Οι ΗΠΑ ανοίγουν για να ελαφρύνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία

Αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι είναι ανοιχτή στην ελάφρυνση ορισμένων κυρώσεων που θα ανακουφίσουν την ιρανική οικονομία για τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις πυρηνικής συμφωνίας με την κυβέρνηση της Τεχεράνης.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές στην άρση των τρομοκρατικών κυρώσεων κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, των εθνικών εταιρειών πετρελαιοφόρων και δεξαμενόπλοιων, καθώς και πολλών άλλων βασικών οικονομικών τομέων, όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο.

Στην έκθεση, ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ότι η Ουάσιγκτον έδωσε επίσης το πράσινο φως για να μετριάσει τις πιθανές κυρώσεις για τομείς όπως τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα αυτοκίνητα, οι μεταφορές και οι ασφαλίσεις.

Αναφέρθηκε ότι το Ιράν προσπαθεί να ανακτήσει τους εν λόγω τομείς εντός του πεδίου εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις ΗΠΑ και ότι μόνο 800 από τις 1.500 περίπου κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της χώρας θα αρκούσαν για να επιστρέψουν στην πυρηνική συμφωνία.

Όσοι γνωρίζουν τις συνομιλίες σχολίασαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα σημειώσουν πρόοδο καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες καθορίζουν σαφώς τα όρια των κυρώσεων που είναι έτοιμες να μετριάσουν, ενώ οι διπλωμάτες των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι οι δύσκολες συνομιλίες περιμένουν τη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες και ότι η πρόοδος είναι εύθραυστη.

Οι περισσότερες από τις κυρώσεις που η κυβέρνηση Μπάιντεν σκόπευε να άρει επιβλήθηκαν στο Ιράν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποχώρησε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία το 2018.

.Source