Οι επιφανείς Νιγηριανοί και ηγέτες του Ιγκμπο χαιρετίζουν την εκλογή του Ομπιόζορ ως προέδρου Οχανέζε – The Sun Nigeria

Διακεκριμένοι Νιγηριανοί και αξιοσημείωτοι ηγέτες της Igbo συνέχισαν να χαιρετίζουν την εμφάνιση του πρώην πρέσβη της Νιγηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Κύπρο, ο καθηγητής George Obiozor ως νέος γενικός πρόεδρος της κοινωνικής πολιτιστικής ομάδας Igbo, Ohanaeze Ndigbo, ακόμη και ως πρωτοπόρος πρόεδρος της Νιγηρίας Η Ομάδα Οικονομικής Διάσκεψης Κορυφής, η καθηγήτρια Anya O. Anya, μεταξύ άλλων, κάλεσε όλους και διάφορους να συσπειρωθούν πίσω από τον νέο πρόεδρο για το γενικό συμφέρον του Ndigbo.
Ο Obiozor, ο οποίος διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής Εφημερίδων Business Hallmark, καθώς και Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων της Νιγηρίας, εξελέγη γενικός πρόεδρος του κύριου ομίλου Igbo την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2020 για να αντικαταστήσει τον Dr. Nnia Nwodo, του οποίου η θητεία έληξε στις 9 Ιανουαρίου, εκλογές που πολλοί συνέχισαν να χαιρετίζουν ως εξαιρετική επιλογή.
Στο συγχαρητήριο του μήνυμα προς τον νέο ηγέτη της Ohanaeze τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Muhammadu Buhari προέτρεψε τον «επιφανή διπλωμάτη και λόγιο να αναπτύξει την τεράστια εμπειρία του εντός και εκτός της κυβέρνησης για να δημιουργήσει μεγαλύτερη ενότητα της χώρας».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μπουχάρι, «Λαμβάνοντας υπόψη το πλούσιο υπόβαθρο του καθηγητή Obiozor, ειδικά στις διεθνείς υποθέσεις και την πανευρωπαϊκή δέσμευση, έχω ελάχιστη αμφιβολία ότι η εκλογή του αξίζει και θα εξυπηρετήσει όχι μόνο το συμφέρον του Νντίγκμπο, αλλά και εκείνο του πατρίδα.”
Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι «Χρειαζόμαστε όλα τα χέρια για να μπορέσουμε να προχωρήσει αυτή η χώρα με ειρήνη και ενότητα.
Ενώ εύχεται στον Ομπιόζορ μια επιτυχημένη θητεία, ο Πρόεδρος Μπουχάρι τον ενέκρινε να είναι «ενωτική δύναμη πέρα ​​από την άμεση εκλογική του περιφέρεια».
Ομοίως, ο πρώην αντιπρόεδρος της Νιγηρίας, Alhaji Atiku Abubakar, ο οποίος διευκόλυνε με τον Obiozor στις εκλογές του σε δήλωση τη Δευτέρα, τον περιέγραψε ως δοκιμασμένο, δοκιμασμένο και φιλόδοξο, σημειώνοντας ότι από την εκλογή του, ο Ndigbo έχει δείξει την ετοιμότητά του να παίξει τον ρόλο της πρώτης γραμμής που αναμένεται από τους στη Νιγηρία

«Συγχαίρω τον καθηγητή George Obiozor για την εκλογή του ως Γενικός Πρόεδρος της Ohaneze Ndigbo. Εκλέγοντας μια τόσο δοκιμασμένη, δοκιμασμένη και αξιόπιστη φιγούρα, η Ndigbo απέδειξε την ετοιμότητά τους να παίξουν τον πρωταρχικό ρόλο που αναμένεται από αυτούς στη Νιγηρία », δήλωσε ο Atiku.
«Συγχαρητήρια επίσης σε όλους εκείνους που έκαναν μαία τη διαφανή διαδικασία μέσω της οποίας εμφανίστηκαν αυτός και άλλοι».
Το κυβερνών κόμμα της χώρας, το All Progressives Congress (APC) στο συγχαρητήριο του μήνυμα την Κυριακή, το οποίο υπέγραψε ο Εθνικός Γραμματέας του κόμματος, ο γερουσιαστής John Akpan Udoedehe, στην Αμπούτζα, σημείωσε ότι «Πηγαίνοντας από τη διακεκριμένη υπηρεσία του στο έθνος, ο Obiozor Η εμπειρία και η καταλληλότητα για τη στρατηγική θέση του Γενικού Προέδρου της Ohanézè Ndígbo δεν είναι αμφίβολη. Το Κόμμα καλεί το Ndigbo να υποστηρίξει τον Obiozor για να εκπληρώσει την εντολή του οργανισμού.
