Οι ΗΠΑ προτείνουν κοινή ομάδα εργασίας για κυρώσεις στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ

Οι ΗΠΑ πρότειναν τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τις κυρώσεις τους στην Τουρκία που επιβλήθηκαν για το ζήτημα των ρωσικών S-400, και οι Τούρκοι αξιωματούχοι συμφώνησαν, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας την Τετάρτη.

Μια τέτοια ομάδα εργασίας, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, θα μπορούσε να δείξει το δρόμο για την άρση των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, εάν αντιμετωπιστούν ζητήματα συμβατότητας μεταξύ των όπλων S-400 και του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είχε προηγουμένως προτείνει μια κοινή ομάδα εργασίας για τις κυρώσεις, η οποία στοχεύει στην Προεδρία της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας (SSB), συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της SSB Ismail Demir και τριών άλλων αξιωματούχων.

«Τώρα η πρόταση ήρθε από τις ΗΠΑ. Καθώς φυσικά προτιμούμε πάντα τον διάλογο, είπαμε ναι, και οι διαπραγματεύσεις άρχισαν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων », δήλωσε ο Κάβουσογλου κατά τη διάρκεια συνάντησης που εξέτασε τις εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής το 2020.

Υπογραμμίζοντας ότι οι απόψεις διαφέρουν ως προς το αν οι κυρώσεις είναι βαριές ή όχι, είπε ότι η επιβολή κυρώσεων είναι λάθος τόσο πολιτικά όσο και νομικά.

«Είναι μια επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε.

Στις 14 Δεκεμβρίου, μέσω του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA), οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Τον Απρίλιο του 2017, όταν η παρατεταμένη προσπάθειά της να αγοράσει ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ αποδείχθηκε μάταιη, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση της τελευταίας τεχνολογίας πυραυλικής ασπίδας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ανάπτυξη τους, ισχυριζόμενοι ότι θα ήταν ασυμβίβαστες με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσουν τα αεροσκάφη F-35 σε πιθανό ρωσικό καταφύγιο.

Η Τουρκία, ωστόσο, τόνισε ότι οι S-400 δεν θα ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελεί απειλή για τη συμμαχία ή τα όπλα της.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει επανειλημμένα μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ζήτημα της τεχνικής συμβατότητας.

Σχέσεις με την ΕΕ

Τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ σημείωσαν πολλά σκαμπανεβάσματα το 2020, ο Κάβουσογλου δήλωσε ότι η ένταση ήταν έντονη καθώς η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Γαλλία αντικατοπτρίζουν διμερή ζητήματα στην ατζέντα της ΕΕ.

Παρ ‘όλα αυτά, είπε, ένα συνετό συμπέρασμα προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

«Είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σε ένα πιο θετικό περιβάλλον το επόμενο έτος», είπε, αναμένοντας την ίδια στάση από το μπλοκ.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας για ανθρωπιστικούς σκοπούς και επιχειρηματίες συνεχίστηκε το 2020 χωρίς καμία αποτυχία παρά την πανδημία COVID-19.

«Όπως συνήθως, η προτεραιότητά μας ήταν η διπλωματία το 2020. Προσγειώσαμε στο πεδίο όπου μπλοκαρίστηκε η διπλωματία, ανοίξαμε ξανά το δρόμο για διάλογο και διπλωματία», είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία έγινε σημαντικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, το νησί της Κύπρου, τη Συρία , Λιβύη και Άνω Καραμπάχ.

ανατολική Μεσόγειος

Ο Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία λαμβάνει μέτρα σύμφωνα με τα νόμιμα κέρδη της στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού.

«Όταν οι εκκλήσεις μας για διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα, αναλάβαμε δράση ενάντια σε μονομερή βήματα», είπε, προσθέτοντας ότι τα σεισμικά ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας Oruc Reis, Barbaros Hayreddin και Yavuz λειτουργούν στην περιοχή.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία θέλει να επιτύχει ειρήνη και σταθερότητα βάσει της δίκαιης κατανομής των πόρων στην περιοχή.

Η Τουρκία έστειλε τρυπάνια τους τελευταίους μήνες για να διερευνήσει ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας τα δικαιώματά της στην περιοχή καθώς και εκείνα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Η Τουρκία αντιτάχθηκε σταθερά στις προσπάθειες της Ελλάδας να δηλώσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη που βασίζεται σε μικρά νησιά κοντά σε τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τα συμφέροντα της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Η Άγκυρα είπε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι κοντά στην Κύπρο πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ της ΤΔΒΚ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου.

Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο ένα μέρος των ειδησεογραφικών ειδήσεων που προσφέρονται σε συνδρομητές στο AA News Broadcasting System (HAS) και σε συνοπτική μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

.Source