Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία εξέδωσε προειδοποίηση Montreux

Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την έκθεση ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Στη δήλωση, επιβεβαιώθηκε ότι οι ΗΠΑ είχαν κοινοποιήσει ότι δύο πολεμικά πλοία θα περνούσαν από τα Στενά και θα έφταναν στη Μαύρη Θάλασσα. Αναφέρθηκε ότι τα πλοία θα παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα έως τις 4 Μαΐου.

«Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ»

Στη δήλωση που έκανε η Ρωσία σχετικά με την ύπαρξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, ειπώθηκε, “Τέτοια στρατιωτικά κινήματα πρέπει να είναι σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ.” Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο είπε ότι “ανησυχούν για τις αυξανόμενες δραστηριότητες στη Μαύρη Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες”.

ZAHAROVA: ΟΧΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ MONTRÖ

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα Μαρίγια εξέδωσε επίσης δήλωση σχετικά με τη «Σύμβαση των Στενών του Μοντρέ, ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και ελπίζουν ότι η Τουρκία θα επιδείξει υπεύθυνη προσέγγιση για να συμμορφωθεί με αυτήν τη συμφωνία», είπε. Σύμφωνα με τον Σπούτνικ, η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης των Στενών του Μοντρέ, η οποία υπεγράφη το 1936, “Κάθε προσπάθεια αναθεώρησης της συμφωνίας επηρεάζει τα συμφέροντα της χώρας μας. Αυτή η συμφωνία είναι ο βασικός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, ειδικά στην κυκλοφορία πολεμικών πλοίων. Το βλέπουμε ως “είπε.

«ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΡΑΤΕΣ ΘΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΟΥΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΕΥΘΥΝΗΣ»

Η Zaharova επεσήμανε ότι η Σύμβαση των Στενών του Montreux επιβάλλει χωρητικότητα, χρονικό περιορισμό σε πολεμικά πλοία που ανήκουν σε μη παραποτάμιες χώρες και περιορισμούς στον τύπο όπλων για ορισμένες κατηγορίες πλοίων που εισέρχονται στη Μαύρη Θάλασσα και υπογράμμισε ότι η διαδικασία αποστολής κοινοποιήσεων σχετικά με την είσοδο στο Η λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας ρυθμίζεται από αυτήν τη σύμβαση. Ζαχάροφ, Σύμβαση των Στενών του Μοντρέ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί υποκατάστατο της Ρωσίας να ρυθμίζει “Ελπίζουμε να προσεγγίσουμε υπεύθυνα προς αυτήν όλες τις σχετικές πολιτείες. Φυσικά, από την άποψη αυτή, η Τουρκία έχει έναν ειδικό ρόλο”, προστέθηκε.

Η τηλεόραση του CNN χθες, με βάση έναν ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ θα έστελναν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για να στηρίξουν το Κίεβο στην κρίση της Ουκρανίας και η Ουάσιγκτον είχε ειδοποιήσει την Άγκυρα σχετικά με αυτό το θέμα στο πλαίσιο της Σύμβασης των Στενών του Μοντρέ.

.Source