Η τελωνειακή γενική διοίκηση του Κατάρ όρισε ότι τα φορτηγά και οι οδηγοί θα σταλούν πίσω στην πύλη των συνόρων Selva στη Σαουδική Αραβία μετά την εκφόρτωση στην πύλη των συνόρων του Abu Semra.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΑ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ Κόλπο

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν όλες τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου 2017 για την κατηγορία της «στήριξης τρομοκρατικών ομάδων» και άρχισαν να επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο σε αυτή τη χώρα.

Ενώ το Κατάρ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες αυτών των χωρών, αυτό προκάλεσε κρίση στην περιοχή του Κόλπου.

Οι προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης απέδωσαν αποτελέσματα νωρίτερα φέτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ Ahmed Nasser Mohammed es-Sabah ανακοίνωσε στις 4 Ιανουαρίου ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το άνοιγμα χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud ανακοίνωσε στη σύνοδο κορυφής του 41ου Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Al-Ula στις 5 Ιανουαρίου, ότι οι χώρες που επέβαλαν εμπάργκο στο Κατάρ επανέφεραν τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα και άρχισαν το εμπάργκο.

.Source