«Οι ΗΠΑ δεν συμφωνούν να συγκρίνουν τα S-400 με τα S-300 της Αθήνας, η Άγκυρα δεν γνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης»

Αξονας

Συντομεύστε τη διεύθυνση URL

Ο Gürcanlı έστειλε το μήνυμα ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, ο οποίος συναντήθηκε με δημοσιογράφους χρόνια αργότερα στην Άγκυρα, μίλησε για τη βελτίωση των σχέσεων και ότι ο «νόμος των ΗΠΑ» τους περιόρισε για τα S-400. Σύμφωνα με τον Gürcanlı, η Άγκυρα δεν έχει κατανοήσει ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Gürcanlı είναι της άποψης ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αγνοήσει την προειδοποίηση 54 γερουσιαστών να «υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής θερμαίνονται ξανά με την εισαγωγή της κυβέρνησης Μπάιντεν στην εξωτερική πολιτική. Ο πιο ταραγμένος τίτλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στις σχέσεις με την Τουρκία από το Υπουργείο που αγοράστηκε επανειλημμένα από τη Ρωσία S-400 Τα μηνύματα έρχονται ότι υπάρχουν συστήματα άμυνας αέρα. μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών η εν λόγω «διαπραγμάτευση» αναφέρεται ότι η ανάληψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Χούλουσι Ακάρ από τη Νότια Κύπρο, έβαλε την αποθήκη και χρησιμοποιήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια των ασκήσεων S-300 Αναφερόμενοι στο «μοντέλο της Κρήτης» προσελκύει την ατζέντα Μεταφορά.

Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Ντέιβιντ ΣάτερφιλντΧρόνια αργότερα, συναντήθηκε με Τούρκους δημοσιογράφους, έδωσε θέσεις για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων, το S-400 λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην κυβέρνηση της Τουρκίας Μπάιντεν «CAATS οι κυρώσεις», είπε ότι οι νόμοι που ρυθμίζουν συνδέονται. Αναφέρεται ότι ο Satterfield τονίζει ότι «δεν θα υπάρξει ομάδα εργασίας» σε αυτό το θέμα.

54 γερουσιαστές από τη Γερουσία των ΗΠΑ εξέδωσαν πρόσφατα μια επιστολή στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να πιέσουν την κυβέρνηση Ερντογάν σχετικά με τα «ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπίεση της αντιπολίτευσης».

Μιλήσαμε με τον Zeynep Gürcanlı, συγγραφέα της εφημερίδας Dünya, για τις εξελίξεις και τις συζητήσεις στα παρασκήνια της Άγκυρας.

«Δεν έχουμε δει ποτέ πρεσβευτές των ΗΠΑ στην εποχή του Trump, ήταν ενδιαφέρον για εμάς»

Ο Zeynep Gürcanlı τόνισε ότι δημοσιογράφοι στην Άγκυρα συναντήθηκαν με έναν Αμερικανό πρεσβευτή μετά τα «χρόνια του Trump» χωρίς να δουν τον πρεσβευτή των ΗΠΑ. Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ειδικά στην Τουρκία και αναφέρεται στις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία εξακολουθούν να είναι «στρατηγικός εταίρος» που υπογράμμισαν αυτό που βλέπουν να μεταφέρουν τον Γκουρτσάνλι, ενώ το ζήτημα S-400 επεσήμανε ότι οι πιο σοβαρές ελλείψεις στις σχέσεις. Ο Gürcanlı δήλωσε ότι ο αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε ότι αυτό το ζήτημα είναι δεσμευτικό για τον αμερικανικό νόμο και ότι η Άγκυρα δεν φαίνεται να κατανοεί ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης:

