Οι ηλικιωμένοι ζουν σε μεσαιωνικές διαβρωτικές συνθήκες, … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Φτάνοντας στην οδό Δημήτρη Λιπέρτη, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στη Λάζα, βλέπετε μια πολυκατοικία που ξεχάστηκε κάποτε, έφυγε σε άλλη εποχή, αμέσως μετά τον πόλεμο του 1974. Καθώς πλησιάζετε στην πολυκατοικία, βλέπετε εικόνες που σας κάνουν να αναρωτιέστε εάν είναι πραγματικά κατοικήσιμο ή εκκενωμένο. Ωστόσο, οι λέβητες ανοιχτών παραθύρων և μπαλκόνι επιβεβαιώνουν αμέσως το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Οι ντροπιαστικές πολυκατοικίες είναι σφραγισμένες. Στην κόκκινη λίστα της περιοχής YKAN

Δυστυχώς, ως επί το πλείστον από φόβο, ανεβαίναμε τις σκάλες, παρακολουθώντας συνεχώς έτσι ώστε να μην πέφτει κάποιος γύψος στο κεφάλι μας. Ίσως κάποιο μέρος της σκάλας βγήκε καθώς ανεβαίναμε.

Μια 85χρονη, ευγενική γιαγιά ζει σε ένα από αυτά τα δεκαπέντε διαμερίσματα. Για το ρεκόρ, επειδή ήθελε να παραμείνει ανώνυμη, θα την ονομάσουμε Έλεν.

Μας χαιρέτησε με ένα χαμόγελο ευγνωμοσύνης. Ωστόσο, μας χαιρέτησε με ανησυχία και φόβο για τις συνθήκες που είχαν αφήσει για να ζήσουν.

«Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 1978 σε αυτήν την πολυκατοικία. Είμαι από τον Λαπίτο, μετά τον πόλεμο πήγαμε στην Κακοπετριά και μετά στον Άγιο Δομέτιο, όταν νοικιάσαμε ένα στενό μαγαζί χωρίς μπάνιο. Τελικά φτάσαμε στο Λάτσιο. Ήμασταν οι πρώτοι ενοικιαστές της πολυκατοικίας. Εδώ μεγάλωσα μόνο τα τρία μωρά μου, και όταν μεγάλωσα τα παιδιά μου, έμεινα εδώ.

Στην αρχή το διαμέρισμα ήταν καλό, αλλά με τα χρόνια άρχισαν τα προβλήματα. Η υγρασία ξεκίνησε στην κουζίνα. Κάθε χρόνο ερχόταν και ζωγραφίζονταν από την Urban Development, ή θα ζωγραφίζαμε, αλλά κάθε χρόνο ήταν καλούπι, ενώ έκαναν άλλη δουλειά στο διαμέρισμα. “Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήρθαν από την Αστική Ανάπτυξη για να επιθεωρήσουν την περιοχή, αλλά μετά από λίγο δεν ήρθαν πια.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Ζούμε με φόβο και τρόμο. Αλλά σβήνω τα φώτα για να καταλάβουν ότι είμαι μέσα “

Μεσαιωνικές συνθήκες ստ Σταλακτίτες στην οροφή.

Μετά την πρώτη μας γνωριμία, μπήκαμε στο σπίτι. Μπροστά ήταν το σαλόνι. Μέχρι τότε, όλα είναι καλά. Αλλά κοιτάζοντας προς τα δεξιά, είδατε ένα κουβά γεμάτο νερό στα φύλλα πατωμάτων. Όλο το χειμώνα, η γιαγιά της Έλεν είδε το νερό να στάζει, ανίκανο να κάνει τίποτα. Το ίδιο συνέβη και τους τελευταίους τέσσερις χειμώνες. Αλλά μια φωνή που βρυχάται στην έρημο

Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Μας προέτρεψε να κοιτάξουμε τη στέγη. Η σκηνή ήταν τουλάχιστον τραγική. Σταλακτίτες σχηματίζονται στην οροφή. Χωρίς υπερβολή. Σταλακτίτες από κρύο σε κρύο. Αν και ο καιρός έχει βελτιωθεί, οι σταλακτίτες παραμένουν εκεί.