«Ενώ το APC είναι έτοιμο να συνεργαστεί και να συνεργαστεί με τη νέα ηγεσία του Ohanézè Ndígbo προς την κοινή μας ανάπτυξη, είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η νέα ηγεσία θα είναι προμαχώνας για την ενότητα και την ανοχή που πρέπει όλοι οι Νιγηριανοί να υπονομεύουν την ειρήνη και την πρόοδο της έθνος.”
Από την πλευρά του, το κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PDP), εκτίμησε τους ηγέτες και το λαό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα δημοκρατικά τους διαπιστευτήρια που αποδείχθηκαν στην επιτυχή εκλογή μιας νέας ηγεσίας της κοινωνικής-πολιτιστικής οργάνωσης Igbo.
Το κόμμα σε δήλωσή του τη Δευτέρα από τον εκπρόσωπό του, Κόλα Όλομπποντιγιάν, χαρακτήρισε τον καθηγητή Ομπιόζορ ως «έμπειρο διοικητή, άριστο διπλωμάτη, θαρραλέο εθνικιστή και σταθερή φωνή στον αγώνα για την παγίωση των δημοκρατικών αρχών του κράτους δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης , δίκαιο, δίκαιο, αμοιβαίο σεβασμό, αληθινό φεντεραλισμό και μια αξιόπιστη εκλογική διαδικασία στη χώρα μας. “
Το κόμμα σημείωσε ότι «η επιλογή του καθηγητή Obiozor να ηγηθεί του Ohaneze Ndigbo σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του έθνους μας, ιδιαίτερα δεδομένου του βαθύτητάς του για την καταπολέμηση του συνταγματικού παντός αποκλεισμού καθώς και την εξάλειψη όλων των μορφών κοινωνικής αδικίας, διχασμού , νεποτισμός, περιθωριοποίηση τμημάτων, παραβιάσεις του συντάγματος και αδιαφορία για τις ευαισθησίες του νιγηριανού λαού.
«Το κόμμα μας προτρέπει λοιπόν τον καθηγητή Obiozor να χρησιμοποιήσει τη νέα του αποστολή για να συσπειρώσει τους συμπατριώτες μας στη συλλογική μας αποφασιστικότητα να σώσουμε το έθνος μας από παραβάσεις και να την επιστρέψουμε στον δρόμο της ειρήνης, της εθνικής συνοχής, του αμοιβαίου σεβασμού, της τήρησης του κράτους δικαίου, του κοινωνικού αξιόπιστες εκλογές στη δικαιοσύνη, οικονομική ευημερία και πολιτική σταθερότητα.
«Το PDP επαινεί την απερχόμενη ηγεσία του Ohaneze Ndigbo με επικεφαλής τον αρχηγό John Nwodo, για μια πολύ εποικοδομητική θητεία και προτρέπει τη νέα ηγεσία να συνεχίσει στον δρόμο της επιτυχίας που έχει ήδη θέσει η διαδοχική ηγεσία του οργανισμού».

Οι ηγέτες της Igbo επαινούν την επιλογή, την υποστήριξη ράλι

Εν τω μεταξύ, αξιοσημείωτοι ηγέτες της Igbo, συνέχισαν να επαινούν την επιλογή του Obiozor, ενώ καλούσαν όλους και διάφορους να του υποστηρίξουν, ειδικά ενόψει της επισφαλούς κατάστασης που έχει βρει η χώρα.
Περιγράφοντας την επιλογή του νέου γενικού προέδρου ως ευοίωνο, ο καθηγητής Anya σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να υπήρχε καλύτερη στιγμή για έναν πολύ έμπειρο άτομο όπως ο Obiozor να αναδειχθεί πρόεδρος Ohanaeze.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές δεν είναι κανονικές στιγμές και η ανάγκη για ποιοτική ηγεσία στη γη Igbo, έχει γίνει πιο σημαντική.
«Αν αυτές οι ώρες ήταν κανονικές στιγμές, θα έλεγα ότι ο Obiozor είναι κάτι παραπάνω από ειδικευμένος, πιθανώς υπερβολικός. Έχει τεράστια εμπειρία σε διεθνείς υποθέσεις, το οποίο φυσικά περιλαμβάνει λίγη ασφάλεια και ούτω καθεξής », είπε η Anya.
«Έχουμε μια πρόκληση ασφάλειας στη χώρα. Και για αυτόν που ήταν ο εκπρόσωπος της Νιγηρίας στο Ισραήλ και για να πάει από εκεί για να είναι ο εκπρόσωπος της Νιγηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνει ότι έχει την εμπειρία που συμβαίνει με το να γνωρίζει πώς λειτουργεί ο κόσμος.