«Δεν είχαμε δει ποτέ τον πρέσβη υπό τον Τραμπ. Ήταν η πρώτη του επαφή με δημοσιογράφους. Υπό αυτήν την έννοια, ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρον για εμάς. Πρέσβη, ένα άνοιγμα μπορεί να γίνει στον οικονομικό τομέα, είπε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως στρατηγικός εταίρος. Αλλά πάντα έκλεινε την ποινή του με «αλλά». Επειδή γνωρίζει επίσης τα τρέχοντα προβλήματα. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι τα S-400. Ο πρέσβης ήταν πολύ ξεκάθαρος για το S-400. Κάτι που λέει είναι πολύ σημαντικό. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό στην Άγκυρα. Όταν είδα τις δηλώσεις του Χούλουσι Ακάρ, νομίζω ότι η σοβαρότητα αυτού του είδους δεν είναι ακόμη κατανοητή στην Άγκυρα. Αυτό είπε ο Πρέσβης: Είναι νόμος. Αυτός είναι ένας νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τώρα θα καθίσουμε και θα διαπραγματευτούμε με τους νόμους μας Τουρκία, ο πρέσβης έδωσε ένα μήνυμα. Είπε ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση δεν ήταν δυνατή. Είπε ότι πράγματα όπως η κρητική φόρμουλα είναι εκτός ερώτησης. Νομίζω ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να μην συμφωνεί σε αυτό και εξακολουθεί να την θεωρεί ως “Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο, θα λύσουμε αυτήν την επιχείρηση εάν ξεκινήσουμε.” Αυτό που είπε ο πρέσβης είναι σαφές. αυτός είναι ο νόμος. Λοιπόν, πώς θα μπορούσε κάποιος νόμος της Αμερικανικής Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν διαπραγματευόμαστε με τη Ρωσία ή τη Γαλλία, οι Αμερικανοί λένε ότι δεν συζητήθηκε μόνο. Αυτή ήταν μια πολύ ακριβής δήλωση. Αλλά όταν διάβασα τον Akar, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν είναι καλά κατανοητό. “

«Οι ΗΠΑ δεν δέχονται συγκρίσεις με τα συστήματα S-300 της Ελλάδας»

Ο Gürcanlı είπε ότι οι αμοιβαίες θέσεις «συγκρούστηκαν σχεδόν» στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα συστήματα S-400. Ο Gürcanlı υπενθύμισε ότι η Άγκυρα δίνει συνεχώς ένα παράδειγμα του S-300 με την Ελλάδα και ότι η αμερικανική πλευρά απάντησε ότι δεν υπήρχαν κυρώσεις CAATSA όταν αυτό ήταν ένα παράδειγμα. Ο Gürcan δήλωσε ότι η πλευρά των ΗΠΑ δεν αποδέχεται ούτε την αγορά S-400 της Άγκυρας ούτε το επιχείρημα που προέβαλαν ενώπιον της CAATSA:

«Ρώτησα επίσης τους Αμερικανούς αξιωματούχους συχνά, γιατί υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα της Ελλάδας. Η απάντηση που πήρα ήταν “Τι είναι αυτό;” Έτσι, όταν η Ελλάδα πήρε τα S-300 και τα έβαλε, δεν υπήρχε ούτε νόμος CAATSA ούτε άλλος νόμος για αυτό το θέμα. Έτσι είχαν ήδη ληφθεί. Ενάντια σε αυτό, η Άγκυρα ανέπτυξε αμέσως ένα επιχείρημα. Λένε όμως ότι υπογράψαμε συμφωνία με τους Ρώσους πριν βγει η CAATSA. Αυτή είναι η θέση της τουρκικής πλευράς. Αλλά αυτό λένε και οι Αμερικανοί: «Κάνε μια συμφωνία, μην την προσέχεις, δεν θα την κοιτάξουμε. Είτε αυτοί οι πύραυλοι άγγιξαν το τουρκικό έδαφος, δοκιμάστηκαν είτε όχι, αυτά είναι τα σημεία που μας απασχολούν. Επομένως, δεν αποδέχονται την ελληνική σύγκριση με κανέναν τρόπο. Αυτό λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Στις πρώην χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται τώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απομένουν λίγα όπλα από το σοβιετικό σύστημα. Αλλά αυτά αφαιρούνται επίσης σταδιακά. Αλλά αυτά είναι όλα τα πράγματα που αγοράστηκαν πριν από την CAATSA. Αυτό που λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι ότι πρέπει να κοιτάξουμε νόμιμα εδώ. “

«Λέγοντας ότι θα αποκαλυφθεί η θεσμοθέτηση του Μπάιντεν, ο γερουσιαστής έλαβε 54 κοινή στάση απέναντι στην Τουρκία δεν μπορεί να αγνοηθεί»

