Οι εξωφρενικές προβλέψεις των τραπεζικών εμπειρογνωμόνων για το 2021 – συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου «δολοφόνος» Covid-19 και ο τερματισμός των ψεύτικων ειδήσεων

Η Saxo Bank με έδρα τη Δανία δημοσίευσε τη δική της 10 εξωφρενικές οικονομικές προβλέψεις για το 2021.

Συνεχίζοντας σχεδόν δύο δεκαετίες παράδοσης, εμπειρογνώμονες στην τράπεζα έχουν κάνει τις προβλέψεις ως «προβλέψεις συντριβής συναίνεσης» που θα «στείλουν κύματα από τις αγορές» – αλλά μόνο αν συμβούν.

Πέρυσι, οι εμπειρογνώμονες της τράπεζας έκαναν την τολμηρή πρόβλεψη ότι το νοτιοαφρικανικό ράντ θα χτυπήσει το R20 στο δολάριο, γεμάτο από προβλήματα ισχύος στο προβληματικό βοηθητικό πρόγραμμα Eskom, καθώς και αυξανόμενα θέματα χρέους και καταρρέουσα διακυβέρνηση.

Ενώ η οικονομία της Νοτίου Αφρικής υπέφερε πράγματι σε μεγάλο βαθμό το 2020, με τα ζητήματα που επισημάνθηκαν από την τράπεζα να γίνονται πραγματικότητα – αυτό που δεν συνυπολογίστηκε (ή προβλέφθηκε από τον όμιλο) ήταν ο παγκόσμιος αντίκτυπος της πανδημίας Covid-19 που πυροβολεί τις αγορές παγκοσμίως.

Αντ ‘αυτού, το ράντ της Νότιας Αφρικής έχει φτιάξει σχετικά καλά, δεδομένης της αστάθειας της αγοράς, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το R15 στο δολάριο – χαμηλότερο από ό, τι ακόμη και όταν έγινε η πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τη Saxo, οι προβλέψεις της είναι καθαρά κερδοσκοπικές, αλλά γίνονται βάσει ορθών οικονομικών αρχών και, σε πολλές περιπτώσεις, θα είχαν νόημα. Ωστόσο, δεδομένου του σοκ του Covid-19 το 2020, έχει αλλάξει στάση.

«Για την παρτίδα Εξωφρενικών Προβλέψεων το 2021, αποφασίσαμε ως επί το πλείστον να δωρίσουμε τα φουτουριστικά μας ανώτατα όρια αντί να παραγκωνόμαστε πολύ στις τάσεις της αγοράς και στις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας», ανέφερε.

«Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η πανδημία Covid-19 και ο επώδυνος κύκλος εκλογών των ΗΠΑ έφεραν πιο κοντά σε ένα κβαντικό άλμα αυτό που θα μπορούσε να φαίνεται μακρινό μέλλον, επιταχύνοντας σχεδόν κάθε υποκείμενη κοινωνική και τεχνολογική υπερ-τάση.

«Με απλά λόγια, τα τραύματα του 2020 σημαίνουν ότι το 2021, το μέλλον είναι τώρα», είπε.

Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της τράπεζας περιλαμβάνουν:


  • Η Amazon «αγοράζει» την Κύπρο: Ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικής Amazon θα μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της στην Κύπρο, θα βοηθήσει στην ανακούφιση των προβλημάτων του χρέους και θα προσπαθήσει να επηρεάσει τους φορολογικούς νόμους για να πάρει ένα ευεργετικό επιτόκιο. Προβλέπεται επίσης ότι αυτό δεν θα ταιριάζει καλά με την ΕΕ και θα υπάρξουν παρεμβάσεις.

  • Η Γερμανία καταδικάζει τη Γαλλία: Η Γαλλία έχει ένα αυξανόμενο ζήτημα χρέους και εταιρείες με προφίλ υψηλού κινδύνου. Με μια αρνητική προοπτική να παραμείνει, θα αναγκαστεί να μεταβεί στη Γερμανία για μια τεράστια διάσωση για τις τράπεζές της.

  • Η τεχνολογία Blockchain σκοτώνει ψεύτικες ειδήσεις: Καθώς οι πηγές ειδήσεων γίνονται πιο θολές και οι ψευδείς αναφορές προπαγάνδας εξαπλώνονται ευρύτερα, οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπουν στην καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο blockchain. Χρησιμοποιώντας το blockchain, τα νέα μπορούν να διανεμηθούν με αμετάβλητο τρόπο, με ελέγχους εγκυρότητας τόσο στο περιεχόμενο όσο και στην πηγή.

  • Το νέο ψηφιακό νόμισμα της Κίνας εμπνέει μετατόπιση των ροών κεφαλαίου: Το πειραματικό ψηφιακό Yuan με βάση το blockchain της Κίνας θα μπορούσε να ανοίξει τις κεφαλαιαγορές της χώρας σε αλλοδαπούς, επιφέροντας τεράστια μετατόπιση στις ροές κεφαλαίων – και θα δημιουργήσει ένα νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο.

