Οι εταιρικές σχέσεις στηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο τα ΗΑΕ-Ισραήλ μπορούν να αναμορφώσουν την περιοχή -αναλύοντας

Στις 19 Απριλίου, η Rafael Advanced Defense Systems of Israel, μία από τις κορυφαίες αμυντικές εταιρείες του Ισραήλ, και το Group 42 (G42), μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία μιας νέας κοινοπραξίας. Αυτό ακολουθεί την υπογραφή μιας στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ της EDGE, μιας ομάδας προηγμένης τεχνολογίας που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι, με την Israel Aerospace Industries να επικεντρωθεί στην τεχνολογία αντι-drone.

Τον Μάρτιο, ο Faisal Al Bannai, Διευθύνων Σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος της EDGE, δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν «σύμφωνη με τις πρόσφατες Συμφωνίες του Αβραάμ και τη νεοσύστατη συνεργασία και το πνεύμα συνεργασίας των ΗΑΕ με το Ισραήλ. Η EDGE και η IAI ενώνονται δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν αυτήν την αυξανόμενη απειλή. “

Αυτές οι δύο προσφορές είναι σημαντικές και συμβολικές. Η IAI και η Rafael ήταν οι πρώτες μεγάλες ισραηλινές εταιρείες που ανακοίνωσαν δημοσίως συνεργασίες στα ΗΑΕ πέρυσι όταν ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επικεντρωθούν σε λύσεις για να νικήσουν το COVID τον Ιούλιο. Αυτό ήταν ακόμη πριν από την ανακοίνωση των Συμφωνιών του Αβραάμ και προκάλεσε την ανακοίνωση. Ήταν αυτή η συμφωνία, μαζί με μια πρόταση του Πρέσβη των ΗΑΕ στις ΗΠΑ Yousef al-Otaiba, που δείχνει πόσο γρήγορα επρόκειτο να επιτευχθεί η ειρήνη.

Από τότε ήταν ανεμοστρόβιλος, με 150.000 Ισραηλινούς να επισκέπτονται το Ντουμπάι. Στη συνέχεια ήρθαν τα συνέδρια και οι κομπέμ, GITEX, IDEX, βιολογικά τρόφιμα, κυβερνοχώρος και άλλα. Κάθε εβδομάδα φέρνει νέες προσφορές και ανακοινώσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα κινούνται τόσο γρήγορα όσο κάποιοι ήθελαν. Ένα κοινό πρόβλημα στο Αμπού Ντάμπι στην αρχή ήταν ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να τρέξουν και τα ΗΑΕ παίρνουν τα πράγματα πιο αργά. Όμως όποιος ήρθε στην πρόσφατη πτήση της Etihad προς το Ισραήλ ως ο αερομεταφορέας εγκαινίασε μια ιστορική υπηρεσία στο Τελ Αβίβ στις αρχές Απριλίου, είναι μάρτυρας της ταχέως αναπτυσσόμενης ιστορίας. Υποστηρίζοντας είναι μια πολυεπίπεδη σχέση. Ανταποκριτές από τα Εμιράτα που γράφουν σε ισραηλινές εφημερίδες όπως το Israel Hayom και δημοσιογράφοι, όπως ο Michal Divon, ο οποίος γράφει για τους Khaleej Times, παρουσιάζουν τις νέες σχέσεις, τους αγώνες ράγκμπι και την ανάπτυξη της κουζίνας kosher στα ΗΑΕ.

Είναι επίσης σαφές ότι οι νέες σχέσεις αναπτύσσονται γρήγορα σε μια περιφερειακή συμμαχία που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλα κράτη που συνδέονται με το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, όπως η Αίγυπτος. Η Κύπρος φιλοξένησε διπλωμάτες από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα για μια συνάντηση κάτω από τον ηλιόλουστο μεσογειακό ουρανό την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το «μεταβαλλόμενο πρόσωπο» της περιοχής.

«Η σημερινή συνάντηση είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα προς τη διεύρυνση της θετικής επιρροής των Συμφωνιών του Αβραάμ στους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι.

