Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την κλιμάκωση της Μόσχας σε αυτό το χρώμα … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα απαιτεί απόσυρση επιπλέον στρατευμάτων από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε τη Δευτέρα την «άνευ όρων κλιμάκωση» της απόφασης της Ρωσίας να επιβάλει περιορισμούς στα κρατικά ναυτικά σκάφη στις τρεις περιοχές κοντά στα σύνορα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση.

“Πρόκειται για μια νέα και αναμφισβήτητη κλιμάκωση της τρέχουσας εκστρατείας της Μόσχας για αποδυνάμωση και αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας”, δήλωσε ο Νεντ Πιερ, τονίζοντας τη “βαθιά ανησυχία” της Ουάσιγκτον και επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της προς τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι «αναστέλλει» για έξι μήνες, από τις 24 Απριλίου έως τις 31 Οκτωβρίου, «τη διέλευση πολεμικών πλοίων και άλλων κρατικών πλοίων μέσω των χωρικών υδάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Η απαγόρευση καλύπτει τρεις θαλάσσιες ζώνες, συμπεριλαμβανομένου του «τριγώνου» στις ακτές της χερσονήσου Κερτς κοντά στο στενό του ίδιου ονόματος, το οποίο συνδέει τη Βόρεια Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ και θεωρείται σημαντική για τις εξαγωγές σιτηρών και χάλυβα της Ουκρανίας.

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φθάνουν σε ένα crescendo σε εβδομάδες. Ο Κι κατηγορεί τη Μόσχα ότι επιδιώκει casus belli να εισβάλει στο Κρεμλίνο, κατηγορεί τον Ki ότι σχεδιάζει να επιτεθεί φιλο-Ρώσος αυτονομιστές στα ανατολικά.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν τη Ρωσία να σταματήσει να επιδιώκει πλοία στην περιοχή και να μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων της κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία”, δήλωσε ο Ned Price.

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την Παρασκευή «ανησυχία» για τα ναυτικά γυμνάσια της Ρωσίας και ζήτησαν από τη Μόσχα να παρέχει «ελεύθερη έξοδο» στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας, με περισσότερα από 100.000 στρατεύματα, εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερες από αυτές που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής του 2014 στα κατεχόμενα εδάφη, δήλωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Source