“Για τέσσερα χρόνια τώρα, η οροφή στάζει τόσο στο σαλόνι όσο και στο υπνοδωμάτιο. Τους καλούμε κάθε χρόνο, λένε ότι είμαστε εγγεγραμμένοι, θα έρθουν να δουν το πρόβλημα, αλλά κανείς δεν ήρθε. Την τελευταία φορά που τηλεφώνησα, δηλαδή, πέρυσι, μου είπαν: “Μην με πάρετε πια, σας έχουμε αναφέρει.” Μου είπαν ακόμη. “Λοιπόν, ας το καλοκαίρι.” Πότε έρχονται όταν βρέχει; Στη σειρά σας, στη σειρά σας, στη σειρά σας. Αλλά πότε να πω;

Οι τοίχοι κατέρρευσαν, ο γύψος έπεσε και οι σκάλες έσπασαν. Τα σίδερα εμφανίστηκαν. Η πολυκατοικία καταρρέει, κάτι πρέπει να γίνει.

Πέρυσι ήρθαν, έλεγξαν, έγραψαν τα προβλήματα και είπαν ότι θα έρθουν σε ένα μήνα. Δεν πέρασε εκείνος ο μήνας; Στην πραγματικότητα, όταν ήρθαν, τους έδειξα σταλακτίτες στην οροφή, τους είπα ότι θα το διαφημίσω, έκοψα εισιτήρια για να μπορέσουν οι άνθρωποι να έρθουν και να τους δουν. “Δεν έχουν έρθει από τότε.”

Άγχος, φόβος και άγχος

Η καθημερινή ζωή της γιαγιάς Έλεν είναι τώρα γεμάτη από ανησυχίες, φόβους και μεγάλες ανησυχίες για το αύριο. Πώς δεν μπορεί να τρέμει όταν έχει γύψο στο κεφάλι του ή ηλεκτροπληξία, γιατί σε ορισμένα σημεία η διάβρωση έφτασε στους λαμπτήρες των δωματίων;

Φοβάται ακόμη και να ανάψει το φως, ώστε να μην συμβεί τίποτα. Φοβάται ακόμη και να βγει στο μπαλκόνι του για να αποφύγει το κενό.

«Ξυπνάω κάθε μέρα με άγχος και φόβο, ίσως υποφέρω από κάτι. Πριν από δύο χρόνια βγήκα από το νερό και έσπασα τη μύτη μου. Τον χτύπησα επίσης στο πρόσωπο.

Ο γύψος πέφτει από την οροφή, φοβάμαι ότι θα πέσει στο κεφάλι μου. Βγαίνω στο μπαλκόνι με κράτηση, καθώς το μισό κλουβί είναι σταθερό και το υπόλοιπο έχει πέσει, οπότε δεν υπάρχει κατάλληλη προειδοποίηση.

Έχω επίσης αρθρίτιδα. Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα λόγω του κρύου. Ενεργοποιώ τον ανεμιστήρα, αλλά και πάλι, αυτή δεν είναι η λύση. “Η διάβρωση πλησιάζει τους λαμπτήρες, φοβόμαστε ότι θα πάω και θα ανάψω τους λαμπτήρες, θα πάρω ηλεκτροπληξία.”

“Πρέπει να ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους;” Πρέπει να τα πετάξουμε; “

Η γιαγιά της Έλεν ήταν στο διαμέρισμα με την κόρη της, η οποία ήταν θυμωμένη, απογοητευμένη από την κατάσταση, αλλά ήταν θυμωμένη με τη μητέρα της. Τους θυμούνται μόνο όταν έχουμε εκλογές, όπως λέει πέντε χρόνια αργότερα

“Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι σήμερα σε ηλικία 85 ετών εργάστηκαν, αγωνίστηκαν, έζησαν ως πρόσφυγες και έφεραν την κοινωνία εδώ. Θα ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Πρέπει να τα πετάξουμε;

Δεν ζητάμε περισσότερα από άλλους πολίτες. Σας ζητάμε να συμπεριφέρεστε στους άλλους ισότιμα. Γιατί να είστε δεύτερης κατηγορίας; Θέλω να καταλάβουν αυτή τη μητέρα. Έχει τόσα πολλά προβλήματα, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Τι άλλο να κάνω; Χθες, την προηγούμενη μέρα, υπήρχε ένας υποψήφιος αναπληρωτής στην περιοχή μας, τον οποίο είδαμε και τον προσκάλεσε να έρθει στο σπίτι μας για να δει την κατάσταση. Ο άντρας αμέσως ευαισθητοποιήθηκε και ενημέρωσε τις αρχές.

