Οι επιστήμονες έχουν δημιουργήσει χημικά έμβρυα από ανθρώπους και πιθήκους

Η αμερικανική-κινεζική ομάδα επιστημόνων, μετά την πρώτη εμφύτευση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων σε έμβρυα πιθήκου, ανέπτυξε αυτά τα χημικά έμβρυα και τα αποθηκεύτηκε για έως και 20 ημέρες.

Οι ίδιοι ερευνητές, το 2017, δημιούργησαν τα πρώτα υβρίδια ανθρώπινων χοίρων με μια μικρή γραμμή շատ με πολύ λίγα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς εκείνη την εποχή μόνο ένα στα 100.000 κύτταρα του χιμαιρικού εμβρύου ήταν ανθρώπινο. Οι χίμαιρες ανθρώπινου πιθήκου έχουν πλέον αναπτυχθεί που όχι μόνο ζουν για έως και τρεις εβδομάδες, αλλά περιέχουν επίσης μεγάλο αριθμό ανθρώπινων κυττάρων. Οι ερευνητές λένε ότι οι χίμαιρες, όπως αυτές του ανθρώπινου πιθήκου, μπορούν να βοηθήσουν στη μελέτη ασθενειών, στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και στη μεταμόσχευση οργάνων σε ιστούς.

Αλλά άλλοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι τέτοιες μελέτες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα – ανησυχίες σε επίπεδο βιοηθικής, ειδικά εάν άλλοι ερευνητές τολμούν να διατηρήσουν τα χημικά έμβρυα ακόμη περισσότερο. Ο κορυφαίος διεθνής εμπειρογνώμονας βιοηθικής Julian Savulescu, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι μια τέτοια έρευνα “ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για τη δημιουργία μη ανθρώπινων ανθρώπινων χιμαιρών.” “Αυτά τα έμβρυα καταστράφηκαν 20 ημέρες μετά την ανάπτυξη, αλλά είναι μόνο θέμα χρόνου πριν αναπτυχθούν τέτοιες μη ανθρώπινες χίμαιρες, ίσως ως πηγή οργάνων για τον άνθρωπο, που είναι ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους αυτής της μελέτης. «

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Juan Carlos Izpizua Belmont, καθηγητή βιοπνευμονικής βιολογίας στο Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών του Salk στην Καλιφόρνια, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Traps in Cell Biology, Cell. «Παγίδες» σε συνεχή διαβούλευση με επαγγελματίες βιοηθικής. Όπως το έθεσε ο Belmonte, “Επειδή δεν είμαστε σε θέση να εκτελέσουμε συγκεκριμένα είδη πειραμάτων σε ανθρώπους, πρέπει να έχουμε καλύτερα μοντέλα για να μελετήσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, για να κατανοήσουμε την ανθρώπινη βιολογία και τις ασθένειες”.

Οι ερευνητές εισήγαγαν 25 βλαστικά κύτταρα πολλαπλών χρήσεων σε καθένα από τα έμβρυα macaque και μια μέρα αργότερα βρήκαν ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα από 132 έμβρυα. Δέκα ημέρες αργότερα, 103 χημικά έμβρυα συνέχισαν να αναπτύσσονται · την 17η ημέρα, 12 έμβρυα επέζησαν και την 19η ημέρα, μόνο τρία επέζησαν με υψηλές συγκεντρώσεις ανθρώπινων κυττάρων. Την 20η ημέρα, και τα τρία έμβρυα καταστράφηκαν
από επιστήμονες.

Όσο ζούσαν, τα ανθρώπινα κύτταρα φαινόταν να ενσωματώνονται κανονικά με մ εμβρυϊκά ի συνδετικά κύτταρα, ενώ άρχισαν να ειδικεύονται σε μεμονωμένους τύπους κυττάρων που θα έπρεπε να σχηματίσουν διαφορετικά όργανα εάν οι χίμαιρες αφέθηκαν να αναπτυχθούν κανονικά. Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή τι θα κάνει μετά την αποχώρησή του.

Οι πρώτες χίμαιρες διαφορετικών ειδών θηλαστικών δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο τη δεκαετία του 1970. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σχετική έρευνα, παρά την (αμφιλεγόμενη) πρόοδό της, είναι ακόμη στα σπάργανα · οι χίμαιρες πρέπει να γίνουν πολύ πιο υγιείς και πιο αποτελεσματικές. για περαιτέρω βιοϊατρικές μελέτες.

Τον επόμενο μήνα, η Διεθνής Εταιρεία για την Έρευνα Σπονδυλικών Κυττάρων (ISSCR) αναμένεται να δημοσιεύσει τις αναθεωρημένες οδηγίες της σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής σχετικής έρευνας, συμπεριλαμβανομένων των χιμαιρών. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες έχουν απαγορευτεί να επιτρέψουν στον άνθρωπο να ζευγαρώσει με χίμαιρες ζώων.

Διαβασέ το! Οι Κύπριοι γιατροί συστήνουν το “kazia” για θεραπεία ενάντια στον κοροναϊό

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source