Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δείχνουν ενωμένο μέτωπο στην Κίνα στην πρώτη σύνοδο κορυφής του Μπάιντεν

Η φτώχεια οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συνδέεται με την αύξηση των αυτοκτονιών στην περιοχή της ερήμου του Πακιστάν

MITHI, Sindh: Πέρυσι, δύο ξαδέλφια που ήθελαν να παντρευτούν ο ένας τον άλλον σε μια πόλη περιτριγυρισμένη από τους κυλιόμενους αμμόλοφους της ερήμου Thar του Πακιστάν, πήραν τη ζωή τους κρεμασμένα από ένα δέντρο επειδή δεν είχαν τα χρήματα για να κανονίσουν το γάμο τους.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο πατέρας του κοριτσιού αυτοκτόνησε επίσης λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια στάση λεωφορείου κοντά στο έργο Power Coal Power πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Amru Kohli, η 60χρονη γιαγιά του ζευγαριού περίμενε στη ζέστη για να φτάσει το επόμενο λεωφορείο, ελπίζοντας να συγκεντρώσει κάποια φιλανθρωπία – η μόνη πηγή της του εισοδήματος σε μια περιοχή όπου η φτώχεια που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή ωθεί όλο και περισσότερο τους ανθρώπους να αυτοκτονήσουν.

«Χωρίς τα προς το ζην και η οικογένειά μου με χρέος άνω των 100.000 (Πακιστανικών) ρουπιών (654 $), δεν έχω άλλη επιλογή από το να ικετεύω», δήλωσε ο Kohli στην Arab News.

Έξι άτομα στο χωριό της είχαν αυτοκτονήσει τα τελευταία δύο χρόνια. «Ο κύριος λόγος ήταν η ακραία φτώχεια», είπε.

Ο Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το Πακιστάν ανέφερε ότι το 87% του πληθυσμού στο Thar ζούσε σε συνθήκες φτώχειας. Και η κλιματική αλλαγή πιέζει τώρα τους ντόπιους σε περισσότερη στέρηση.

Μεταξύ του 2016 και του 2020, η Αρχή Ψυχικής Υγείας του Σιντ (SMHA), τμήμα της επαρχιακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι 767 αυτοκτονίες καταγράφηκαν στο Σιντ, εκ των οποίων ο υψηλότερος αριθμός, 79 περιστατικά, σημειώθηκαν στην περιοχή Tharparkar στην έρημο Thar και άλλες 64 αναφέρθηκαν περιπτώσεις στην περιοχή Umerkot της ερήμου.

Με συνολικά 143 περιπτώσεις που καταγράφηκαν στο Thar, μία στις πέντε αυτοκτονίες στο Σιντ συμβαίνει στην περιοχή της ερήμου, ανέφεραν αξιωματούχοι των αρχών.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός, ο Σύνδεσμος για το Νερό, την Εφαρμοσμένη Εκπαίδευση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Έγνωσε), έθεσε τους συνολικούς θανάτους από αυτοκτονία στο Thar στους 348 μεταξύ 2016 και 2020.

“Με κάθε μέρα που περνά, οι περιπτώσεις αυτοκτονίας αυξάνονται στην έρημο”, δήλωσε ο Αλί Άμπκα Ραχίμο, εκτελεστικός διευθυντής του Aware, στην Arab News.

«Τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, τα περιστατικά αυτοκτονίας στην περιοχή Tharparkar που αναφέρθηκαν στα κύρια μέσα ήταν 20 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 13 ήταν γυναίκες».

Ενώ η έκθεση SMHA αναφέρει την ψυχική ασθένεια, τα εγχώρια ζητήματα και τη φτώχεια ως τους κύριους λόγους αυτοκτονιών σε ολόκληρη την επαρχία, οι ερευνητές έχουν συνδέσει την αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών στην περιοχή Thar με την ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

«Μετά τη δεκαετία του 1970, στην περιοχή παρατηρούνται παρατεταμένες ξηρασίες και λιμοί που έρχονται συχνότερα από ό, τι στο παρελθόν.

«Σήμερα, ακόμη και αν υπάρχουν βροχές, είναι ακανόνιστες και καθυστερούν, γεγονός που μειώνει τις επιπτώσεις τους στην περιοχή της οποίας ο οικονομικός κύκλος και η γεωργία εξαρτώνται αποκλειστικά από τις βροχοπτώσεις. Κάθε ξηρασία παίρνει τους ντόπιους πέντε χρόνια πίσω », δήλωσε ο Rahimoo.

Ο Δρ Lakesh Khatri, ψυχίατρος με έδρα το Μιρπούρχας, ο οποίος έχει εργαστεί στο Thar, δήλωσε ότι ζητήματα ψυχικής υγείας που συνδέονται με την ξηρασία και η επίδρασή τους στα εισοδήματα των νοικοκυριών συνέβαλαν στην αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών στην έρημο.

«Η οικονομία του Thar εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη παροχή νερού ποταμού στην έρημο ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική πηγή διαβίωσης.

«Η παρατεταμένη ξηρασία συρρικνώνει τα διαθέσιμα μέσα εισοδήματος. Ως εκ τούτου, η έλλειψη ευκαιριών διαβίωσης και η απρόσιτη πρόσβαση στους πόρους προκαλεί τους κατοίκους προς την κατάθλιψη, τελικά στη ζωή τους », πρόσθεσε.

Οι ντόπιοι διαμαρτυρήθηκαν επίσης για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα, όπως το Έργο Thar Coal Power, με περίπου 175 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, λέγοντας ότι το πρόγραμμα θα μολύνει το νερό τους και θα απειλήσει τις προγονικές τους περιοχές. Όμως η κατασκευή συνεχίστηκε.

«Οι ντόπιοι δεν βλέπουν κανένα αποτέλεσμα που τους έρχεται από τα μεγάλα έργα που βασίζονται σε φυσικές πηγές που είναι ιδιοκτήτες», πρόσθεσε ο Rahimoo.

Η Mary Shabbir, ερευνητή στο Ινστιτούτο Πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης με έδρα το Ισλαμαμπάντ, δήλωσε στην Arab News ότι η φτώχεια που οφείλεται στην αλλαγή του κλίματος ήταν μια νέα προσθήκη στα προβλήματα της φτωχής περιοχής, με τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» να αυξάνουν την ευπάθεια των ανθρώπων.

«Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσω της προ-χάραξης πολιτικής. Εάν αυτό δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολιτική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή διεθνούς κλίμακας », είπε.

.Source