«Αυτό είναι το μόνο που λείπει μέχρι τώρα. Δεν ξέρουμε πώς να αλληλεπιδράσουμε με τον κόσμο. Αλλά μαζί του, αυτό πρέπει να αλλάξει. “
Ο καθηγητής Anya σημείωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Obiozor να ηγηθεί του Ndigbo, ακόμη και σε μια δύσκολη κατάσταση.
«Φυσικά, δεν γνωρίζω τους φόβους που έθεσα μαζί του, ότι η σχέση του με μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι λίγο προβληματική. Αλλά το σημαντικό είναι ότι κάνει. Οι άνθρωποι θα τον κρίνουν από τα αποτελέσματα. Ευχαριστούμε τον Θεό που εμφανίστηκε. Τουλάχιστον, έχουμε ένα δοκιμασμένο χέρι, έχουμε κάποιον που έχει την εμπειρία. Ας ελπίσουμε ότι θα του δοθεί η σωστή ευκαιρία να παίξει », είπε.
«Η Νιγηρία δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση τώρα. Και οι κίνδυνοι δεν έχουν ακόμη έρθει. Χρειαζόμαστε λοιπόν ανθρώπους που είναι καλά πεπειραμένοι στον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος. Δεν μπορούμε να αντέξουμε ερασιτέχνες που θα το δοκιμάσουν αυτό και θα το δοκιμάσουν. ποιος θα μαθαίνει στη δουλειά. “
Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Igbo με έδρα το Λάγος, η Aka Ikenga, αρχηγός Oscar Onwudiwe, σημείωσε ότι ο Obiozor είναι ένας πολύ έμπειρος διπλωμάτης, του οποίου οι τεράστιες γνώσεις θα είναι χρήσιμες για τον Ndigbo σε αυτό το σημείο.
«Είναι πεπειραμένος και έχει ό, τι χρειάζεται για να συνεχίσει τη δουλειά», είπε ο Onwudiwe. «Στη Νιγηρία σήμερα, δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν που είναι πιο έμπειρος και πιο ευέλικτος από αυτόν. Υπήρξε πρέσβης της Νιγηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Κύπρο. Έχει όλα όσα χρειάζεται. “
Ο Onwudiwe κάλεσε όσους δεν ήταν ικανοποιημένοι με την επιλογή του Obiozor, να εξετάσουν το γενικό ενδιαφέρον του Ndigbo, ειδικά αυτή τη στιγμή, και να συνεργαστούν μαζί του.
«Τους καλώ να συσπειρωθούν γύρω από τον Ομπιόζορ. Πρέπει να τον υποστηρίξουν. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία τέλεια εκλογή οπουδήποτε. Πρέπει να τον στηρίξουν και να σταματήσουν να πολεμούν. Δεν στέλνουν καλά μηνύματα στη νεότερη γενιά. Είναι για την ενότητα του Ndigbo και για τη δημόσια εικόνα του Ndigbo », δήλωσε ο Onwudiwe.
Χαιρετίζοντας επίσης την επιλογή του Obiozor, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας, Enyinnaya Abaribe Obiozor, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ohanaeze, έχει ιστορικό ακεραιότητας, τιμής, θάρρους και πνευματικής ικανότητας να προσφέρει.
Ο Abaribe, ο οποίος επιδοκιμάζει εξίσου την εμφάνιση του Πρέσβη Okey Emuchay ως Γενικού Γραμματέα της Ohanaeze, είπε ότι η επιλογή του ντουέτου είναι πράγματι πολύ θερμαινόμενη και σίγουρα θα στηρίξει την προοδευτική πορεία, την οποία δημιούργησε το άμεσο παρελθόν στέλεχος.
Είπε ότι ο καθηγητής Obiozor, ο οποίος είναι ευρέως αναγνωρισμένος για το ιστορικό του της αριστείας, της τιμής, της πνευματικής ικανότητας και του θάρρους στη δημόσια υπηρεσία, ποιότητες που τον χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό ως την προτιμώμενη επιλογή για να ηγηθεί της κορυφαίας κοινωνικο-πολιτιστικής οργάνωσης Igbo, αναμφίβολα θα ενέσει τέτοια χαρακτηριστικά να αναζωογονήσει περαιτέρω και να οικοδομήσει έναν Ohaneze που βασίζεται σε ακτιβισμό μπροστά στις τρέχουσες πραγματικότητες στη Νιγηρία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το νέο στέλεχος, γνωστό για την καταναλωτική του αγάπη για τον αγώνα Igbo, ιδιαίτερα τον Γενικό Πρόεδρο που υπήρξε στην πρώτη γραμμή για να εκφράσει το ενδιαφέρον του Ndi-Igbo, θα συνέχιζε να επιδεικνύει θάρρος και ειλικρίνεια όχι μόνο στην επιδίωξη της συλλογικής μας ενδιαφέρον για τη Νιγηρία, αλλά και ύφανση Ndigbo ως ένα έθνος που συνδέεται με την αγάπη, την ειρήνη και την ενότητα », δήλωσε ο Abaribe
Παρ ‘όλα αυτά, ο ηγέτης των μειονοτήτων συμβούλεψε άλλους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι είναι επίσης εξαιρετικά ικανοί να αποδεχτούν το αποτέλεσμα των εκλογών και να εξετάσουν τη μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά τη σημασία της ενότητας στην επιδίωξη του συμφέροντος του Νντιγκμπό.