Το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν μια συμφωνία υπεράσπισης ρεκόρ στις 18 Απριλίου, η οποία θα δημιουργήσει μια αναπτυσσόμενη εταιρική σχέση για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Στη συνέχεια, τα αεροσκάφη της IAF συμμετείχαν μαζί με πιλότους Ελλήνων και Εμιράτων στην άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας Iniochos. «Η συμμετοχή του Ισραήλ στην άσκηση Iniochos τα τελευταία χρόνια είναι μια ακόμη εκδήλωση της ισχυρής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας», δήλωσε η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Τώρα, επιστροφή στα ΗΑΕ. Ενώ οι αεροπορικές δυνάμεις και τα ναυτικά του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου οικοδομούν τη συνεργασία, πιθανότατα βλέπουν επίσης τη Γαλλία και την Αίγυπτο, άλλες συμφωνίες ενισχύουν τους δεσμούς ΗΑΕ-Ισραήλ και βοηθούν τις δύο χώρες να σχηματίσουν έναν στρατηγικό κόμβο που συνδέει την περιοχή.

Η κοινοπραξία με το Group 42 και το IAI θα εμπορευματοποιήσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) και Big Data και λύσεις για πολλούς τομείς, λένε οι εταιρείες.

Στην εκδήλωση υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε στη Herzliya, ο Πρέσβης των ΗΑΕ στο Ισραήλ, Mohamed Mahmoud Al Khaja · Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου G42, Peng Xiao. και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Rafael Yoav Har-Even συναντήθηκαν μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του G42 Ισραήλ, τον Maoz Ben Ari και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Presight. AI, Sean Teo και άλλους.

«Το Presight.AI θα ιδρύσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Ισραήλ, αξιοποιώντας το τοπικό ταλέντο για να ηγηθεί της προόδου των τεχνολογιών AI και Big Data και της εφαρμογής τους σε πολλούς τομείς όπως οι τραπεζικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη, η δημόσια ασφάλεια και άλλοι. Η συμφωνία υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις από ισραηλινές και ΗΑΕ αρχές », δήλωσε ο IAI.

«Το νέο JV [joint venture] μεταξύ Rafael και G42 δεν είναι μόνο δύο εταιρείες που ενώνονται, αλλά μια στρατηγική συνεργασία που ενισχύει περαιτέρω τη σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ καθώς οι χώρες διερευνούν πολύπλευρες ευκαιρίες για διμερή οικονομική ανάπτυξη », δήλωσε ο Al Khaja.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μεταξύ αυτών των κορυφαίων εταιρειών αποτελεί μέρος της βαθύτερης οικονομικής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις χώρες. Για παράδειγμα, η G42 ήταν η πρώτη εταιρεία που άνοιξε γραφεία στο Ισραήλ μετά την εξομάλυνση των ΗΑΕ με το εβραϊκό κράτος. Είναι μέρος μιας ευρύτερης αναγνώρισης από τους καινοτόμους στα ΗΑΕ για το πώς οι ικανότητες υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ ταιριάζουν καλά με τις ικανότητες των Εμιράτων.

Αυτό είναι σημαντικό, διότι αυτές οι χώρες ξεκινούν την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα, καθώς και στοιχεία όπως η Fintech και η Foodtech και άλλες τεχνολογίες. Πολλές εταιρείες το παρατηρούν σε όλο τον κόσμο. Η Silver Lake, μια παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων τεχνολογίας, επενδύει 800 εκατομμύρια δολάρια στον Όμιλο 42.

Εν τω μεταξύ, η συνεργασία στην κοινή επιχείρηση, που ονομάζεται Presight.AI, στοχεύει στην εμπορευματοποίηση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών μεγάλων δεδομένων για χρήση σε διαφορετικούς τομείς. Αυτό θα επηρεάσει, μεταξύ άλλων, την τραπεζική, την υγειονομική περίθαλψη και τη δημόσια ασφάλεια.

Οι συμφωνίες του Αβραάμ έκαναν μεγάλο μέρος αυτού του δυνατού και αυτά είναι τα δομικά στοιχεία στα οποία θα αυξηθεί το επόμενο έτος των συμφωνιών.

Υπολογίζεται ότι 200 ​​ισραηλινές εταιρείες δραστηριοποιούταν στα κράτη του Κόλπου, μέσω τρίτων ή θυγατρικών, ακόμη και πριν από την ομαλοποίηση. Αλλά τώρα η μυστικότητα και η πολυπλοκότητα έχουν μειωθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολύ δημόσιες συναντήσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πρόσφατης αναταραχής που στηρίζει τη συνεργασία ΗΑΕ-Ισραήλ.

Source