Οι εφαρμογές Green Building και Green Roof κερδίζουν σημασία για εξοικονόμηση ενέργειας και βιωσιμότητα …

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου γιορτάζεται ως «Εβδομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας» κάθε χρόνο, προκειμένου να χρησιμοποιεί ορθολογικά τους ενεργειακούς πόρους, χωρίς σπατάλη και να διαδίδει αυτήν την ευαισθητοποίηση. Η άσκοπη κατανάλωση ενέργειας προκαλεί πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, ιδίως την κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια, διάφορα συστήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους χώρους διαβίωσης και στα κτίρια. Στον σημερινό κόσμο όπου η ενεργειακή απόδοση και η αειφορία αποκτούν σημασία, οι εφαρμογές “Green Building και” Green Roof “έρχονται στο προσκήνιο.

Βοηθός μέλους του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου East East Ανάδοχος Δρ. Tuğşad Tülbentci και επικεφαλής του τμήματος αρχιτεκτονικής τοπίου καθηγητής Δρ. Ο Özge Özden Fuller τονίζει τη σημασία των εφαρμογών «πράσινου κτιρίου» και «πράσινης στέγης» στην ενεργειακή απόδοση.

Αστ. Ανάδοχος Δρ. Tuğşad Tülbentçi: “Τα πράσινα κτίρια εξοικονομούν έως και 70 τοις εκατό ενέργειας.”

Βοηθός Μέλους του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου East East. Ανάδοχος Δρ. Ο Tuğşad Tülbentci επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες και οι πολιτικοί μηχανικοί στρέφονται σε σχέδια οικολογικών κτιρίων προκειμένου να αποφευχθεί η περιττή χρήση ενέργειας στα κτίρια. Δηλώνοντας ότι τα πράσινα κτίρια δημιουργούν ασφαλέστερες και υγιέστερες περιοχές διαβίωσης, Asst. Ανάδοχος Δρ. Ο Tuğşad Tülbentci τονίζει ότι τα πράσινα κτίρια μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 70 τοις εκατό ενέργειας.

Δηλώνοντας ότι τα πράσινα κτίρια προστατεύουν τη φύση με το χαρακτηριστικό ενεργειακής απόδοσης, Asst. Ανάδοχος Δρ. Ο Cheesecloth είπε ότι τα πράσινα κτίρια, τα οποία είναι οικολογικά, χρησιμοποιούν γενικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Τονίζοντας ότι η σημασία της οικοδόμησης των πράσινων κτιρίων αυξάνεται μέρα με τη μέρα σε μια περίοδο κατά την οποία οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται γρήγορα και καταστρέφονται. Ανάδοχος Δρ. Ο Tuğşad Tülbentçi είπε ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα αυτών των κτιρίων είναι ότι μειώνουν την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Αστ. Ανάδοχος Δρ. Η Cheesecloth υπογραμμίζει ότι τα πράσινα κτίρια δημιουργούν πολύ σημαντικά κέρδη από την άποψη της εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα, οι οπλισμοί νερού που χρησιμοποιούνται σε πράσινα κτίρια καταναλώνουν 50 έως 70 τοις εκατό λιγότερο νερό από τα φωτιστικά σε συνηθισμένα κτίρια. Το ποσοστό εξοικονόμησης που παρέχει στην ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο ή άλλες πηγές ενέργειας κυμαίνεται από 25% έως 50%. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των πράσινων κτιρίων είναι κατά 25 έως 50 τοις εκατό χαμηλότερες από τα συνηθισμένα κτίρια. Η ανακύκλωση του νερού της βροχής, του νεροχύτη, του νεροχύτη, του ντους, κ.λπ. από την οικοδομή μέσω του συστήματος επεξεργασίας “γκρίζου νερού” και η ανάκτησή του ως καθαρό νερό παρέχει επίσης σημαντική εξοικονόμηση.

Καθηγητής Δρ. Özge ÖZDEN Fuller: «Οι πράσινες στέγες αποτελούν μέρος της ανθεκτικής στο κλίμα δομής. Αποτρέπει τις πλημμύρες και μειώνει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. “

Κοντά στο Ανατολικό Πανεπιστήμιο Σχολή Αρχιτεκτονικής Επικεφαλής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Καθ. Δρ. Ο Özge Özden Fuller λέει ότι η εφαρμογή πράσινης στέγης είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για τη δημιουργία βιώσιμων χώρων διαβίωσης και πόλεων εξοικονομώντας ενέργεια.

Καθηγητής Δρ. «Οι πράσινες στέγες έχουν πολλά οφέλη σε οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό επίπεδο. “Μια πράσινη στέγη παρέχει ρυθμιστικό νερό βροχής, καθαρίζει τον αέρα, μειώνει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ρυθμίζει τη θερμοκρασία εσωτερικού χώρου, εξοικονομεί ενέργεια και προωθεί τη βιοποικιλότητα στην πόλη”, λέει. Λέγοντας ότι οι πράσινες στέγες χρησιμοποιούνται ως παθητική τεχνική ψύξης που εμποδίζει το φως του ήλιου να φτάσει στη δομή του κτιρίου, καθηγητής Δρ. «Οι πράσινες στέγες αποτελούν μέρος της ανθεκτικής στο κλίμα κατασκευής. Αποτρέπει τις πλημμύρες και μειώνει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος », λέει.

Μελέτη σκοπιμότητας Green Roof στην Κύπρο …

Καθηγητής Δρ. Özge Özden Fuller, Δήλωσε ότι διεξήγαγαν ανάλυση σκοπιμότητας της εφαρμογής πράσινης στέγης σε ημι-άνυδρες κλιματολογικές συνθήκες στην Κύπρο αναζητώντας τη βιβλιογραφία σχετικά με τα συστήματα πράσινης στέγης και τα οφέλη τους.

Εκφράζοντας ότι η μελέτη σκοπιμότητας της πράσινης στέγης σχεδιάστηκε για το κτίριο διαχείρισης εγκαταστάσεων παραγωγής GÜNSEL που βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Near East University, καθηγητής Δρ. Ως αποτέλεσμα της μελέτης, ο Φούλερ είπε ότι στο ημι-άνυδρο κλίμα της Κύπρου, ένα μεγάλο σύστημα πράσινης στέγης με στρώματα στέγης και βλάστηση μπορεί να εφαρμοστεί με χαμηλό κόστος. Τα ευρήματα που ελήφθησαν από την ερευνητική μελέτη για επιστημονικές εφαρμογές πράσινης στέγης δημοσιεύθηκαν επίσης στο Διεθνές περιοδικό Advanced and Applied Sciences, το οποίο σαρώθηκε στο πλαίσιο του ESCI στο Web of Science.

.Source