Προειδοποίησε εκείνους που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ψεύτικο για να προκαλέσουν διχόνοια μεταξύ του Νντίγκμπο να σταματήσουν αμέσως.
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Igbo Youth Movement (IYM) και γραμματέας του Ανατολικού Συμβουλευτικού Φόρουμ (ECA), Ευαγγελιστής Elliot Uko, κάλεσε όσους υπέφεραν να προστατεύσουν τα σπαθιά τους και να συνεργαστούν με τον Obiozor για να προωθήσουν το ενδιαφέρον του Igbo.
«Οι εκλογές έχουν έρθει και φύγει. Ήρθε η ώρα για όλους να συσπειρωθούν γύρω από το Obiozor. Όλοι πρέπει να τον υποστηρίξουν. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία τέλεια εκλογή οπουδήποτε. Εκείνοι που έχασαν θα πρέπει να τον υποστηρίξουν και να σταματήσουν να πολεμούν », έκανε έκκληση στον Uko. «Δεν στέλνουν καλά μηνύματα στη νεότερη γενιά με αυτόν τον τρόπο. Είναι για την ενότητα του Ndigbo και για τη δημόσια εικόνα του Ndigbo. “
Εξίσου επαινώντας την επιλογή του Obiozor, ο επικεφαλής Anselm Njoku, αρχηγός του Καυκάσου της Νοτιοανατολικής APC, Lagos, δήλωσε ότι ο Ndigbo δεν θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη επιλογή.
«Χαίρομαι που ο πρέσβης Obiozor εμφανίστηκε ως γενικός πρόεδρος της Ohanaeze. Έχει την εμπειρία, είναι πρεσβύτερος πολιτικός και η ηγεσία του Ohanaeze υποτίθεται ότι προορίζεται για άτομα σαν αυτόν που έχουν εργαστεί σε διαφορετικούς τομείς και έχουν συνταξιοδοτηθεί. Είναι πράγματι το ιδανικό άτομο για να ηγηθεί του Ndigbo και είμαι πολύ χαρούμενος με την απόφαση του Ndigbo να τον εκλέξει. Είμαι πεπεισμένος ότι θα ανεβάσει τον σύλλογο σε μεγαλύτερα ύψη. Είναι πολύ έμπειρος και ευέλικτος », είπε ο Ντζόκου.
«Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να παίξει το παιχνίδι. Ξέρει πώς να συνδυάσει τα πράγματα για να επιτύχει αποτελέσματα. Με αυτόν ως πρόεδρο Ohanaeze, είμαστε πιο σίγουροι ότι παρά τις προκλήσεις, θα επιτύχουμε αποτελέσματα. “

Εν τω μεταξύ, ο Obiozor, ο οποίος έχει πενταετή εντολή για να καθοδηγήσει τις υποθέσεις για να δώσει ηγεσία στον Ndigbo, είχε πει ότι είναι ανάγκη για ενεργητική ηγεσία σε αυτή τη δοκιμαστική στιγμή που τον ώθησε να προσφέρει τον εαυτό του για την ηγεσία του Ohanaeze.
«Η πιο επιτακτική ανάγκη μου ήταν η υπηρεσία, μια έγκαιρη και κρίσιμη υπηρεσία σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της Νιγηρίας με τρομερές συνέπειες, ιδιαίτερα για το Ndigbo ως εθνική οντότητα», δήλωσε ο Obiozor.
«Πράγματι, όχι μόνο η διακυβέρνηση έχει γίνει τόσο δύσκολη όσο και περίπλοκη στη Νιγηρία, αλλά κάτω ακριβώς μια υπαρξιακή απειλή ιδιαίτερα για τον Ντινγκμπό. Το δίλημμα Igbo στη Νιγηρία επέστρεψε επιτέλους. Και ο χρόνος απαιτεί έναν πολύ προσεκτικό και ευαίσθητο εξειδικευμένο διευθυντή στις σχέσεις μεταξύ Ndigbo και άλλων νιγηριανών εθνικοτήτων, ιδίως των εθνικών δυνάμεων.
“Αυτό απαιτεί ένα ώριμο και έμπειρο άτομο με ικανότητα να οικοδομήσει αρκετή συναίνεση για να ορίσει και να υπερασπιστεί το ενδιαφέρον του Ndigbo.”


Source