Ποτέ δεν ζητήσαμε τίποτα. Ήμασταν μωρά και μεγαλώσαμε. Ό, τι κάναμε, κάναμε και με τα δύο χέρια. Έχουμε αρχές και αξίες, δεν θέτουμε χώρο για να κάνουμε τη δουλειά μας, θέλουμε απλώς να ακουστεί το πρόβλημά μας, έτσι ώστε να μπορούν να παρέμβουν τα αρμόδια όργανα.

Εμείς, τα δύο παιδιά του, είμαστε άνεργοι, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος οικονομικά. Περιμένουν οι ηλικιωμένοι για θάνατο, ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες να το διορθώσουν; “

Τοποθεσία αστικής ανάπτυξης

ΜΙ: ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ:, επικοινώνησε με το Τμήμα Αστικής Ανάπτυξης για να δώσει τη δική του εκδοχή του θέματος στον επικεφαλής του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης Κατερίνα Αντωνίου, για να απαντήσει ότι “αυτά τα διαμερίσματα ασφαλίζονται, αλλά επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό, ένα σεμινάριο θα σταλεί αμέσως για να το λύσει. Τα θέματα ασφάλειας και υγείας αποτελούν προτεραιότητα του τμήματος. Έχουμε ένα ειδικό εργαστήριο ειδικά για αυτές τις εργασίες. Φαίνεται ότι η έρευνα δεν έγινε σωστά, γιατί δεν βλέπω το ζήτημα των επισκευών.

Πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν, αυτά τα σπίτια ανήκαν στην αστική ανάπτυξη. Έχουν τώρα τον τίτλο և Ο αστικός σχεδιασμός παρεμβαίνει κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη για ασφάλεια և υγεία, για παράδειγμα, σε αυτό το ζήτημα. Το προσωπικό θα επισκεφθεί τη Δευτέρα για να το δει για έλεγχο. “

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής του Τμήματος Σχεδιασμού και Κατασκευής Κυβερνητικών Οικισμών εξήγησε ότι “η πολυκατοικία αποτελεί μέρος μιας μελέτης που διεξήγαγε η Τεχνική Επιτροπή του Τμήματος Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης για την αξιολόγηση της στατικής επάρκειας του υπάρχοντος διαμερίσματος. κτίρια σε κρατικά διαμερίσματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών αναπτύσσει επί του παρόντος ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης προβλημάτων για κυβερνητικές πολυκατοικίες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης άλλων κανονισμών και πολιτικών εκτός από την ανοικοδόμηση πολυκατοικιών. αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες είναι κυρίως ηλικιωμένοι. “

Σημείωσε ότι «το Υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης ήδη μελετά προσεγγίσεις για το πρόβλημα, οι οποίες περιλαμβάνουν όχι μόνο την αντικατάσταση του ξεπερασμένου αποθέματος κρατικής κατοικίας με νέες πολυκατοικίες, αλλά και τους δικαιούχους στέγασης που ζουν σε μονάδες στέγασης που είναι προβληματική. “δώρα”:

Τέλος, είπε, «Στο πλαίσιο του προγράμματος αξιολόγησης της στατικής επάρκειας της κυπριακής κυβέρνησης για πολυκατοικίες σε διάφορα μέρη της Κύπρου, το Υπουργείο Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης έχει ξεκινήσει εργασίες για την ανακατασκευή τριών πολυκατοικιών στον Άγιο Ελευθέριο. Στη Λετονία. “

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source