Οι ΗΠΑ ανανεώνουν καλούν την Τουρκία να διαλύσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν την έκκλησή τους προς την Τουρκία να παραιτηθεί από ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας, απορρίπτοντας πρόταση της Άγκυρας για επίλυση της διαφοράς.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα μίλησε για συμβιβαστική λύση στην οποία η Τουρκία δεν αναπτύσσει πλήρως τα S-400, τα οποία αρχικά δημιούργησε η Ρωσία για να στοχεύσει δυτικά πολεμικά αεροσκάφη.

“Η πολιτική μας έναντι των S-400 δεν έχει αλλάξει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ned Price όταν ρωτήθηκε για την τουρκική πρόταση στις 10 Φεβρουαρίου.

“Τα ρωσικά S-400 είναι ασυμβίβαστα με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και είναι ασυμβίβαστα με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Price σε δημοσιογράφους.

“Έχουμε και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα”.

Ο Άκαρ ανέφερε την υπόθεση του ιστορικού αντιπάλου της Τουρκίας, της Ελλάδας, που αγόρασε το παλαιότερο σύστημα S-300 της Ρωσίας μετά από απειλές από την Τουρκία να επιτεθούν στην Κύπρο, αλλά δεν τις έκανε πλήρως λειτουργικές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τη σύγκριση, λέγοντας ότι το S-400 ήταν ένα πιο προηγμένο σύστημα.

Η Τουρκία προχώρησε στη συμφωνία με τη Μόσχα παρά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υπό τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επέβαλε κυρώσεις στο τμήμα στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας.

Ο Price είπε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αναμένεται να μιλήσει σύντομα με τον Τούρκο ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

“Περιμένω ότι ο γραμματέας και ο Τούρκος ομόλογός του θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να συνδεθούν τις επόμενες μέρες”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να εντείνει τη στάση των ΗΠΑ έναντι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει ως αυτοκράτορα.

Με αναφορές από το AFP και το Reuters

.Source