Οι επικοινωνίες συνεχίζονται για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απηύθυνε τρία αιτήματα στον Υπουργό Εργασίας. “Θα καλυφθούμε βάσει αναθεωρημένου προϋπολογισμού”, είπε

Τρία αιτήματα υποβλήθηκαν στον Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Πρόεδρο του ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος τη Δευτέρα συνέχισε τις επαφές του με τους υπουργούς σχετικά με τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό του 2021.

Σε δήλωση μετά τη συνάντησή του με την Αμιλανίδου, την οποία χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική», ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είχε θέσει τρία ζητήματα για τα οποία είπε ότι «είχε βρει μια πολύ ισχυρή κατανόηση εκ μέρους του υπουργού».

Το πρώτο αφορά την παροχή συντάξεων σε ανθυγιεινούς, εργατικούς εργαζόμενους σε ηλικία 63 ετών, η οποία θα καθοριστεί χωρίς μείωση 12% (επίσης γνωστή ως ποινή), όπως συμβαίνει σήμερα.

Το δεύτερο ζήτημα, το οποίο περιέγραψε ως πολύ σημαντικό, είναι η δυνατότητα επιδότησης εργαζόμενων μητέρων για τη φροντίδα παιδιών σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, το τρίτο ζήτημα αφορά ειδικά κίνητρα, το ειδικό πρόγραμμα μείωσης του ποσοστού γεννήσεων όσο το δυνατόν περισσότερο, το οποίο είναι επί του παρόντος ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα. “Προφανώς, ο καθένας μπορεί να γνωρίζει τις κοινωνικά εκφοβιστικές συνέπειες που μπορεί να έχουν αν παραταθούν.”

Απαντώντας σε μια ερώτηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι αυτό το πρόγραμμα θα προετοιμαστεί από τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική αξία.

Θα τοποθετηθούμε βάσει αναθεωρημένου προϋπολογισμού

Ερωτηθείς πώς διαμορφώνεται η θέση του κινήματος στον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση.

“Βρισκόμαστε σε συνεχείς, εντατικές διαβουλεύσεις”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που μπορούσε να πει ήταν ότι το κλίμα ήταν αρκετά θετικό.

“Εμείς, η ΕΔΕΚ, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε υπεύθυνα, εποικοδομητικά, χωρίς να διακυβεύουμε τις προτάσεις μας όσον αφορά την αξιολόγηση από διεθνείς εταιρείες ή να θέσουμε σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τον ευάλωτο πληθυσμό μας αμέσως. στους συμπατριώτες μας, “είπε ο κ. Σιζόπουλος, αναφερόμενος ως συνταξιούχος χαμηλού εισοδήματος, όσοι εργάζονται σε σκληρές δουλειές, ως άδικες, αυθαίρετες, όπως είπε, πωλήσεις.

“Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εποικοδομητική οριστικοποίηση του τελικού σεναρίου. Με βάση το τελικό κείμενο της συμφωνίας, τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ θα αποφασίσουν ποια θέση θα κατέχουν, λαμβάνοντας υπόψη τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που αναμένουμε να παρουσιάσουμε την 1η Ιανουαρίου”, είπε. προστέθηκε.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης σήμερα το πρωί, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι είχε θέσει τα ζητήματα που σχετίζονται με την προώθηση προγραμμάτων εξοπλισμού, τον εκσυγχρονισμό τους όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς και το ζήτημα της προώθησης των ηγετών του. Η Εθνική Φρουρά, η οποία παραμένει στη θέση της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

“Νομίζω ότι και στις δύο περιπτώσεις το κλίμα ήταν πολύ θετικό, φαντάζομαι ότι θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις πολύ σύντομα”, είπε.

Δεν ήμουν παρών για να εγκρίνω τα δύο κράτη

Ζητήθηκε να σχολιάσει αναφορές από την Εκκλησία της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β, ότι ο Πρόεδρος του μίλησε ιδιωτικά για μια λύση δύο κρατών, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο όταν δεν ήταν παρών στις συζητήσεις.

Σημείωσε επίσης ότι ο ΕΔΕΚ διευκρίνισε ότι το ζήτημα των δύο χωρών είναι η στρατηγική της Τουρκίας, η οποία είχε ως προτεραιότητα τη δικοινοτική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα από το 1960. “Εφόσον με αυτή τη λύση ελέγχει πλήρως το τουρκικό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω αυτού θα ελέγχει όλες τις αποφάσεις του κράτους.”

Όπως είπε, το εναλλακτικό σενάριο είναι η λύση των δύο κρατών, μέσω των οποίων «η Τουρκία θα αποκτήσει νόμιμη παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Λέγοντας ότι η ΕΔΕΚ απορρίπτει αυτές τις δύο θέσεις ως «επικίνδυνες λύσεις», ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «παλεύουμε για το κράτος, τον λαό, την πλήρη εγγύηση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ολόκληρη την Κύπρο, όπως συμβαίνει». στην περίπτωση όλων των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. “

Source