Οι ΗΠΑ επεκτείνουν την αστική απώλεια σε περίπτωση PrivatBank

Οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την κατάσχεση ενός ακινήτου στο Οχάιο που φέρεται ότι αποκτήθηκε με κεφάλαια που έχουν υποστεί υπεξαίρεση από μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ουκρανίας ως μέρος ενός οικονομικού σκάνδαλου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα κεντρικά γραφεία της PrivatBank, των οποίων οι πρώην ιδιοκτήτες Kolomoisky και Boholiubov φέρεται να έχουν κλέψει τουλάχιστον 5,5 $.  Δισεκατομμύριο (πίστωση: Olga Vaganova, CC SA-BY 3.0)Τα κεντρικά γραφεία της PrivatBank, των οποίων οι πρώην ιδιοκτήτες Kolomoisky και Boholiubov φέρεται να έχουν κλέψει τουλάχιστον 5,5 $. Δισεκατομμύρια (πίστωση: Olga Vaganova, CC SA-BY 3.0)Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι υπέβαλε καταγγελία αστικής κατάπτωσης εναντίον πύργου γραφείων στο Κλίβελαντ, προσθέτοντας σε άλλα δύο τέτοια ακίνητα στο Τέξας και στο Κεντάκι ότι οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι αγοράστηκαν από συνεργάτες των πρώην ιδιοκτητών της τράπεζας, Ihor Kolomoisky και Gennadiy Boholiubov.

Οι δύο ιδιόκτητες PrivatBank, κάποτε ο μεγαλύτερος εμπορικός δανειστής της Ουκρανίας, πριν από την εθνικοποίησή της το 2016, και φέρεται να διέφυγαν με καταθέσεις τουλάχιστον 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, που ισοδυναμεί με περίπου το 5% του συνολικού ΑΕγχΠ .

Σύμφωνα με το DoJ, οι Kolomoisky και Boholiubov χρησιμοποίησαν δόλια δάνεια και πιστωτικά όρια για να εξαγάγουν παράνομα κεφάλαια από την τράπεζα, ξεπλένοντας ένα μέρος αυτού μέσω του υποκαταστήματος του δανειστή στην Κύπρο, πριν μεταφέρει τα χρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόλις έφτασαν τα χρήματα στις ΗΠΑ, οι Mordechai Korf και Uriel Laber, συνεργάτες των Ουκρανών επιχειρηματιών, φέρεται να διοχετεύουν τα μετρητά μέσω ενός ιστού οντοτήτων για να αγοράσουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Η συνολική αξία των ακινήτων που υπόκεινται σε διαδικασία κατάσχεσης ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια δολάρια, με τις αρχές να προσθέτουν ότι η έρευνά τους για τα περιουσιακά στοιχεία Kolomoisky και Gennadiy στις ΗΠΑ συνεχίζεται.

.Source