Ο Gürcanlı δήλωσε ότι ένα άλλο πιθανό πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής είναι το ζήτημα της «δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Δίνοντας έμφαση στον «θεσμισμό», ο Μπάιντεν δεν μπορεί να αγνοήσει αυτήν τη στάση, σύμφωνα με τον Γκρουκάνλι, ο οποίος επέστησε την προσοχή στην επιστολή που έγραψαν τα 54 μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ προς το Μπάιντεν και η οποία άσκησε πίεση στην Άγκυρα. Ο Gürcanlı εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ΕΕ θα αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον σε αυτό το θέμα:

«Ζητήσαμε από τον Σάτερφιλντ το ζήτημα της δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο, θα καθοριστεί από τη διάσκεψη στην Ουάσινγκτον, είπε ότι δεν είναι προς το παρόν η παραμικρή ιδέα για την Τουρκία ή άλλη χώρα. Πράγματι, νομίζω ότι αυτή η δουλειά είναι μάλλον νέα. Αλλά 54 γερουσιαστές δεν είναι αστείο. Υπάρχουν 100 Γερουσιαστές στη Γερουσία συνολικά. Οι 54 από αυτούς έχουν κοινή στάση απέναντι στην Τουρκία ως ανεξάρτητο κόμμα. Αυτοί οι άνδρες δεν μπορούν καν να πάρουν κοινή θέση σχετικά με τον αμερικανικό προϋπολογισμό ή τις δαπάνες για την υγεία όταν είναι απαραίτητο. Όμως η Τουρκία μπορεί να πάρει όταν πρόκειται για μια τόσο κοινή στάση. Τι είχε υποσχεθεί ο Μπάιντεν; Δεν είναι δυνατόν για τον Μπάιντεν να αγνοήσει μια 54-υπογεγραμμένη επιστολή από τη Γερουσία, λέγοντας: “Θα αποκαταστήσω τον θεσμισμό και θα συνεχίσω να ακούω όλους τους θεσμούς”. Στην πρώτη συνάντηση, νομίζω ότι αυτό θα ανοίξει σίγουρα. Υπάρχει μια άλλη εξέλιξη. Έδωσα επίσης μεγάλη προσοχή σε αυτό, αφορά τη Ρωσία. Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Τουρκία είναι επίσης ενάντια στην επόμενη περίοδο. Ο Josep Borrell πήγε στη Μόσχα, έδωσε το μήνυμα ότι η παρέμβαση στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις και στη συνέχεια επιβεβαιώνει αυτό. Αυτά λέγονται σήμερα στη Ρωσία. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ παρόμοιες θέσεις στην επόμενη περίοδο, περιμένω να είστε στην Τουρκία. Θα είναι σε συντονισμό με την Αμερική. 54 Η επιστολή του γερουσιαστή είναι το πρώτο σημάδι για μένα. Η Άγκυρα πρέπει να πάρει μια πολύ γρήγορη θέση και να ξεκινήσει μεταρρυθμίσεις πολύ γρήγορα, έτσι ώστε αυτή η από κοινού συντονισμένη προσέγγιση να μπορεί να απορριφθεί κάπως. “

«Περιμένω να συναντηθούν οι Blinken και Çavuşoğlu πριν από τη συνάντηση των ηγετών»

Ο Gürcanlı δήλωσε ότι η Άγκυρα διαβίβασε το αίτημα του Προέδρου Ερντογάν να συναντηθεί με τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, και πρώτα περιμένει τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών:

“Προφανώς, η συνέντευξη ζητά από την πλευρά της Τουρκίας του μηνύματος να γίνει συγχαρητήρια. Αυτό θα αποφασιστεί αναφερόμενοι στο πρόγραμμα του Μπάιντεν. Αλλά περιμένω τη συνάντηση με τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών Αντόνι Μπλίκεν Κάβουσογλου. Ακόμα και σήμερα, αύριο είναι καλέστηκε. Πληροφορίες από αμερικανικές πηγές επίσης προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα, θα υπάρξει μια κλήση Blinken. τότε αναμένεται επίσης να αναζητηθεί Joe Biden. διέδωσε λίγο χρόνο για αυτό. η μεταπώληση δεν ήταν κάτι για την Τουρκία. Αλλά η αναζήτηση θα είναι , ότι η επαφή που καλείται πρέπει να γίνει από τον Αμερικανό. “

.Source