Οι ερωτήσεις ιδιοκτησίας αφήνουν τον βελγικό σύλλογο Mouscron να αντιμετωπίζει αβέβαιο μέλλον | Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο κλαμπ

μεγάλοΟ πρώτος μήνας Fabrice Olinga γιόρτασε τον πρώτο του στόχο της σεζόν για να δημιουργήσει μια έκπληξη νίκη 2-0 έναντι του Genk που κυνηγά τον τίτλο που ανέβασε το Royal Excel Mouscron από το κάτω μέρος της βελγικής πρώτης κατηγορίας.

Αλλά η Olinga, που κάποτε έκανε ιστορία ως ο νεότερος σκόρερ της La Liga το 2012 για τη Μάλαγα, και οι υπόλοιποι που απασχολούνται στη Mouscron, αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Ο Gérard Lopez, ο οποίος ανέλαβε τον Μάιο του 2020 για να γίνει το τέταρτο άτομο που ανέλαβε τον έλεγχο του συλλόγου από τότε που ο Olinga εντάχθηκε το 2015 από τον Απόλλωνα Λεμεσού στην Κύπρο, ήταν στο επίκεντρο, εξαναγκάζοντας την ιδιοκτησία της Lille, της Γαλλικής Ligue 1 κλαμπ λίγο πάνω από τα σύνορα.

Εν τω μεταξύ, η Mouscron περιμένει τις εξελίξεις σε εκκρεμείς αστικές διαδικασίες και μια συνεχιζόμενη ποινική έρευνα για την προηγούμενη ιδιοκτησία της. Κανένα άτομο δεν συνελήφθη ή κατηγορήθηκε σε σχέση με την έρευνα, αν και η πρόσφατη ιστορία αυτού του σχετικά μικρού συλλόγου, που περιλαμβάνει μερικές από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο ποδόσφαιρο, παραμένει αμφιλεγόμενη στο Βέλγιο.

Gérard Lopez, ιδιοκτήτης του Mouscron.
Gérard Lopez, ιδιοκτήτης του Mouscron. Φωτογραφία: Shutterstock

Πέρυσι η Mouscron αναγκάστηκε να υποβάλει εκ νέου αίτηση για επαγγελματική άδεια για πέμπτη φορά σε έξι χρόνια τον Μάιο μετά από καταγγελίες από το βελγικό FA και δύο συλλόγους σχετικά με την προηγούμενη ιδιοκτησία του.

Τον Αύγουστο, πέντε εβδομάδες μετά την ανάληψη του συλλόγου από τον Lopez, ανακοινώθηκαν κατηγορίες εναντίον του συλλόγου – όχι ατόμων – για φερόμενη πλαστογράφηση εγγράφων, χρήση ψευδών εγγράφων και απάτης. Οι κατηγορίες σχετίζονται με την έρευνα της βελγικής αστυνομίας σχετικά με το πώς ο Mouscron κέρδισε άδεια να παίξει στην κορυφαία βαθμίδα του βελγικού ποδοσφαίρου από το 2015 έως το 2018.

Ο Λόπεζ είπε στο Guardian πέρυσι: «Όλο αυτό το θέμα προηγείται οποιασδήποτε συμμετοχής μας, ως εκ τούτου ο σύλλογος θα συνεργαστεί πλήρως για όλους αυτούς τους ισχυρισμούς».

Ο Mouscron αγοράστηκε από τον «σούπερ πράκτορα» του ισραηλινού ποδοσφαίρου Pini Zahavi το 2015. Ένα χρόνο αργότερα το πούλησε ως απάντηση σε απόφαση της βελγικής FA που απαγόρευσε στους πράκτορες να κατέχουν κλαμπ.

Τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η εισαγγελία στο Βέλγιο, πραγματοποιήθηκαν επιδρομές στα «γραφεία του ποδοσφαιρικού συλλόγου Mouscron, στα σπίτια της διοίκησης και δύο αθλητικών ενώσεων». Οι Βέλγοι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Ζαχάβι είχε «καλύψει» τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στο Mouscron μέσω ενός ιστού ξένων εταιρειών, ισχυρισμός που αρνείται.

Ο Ζαχάβι είπε στον Κηδεμόνα ότι δεν συνελήφθη ούτε ανακρίθηκε ούτε τότε ούτε στη συνέχεια. «Παρόλο που το αρχείο Mouscron ερευνήθηκε διεξοδικά από αρμόδιες αρχές, δεν κατηγορήθηκε εναντίον μου και εγώ [have] ποτέ δεν πήρα συνέντευξη[ed] από οποιοδήποτε [law enforcement] αξιωματούχος στο Βέλγιο », είπε. Αρνήθηκε με συνέπεια οποιαδήποτε συνεχιζόμενη συμμετοχή στο Mouscron.

Ο Zahavi πούλησε τη Mouscron σε μια εταιρεία που εδρεύει στη Μάλτα, την Latimer International Ltd, η οποία αναφέρει τον ανιψιό του, Adar Zahavi, ως κύριο μέτοχό της. Με τον έλεγχο του συλλόγου, ο Adar Zahavi διόρισε έναν άλλο γνωστό ποδοσφαιριστή, τον Marc Rautenberg, στο διοικητικό συμβούλιο. Έξι μήνες αργότερα, ο Ελβετός πράκτορας έφυγε από τη Mouscron αφού οι βελγικοί σύλλογοι Oud-Heverlee Leuven, Westerlo και Sint-Truiden υπέβαλαν κοινή καταγγελία που υποδηλώνει ότι η παρουσία του μεταφράζεται σε συνεχιζόμενη συμμετοχή του πράκτορα.