  • Ο επαναστατικός σχεδιασμός σύντηξης οδηγεί σε αφθονία ενέργειας: Οι προηγμένοι αλγόριθμοι AI θα λύσουν μη γραμμικές πολυπλοκότητες της φυσικής του πλάσματος, ανοίγοντας το δρόμο για εμπορική ενέργεια σύντηξης. Τα σχέδια αντιδραστήρων από το MIT δημιουργούν ήδη μια βιώσιμη πορεία προς αυτό το αποτέλεσμα, και η επιτυχία θα δει τον κόσμο όπως γνωρίζουμε ότι αλλάζει δραστικά.

  • Το γενικό βασικό εισόδημα αποδεκατίζει τις μεγάλες πόλεις: Η κρίση Covid-19 έχει επιταχύνει την ανισότητα και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη συμπλήρωση των χαμένων μισθών θα ξεκινήσουν μια μόνιμη μετάβαση στο καθολικό βασικό εισόδημα. Όμως, καθώς περισσότεροι άνθρωποι χάνουν δουλειές λόγω της απόλυσης τεχνολογίας, ή ως αποτέλεσμα της εργασίας από το σπίτι, οι χώροι της πόλης και τα εμπορικά γραφεία συνθλίβονται.

  • Το μέρισμα διαταραχών δημιουργεί το Ταμείο Τεχνολογίας Πολιτών: Η συνεχιζόμενη απώλεια θέσεων εργασίας λόγω τεχνολογίας θα οδηγήσει σε νέα κατεύθυνση πολιτικής, όπου δημιουργείται ένα «ταμείο διακοπής» που διανέμει ένα μέρος της ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων και των κεφαλαιουχικών περιουσιακών στοιχείων σε όλους. Αυτό ανακουφίζει το οικονομικό άγχος και ενισχύει την επιχειρηματικότητα και τις βιοτεχνικές τέχνες.

  • Ένα επιτυχημένο εμβόλιο Covid-19 σκοτώνει εταιρείες: Η πανδημία Covid-19 ανάγκασε τους επενδυτές σε ορισμένα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και ώθησαν τις παγκόσμιες κυριαρχίες και τις εταιρικές αποδόσεις επενδυτικού επιπέδου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Μια υπερβολικά διεγερμένη οικονομία, μετά από ένα επιτυχημένο εμβόλιο, υπερθερμαίνεται γρήγορα, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται, την ανεργία να πέφτει γρήγορα και να αποδίδει άνοδο. Οι εταιρείες που είχαν ήδη αγωνιστεί πριν από την κρίση του Covid είναι οι πρώτες που έπεσαν καθώς οι έλεγχοι παραμελήθηκαν μετά τις ραγδαίες αλλαγές.

  • Το ασήμι παίρνει μια σημαντική ώθηση από τη ζήτηση ηλιακών συλλεκτών: Η αύξηση του πληθωρισμού το 2021, σε συνδυασμό με την υπερβολική ρευστότητα στην αγορά, ωθεί τους επενδυτές να βρουν σκληρά περιουσιακά στοιχεία. Δεδομένης της ζήτησης για ασήμι σε πολύτιμα μέταλλα και βιομηχανικά – και αυξανόμενη ζήτηση για ηλιακούς συλλέκτες όπου χρησιμοποιείται – γίνεται σαφής νικητής, ακόμη και σε σχέση με το χρυσό.

  • Αναδυόμενες αγορές νέας γενιάς τεχνολογίας υπερχρεώσεων: Οι οικονομολόγοι ανακαλύπτουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στις παραμεθόριες και τις αναδυόμενες αγορές έχουν υποτιμηθεί μαζικά – ιδιαίτερα στον ιδιωτικό και τον επιχειρηματικό τομέα. Οι επενδυτές έχουν μια στιγμή eureka, καθώς τα αναδυόμενα fintech και δορυφορικά δίκτυα παράδοσης στο Διαδίκτυο αυξάνουν τις οικονομίες.

«Το 2020, ανησυχούσαμε για τον κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο κατακερματισμένος, με μεροληπτικούς αλγόριθμους μέσων και κοινωνικών μέσων που οδηγούν τον καθένα στα άκρα και προς το να ζει σε παράλληλες πραγματικότητες. Ακόμη και η ικανότητα συμφωνίας για τα βασικά γεγονότα φαίνεται να απειλείται », δήλωσε ο Steen Jakobsen, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων της Saxo.

«Το φετινό σετ 2021 Outrageous Predictions εκφράζει γενικά την ελπίδα ότι αυτές οι τάσεις θα αντιστραφούν, πιστεύοντας ότι η κοινωνική διάθεση είναι κυκλική και μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη μας, ενώ η τεχνολογική εξέλιξη είναι προοδευτική στη φύση και πάντα βαδίζει προς τα εμπρός στο παρασκήνιο.

«Καθώς το 2021 κυλάει, ενθαρρύνουμε τον καθένα να κοιτάξει στον καθρέφτη και να κάνει το καλύτερο δυνατό για να σπάσει τις παλιές συνήθειες, να σταματήσει να υποθέτει ότι οι προηγούμενες τάσεις θα συνεχίσουν πάντα και να σκεφτούν πώς τα παραδείγματα αλλάζουν γρήγορα», δήλωσε ο εκτελεστικός.


Διαβάστε: Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει ένα σύστημα μετανάστευσης βάσει σημείων το 2021 – αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι Νοτιοαφρικανοί

.Source