“Οι επίσημες διαπραγματεύσεις ξεκινούν μόνο βάσει δύο ίσων κρατών.

Πρόεδρος Έρσιν ΤατάρΕπισημαίνοντας ότι οι κυπριακές συνομιλίες δεν ήταν επιτυχείς τα τελευταία 50 χρόνια, είπε ότι είναι πίσω η κατανόηση μιας λύσης σε ομοσπονδιακή βάση. Ο Τατάρ σημείωσε ότι εάν μια επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει μετά τη διάσκεψη 5 + 1, μπορεί να είναι μόνο για μια λύση βασισμένη στην κυριαρχία της ισότητας, σε συνεργασία με δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι βρίσκονται επί του παρόντος σε προπαρασκευαστική περίοδο και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή προσπάθεια για τη διοργάνωση του συνεδρίου 5 + 1 ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Πρόεδρος Έρσιν Τατάρ, Έκανε δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με την Ειδική Εκπρόσωπο της Κύπρου Elizabeth Spehar.

Ο Τατάρ είπε στη συνάντησή του με τον Spehar ότι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της έκθεσης που παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης Ειρηνικής Δύναμης και της αποστολής καλής θέλησης και ότι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις προσδοκίες και τη στάση τους απέναντι στο συνέδριο 5 + 1.

“ΕΑΝ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΕΙ ΑΛΛΑ …”

Δηλώνοντας ότι δεν έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα τα τελευταία 50 χρόνια στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών, ο Τατάρ είπε ότι «πίσω από μια ομοσπονδιακή κατανόηση». Ο Τατάρ είπε ότι εάν μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τη διάσκεψη 5 + 1, μπορεί να είναι μόνο για δύο ισότιμα ​​κράτη στο πλαίσιο του διεθνούς τους καθεστώτος σε συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα με βάση την κυρίαρχη ισότητα.

Ο Πρόεδρος Τατάρ δήλωσε ότι θα τα διαβιβάσει επίσης στις αρμόδιες αρχές, διότι βρίσκονται επί του παρόντος σε προπαρασκευαστική περίοδο, και είπε ότι συνεχίζεται μια σοβαρή προσπάθεια για τη διοργάνωση του συνεδρίου 5 + 1 ανάλογα με την πορεία του εδάφους στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Εκφράζοντας ότι ο ΟΗΕ, η ελληνική πλευρά και οι εγγυητικές χώρες εργάζονται σε αυτό το ζήτημα, ο Τατάρ δήλωσε ότι επιβεβαίωσαν ότι θα παρευρεθούν σε αυτή τη συνάντηση ως τουρκοκυπριακή πλευρά.

“ΕΧΟΥΜΕ επίσης να συζητήσουμε το αντικείμενο του εμβολίου … ΔΕΝ θα το αποδεχτούμε μέσω της ελληνικής διαχείρισης”

Ο Τατάρ δήλωσε ότι εργάζονται σε αρκετές προσπάθειες για να επιτρέψουν στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές να λειτουργήσουν και ότι συζήτησαν επίσης το θέμα του εμβολιασμού από την ΕΕ, ζήτησαν από τον ΟΗΕ τον απαραίτητο λόγο για αυτό το θέμα, και τελικά οι αποδέκτες τους ήταν η ΕΕ, όχι η ελληνική διοίκηση.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι στην έκθεση που τους παρουσίασε σήμερα η αρμόδια τεχνική επιτροπή, δήλωσαν ότι τα εμβόλια μπορούν να παραδοθούν μέσω της ελληνικής διοίκησης, αλλά δεν θα το αποδεχτούν και ότι εάν αυτό το εμβόλιο θα χορηγηθεί, θα πρέπει να γίνει απευθείας μέσω της ΕΕ.

Ο Spehar ήταν πολύ κοντά τους, ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν σαφώς κατανοητή από την αντίθετη πλευρά στα σχόλιά του, τα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησαν στενά το θέμα και ότι οι διαπραγματεύσεις δημιούργησαν τώρα την αντίληψη ότι μια νέα θέση στην Κύπρο και την περιοχή είναι τώρα. Ο Τατάρ επεσήμανε ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πια ίδια όπως πριν.

Ο Τατάρ τόνισε ότι τα δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση κυριαρχικής ισότητας μπορούν να συναντηθούν σε ένα επίσημο τραπέζι διαπραγματεύσεων με το ίδιο καθεστώς όσον αφορά την αμοιβαία καλή θέληση και ότι αυτός ο λόγος πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω προκειμένου να προκύψει μια δίκαιη, διαρκής και πραγματικά βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο.

“ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ 5 + 1”

“Έχουμε τα μηνύματά μας που δίνουμε ξεκάθαρα και ξεκάθαρα, την Τουρκική Δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο που δίνουμε τόσο ξεκάθαρα στο μήνυμά του για” τους Τατάρους, την τουρκική πλευρά της διάσκεψης 5 + 1 προετοιμάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις προσδοκίες, τις ελπίδες και τις μελλοντικές προοπτικές του τουρκοκυπριακού λαού με τον καλύτερο τρόπο ως μήνυμα σημείωσε ότι μεταβίβασε.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι η ΕΕ δεν είναι μέρος αυτής της επιχείρησης και είπε: «Ο αποδέκτης μας στο συνέδριο 5 + 1 είναι ο ΟΗΕ. Συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις στο πλαίσιο των αποστολών καλής θέλησης του ΟΗΕ. Εάν ζητηθούν τεχνικές πληροφορίες, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από την ΕΕ. Όμως η ΕΕ δεν συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις, δεν θα έπρεπε.

Τα Τατάρ συνέχισαν ως εξής:

«Αυτό που είναι απαραίτητο για εμάς είναι η ουσία του Κυπριακού. Αυτό είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο 5 + 1. Σε μια διάσκεψη 5 + 1, τα καθησυχαστικά μέτρα ή μια παρόμοια κίνηση θα εκτρέπουν το θέμα. Ως εκ τούτου, δηλώσαμε σε αυτήν τη συνάντηση ότι δεν το δεχόμαστε να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Μιλήσαμε για άλλα θέματα. Ο Spehar τόνισε ειλικρινά και εκφράσαμε την εμπιστοσύνη μας. Τους είπαμε να είναι αντικειμενικοί και εντελώς αμερόληπτοι ανάλογα με όλες αυτές τις εξελίξεις. Μας βρήκαν επίσης σωστά. Η δουλειά τους είναι να μεσολαβούν.

Υπήρξε μια αδικία κατά του Τουρκοκυπριακού λαού στην Κύπρο από το 1964. Αυτή η αδικία είναι η αναγνώριση της Κύπρου ως ενιαίας χώρας. Δυστυχώς, αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ΟΗΕ το 1964. Η απόφαση αριθ. 186 είναι μεγάλη αδικία για τον Τουρκοκύπριο λαό. Τα μοιραζόμαστε ήδη με τους ανθρώπους μας, με τον κόσμο. Άνοιξε μια νέα σελίδα με την εκλογή μου ως Προέδρου. Εργαζόμαστε για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ανθρώπων μας.

Το τελευταίο στάδιο ήταν το Crans Montana. Δεν λέω το Σχέδιο Ανάν. Όλος ο κόσμος ήδη γνωρίζει ότι το Σχέδιο Ανάν είναι μια απογοήτευση. Ολοι γνωρίζουν. Η έκθεση του Ανάν απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν ελήφθη υπόψη. Πολλά έχουν συμβεί από εκείνη την ημέρα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες γνωρίζει πολύ καλά. (Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας) Ο κ. Cavusoglu έδειξε επίσης μεγάλη ευελιξία που εξέφρασε ο Crans Montana, παρόλο που έλαβε συνέχεια.

Αυτό που είναι απαραίτητο για εμάς είναι η ύπαρξη, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του τουρκικού λαού. Κατά συνέπεια, στις συνθήκες και τη συγκυρία της νέας περιοχής, προβλέπεται τώρα η συνεργασία των δύο κρατών με βάση την κυρίαρχη ισότητα. Πιστεύουμε ότι το εξηγούμε πολύ καλά στον κόσμο.

“Η ΑΙΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ”

Ο Τουρκοκύπριος έχει περάσει από πολλά στάδια αλλά δεν μπόρεσε να βρει απάντηση. Επομένως, είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να ζητήσουμε μια νέα σελίδα στην Κύπρο. Επειδή υπάρχουν δύο ίσοι λαοί στην Κύπρο.

Ο Τουρκοκύπριος λαός έγραψε πραγματικά ένα μεγάλο έπος στην Κύπρο. Ο εγγυητής της Τουρκίας έχει gelinebilin εδώ. Η ίδρυση της ΤΔΒΚ υπό την ηγεσία του ιδρυτή μας προέδρου το 1974 και το 1983 ήταν η κραυγή των δύο κρατών στον κόσμο, τα οποία τώρα θα διαπραγματευτούν μεταξύ τους με βάση την ισότητα. “

Ο Τουρκοκύπριος λαός όσο καλύτερο μέλλον συνεχίζει να αγωνίζεται με την έκφραση των Ταταρικών υποσχέσεων στην Τουρκία, η Κύπρος θα ανεβεί με την κυριαρχία του τουρκικού λαού και τόνισε ότι θα συνεχίσουν να ανακοινώνουν στον κόσμο.

.Source