Η Pini Zahavi πούλησε το κλαμπ το 2016.
Η Pini Zahavi πούλησε το κλαμπ το 2016. Φωτογραφία: Franck Fife / AFP μέσω Getty Images

Τα ιταλικά FA έγγραφα που είδαν ο Guardian δείχνουν ότι ο Rautenberg ενήργησε ως ενδιάμεσος ενώ ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Mouscron, μεσάζοντας τη μετακίνηση δανείου της Ante Rebic από τη Fiorentina στην Hellas Verona τον Ιανουάριο του 2016, μια πρακτική που απαγορεύτηκε από τη βελγική FA τον Δεκέμβριο του 2015.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Mouscron άλλαξε ξανά τα χέρια του. Ο Pairoj Piempongsant, ένας στενός φίλος της Zahavi που βοήθησε στη διευκόλυνση της εξαγοράς στο Manchester City το 2008 αγόρασε το κλαμπ μέσω μιας ιρλανδικής εταιρείας χαρτοφυλακίου, Bogo Ltd., ο γιος του, Phubate, προστέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Mouscron.

Τον Μάιο του 2020, ένα διερχόμενο αντίγραφο από την ακρόαση της Mouscron στο δικαστήριο διαιτησίας για τον αθλητισμό του Βελγίου (BCAS) αποκάλυψε συνομιλία μεταξύ του Rautenberg και του Paul Allaerts, διευθύνοντος συμβούλου της Mouscron, που είπε ότι πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2018.

Στην ηχογράφηση, ο Ράτενμπεργκ φαίνεται προφανώς να συζητάμε για μια ημερομηνία μεσημεριανού γεύματος που λέει ότι είχε με το “Pinion Pirotte” – ένα όνομα φωνητικά από τους ερευνητές – όπου ισχυρίστηκε ότι συμφώνησαν ότι ο Ράτενμπεργκ θα έστελνε χρήματα στο κλαμπ μέσω του γιου του “Pirotte’s”, να μην δημιουργηθεί σύνδεσμος μεταξύ του και του Mouscron. Στην ηχογράφηση Allaerts προφανώς εγκρίθηκε, ρωτώντας πότε θα έρθουν τα χρήματα.

Ο Allaerts είπε στον Guardian ότι ο Piempongsant ζήτησε «συμβουλές» από τον Rautenberg σε «ad hoc» βάση. Όταν ρωτήθηκε για την ταυτότητα του “Pinion Pirotte”, ο Allaerts είπε στον Guardian: “Pairoj Piempongsant, υποθέτω.”

Η RTBF, η βελγική εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, ανέφερε ότι μια πληρωμή 2 εκατ. Ευρώ βρήκε το δρόμο της από τη Rautenberg στην Bogo Ltd, την εταιρεία που κατείχε η Piempongsant και είχε καταχωριστεί ως ιδιοκτήτης της Mouscron.

Ωστόσο, αφού δεν κατάφερε να δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο μεταξύ του “Pinion Pirotte” και του Piempongsant, η BCAS παραχώρησε στον Mouscron την άδεια να παίξει ξανά αυτή τη σεζόν – ένα κρίσιμο βήμα πριν από την εξαγορά του Lopez. Η βελγική FA δήλωσε ότι διαφωνούσε με την «αρχή» της απόφασης, ενώ ένας άλλος σύλλογος, Waasland-Beveren, άσκησε έφεση εναντίον της στο ανώτατο δικαστήριο του Βελγίου.

Οι Rautenberg, Adar Zahavi, Pairoj Piempongsant και Phubate Piempongsant δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τον Δεκέμβριο, ο Lopez εκδιώχθηκε από τη Λιλ, αφού οι μεγαλύτεροι πιστωτές του γαλλικού συλλόγου, Elliott Management και JP Morgan, έχασαν την πίστη τους στην ικανότητα του ισπανό-λουξεμβούργου να ανταποκριθεί στα σπειροειδή χρέη του συλλόγου. Αλλά ο Lopez παραμένει ο ιδιοκτήτης του Mouscron. «Το ενδιαφέρον του για το βελγικό πρωτάθλημα και οι δυνατότητές του για εκκόλαψη νεαρών παικτών παραμένει αμετάβλητο», δήλωσε σε δήλωση ο πρόεδρος του συλλόγου, Πάτρικ Ντεκλερκ.

Δώδεκα παίκτες έχουν ενταχθεί στο Mouscron από τη Λιλ με μόνιμες προσφορές ή με δάνειο από τότε που ανέλαβε ο Lopez. Ο νέος πρόεδρος της Λιλ, Ολιβιέ Λετάνγκ, απομάκρυνε τον γαλλικό σύλλογο από κάθε είδους μακροχρόνια σχέση με τον Μούσκρον, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει νομική σχέση» με τον σύλλογο, μόνο μια σύμβαση που λήγει στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι τότε το μέλλον του Mouscron στο σύνολό του μπορεί να είναι επίσης πιο ξεκάθαρο.

Πρόσθετες αναφορές από τον Kale Stockwell

Source