Οι θαλάσσιες χελώνες συναντούν τη θάλασσα

Το Κέντρο Υποβρύχιας Έρευνας και Απεικόνισης του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMU-SAGM) συνεχίζει τον αγώνα του ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις της καταστροφής των παράκτιων περιοχών στις ζώντες ομάδες. Στο πλαίσιο του Έργου Παρακολούθησης και Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Παραλιακή Περιοχή Yeniboğaziçi και Famagusta, το οποίο διεξήχθη από την EMU-SAGM υπό την κύρια χορηγία της İşbank για 12 χρόνια, συνολικά 11.050 μωρά θαλάσσιων χελωνών μεταφέρθηκαν στη θάλασσα. Η EMU-SAGM εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι 215 φωλιές θαλάσσιων χελωνών εντοπίστηκαν και ελήφθησαν υπό προστασία κατά την 6μηνη περίοδο εργασίας, αλλά το 7% αυτών των φωλιών καταστράφηκαν από εισόδους οχημάτων στην παραλία.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΩΝ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες και το έργο της EMU-SAGM, Τμήμα Τεχνών και Επιστημών της ΟΝΕ, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών και Πρόεδρος Assist της EMU-SAGM. Ανάδοχος Δρ. Ο Burak Ali Aliiçek είπε, «Η εξαφάνιση των απειλούμενων φυτών και ζώων που ζουν στην παράκτια περιοχή είναι δυνατή με την αποτελεσματική χρήση των παράκτιων περιοχών. Αν και η παράκτια περιοχή φιλοξενεί πολλούς οργανισμούς προσαρμοσμένους στις θαλάσσιες και / ή επίγειες συνθήκες, είναι η πιο εντατική περιοχή για ανθρώπινη χρήση στις συνθήκες του νησιού μας. Η καταστροφή των παράκτιων περιοχών που παρατηρείται σε όλες τις χώρες της Μεσογείου είναι επίσης εμφανής στη χώρα μας. Η ζωντανή ομάδα που επηρεάζει αποτελεσματικά η καταστροφή της παράκτιας περιοχής είναι οι θαλάσσιες χελώνες. Το πιο αποτελεσματικό μας εργαλείο για την προστασία αυτής της περιοχής είναι και πάλι οι θαλάσσιες χελώνες.Μίλησε.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Υπογραμμίζοντας ότι οι θαλάσσιες χελώνες (Caretta Caretta και Chelonia Mydas) είναι μια από τις φυσικές κληρονομιές μας που έχουν γίνει το σύμβολο της Κύπρου και είναι υπό προστασία, Asst. Ανάδοχος Δρ. Λουλούδι, «Ωστόσο, στις προσπάθειές μας να προστατεύσουμε αυτά τα πλάσματα, στόχος μας δεν είναι μόνο η προστασία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά και η προστασία άλλων πλασμάτων που μοιράζονται τον ίδιο βιότοπο και τις φυσικές ομορφιές και περιουσιακά στοιχεία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Για το σκοπό αυτό, συνεχίζουμε το έργο επιστημονικής παρακολούθησης και διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες Iskele, Yeniboğaziçi και Gazimağus για 12 χρόνια ως Κέντρο Υποβρύχιας Έρευνας και Απεικόνισης της ΟΝΕ, με την άδεια του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της ΤΔΒΚ.” είπε.

7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ ΕΙΣΟΔΩΝ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Αστ. Ανάδοχος Δρ. Burak Ali Çiçek, Συντονιστής έργου. Βλέπω. Δηλώνοντας ότι ήταν πολύ επιτυχημένοι στο έργο που έγινε με εθνικούς και διεθνείς εθελοντές υπό την επίβλεψή του, ο Χασάν Ντενίζ Ακόρμπα είπε:Το 2020, παρά την πανδημία, οι προσπάθειες διατήρησης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μελέτη που διεξήχθη το 2020, η Τουρκία συνεχίστηκε υπό τη χορηγία της Business Bank. Με την τεχνική υποστήριξη του δήμου Iskele, Yeniboğaziçi και Famagusta και EMU, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες σε περιοχές όπου οι δραστηριότητες διατήρησης πραγματοποιήθηκαν εντατικά. Κατά τη διάρκεια της 6μηνης περιόδου εργασίας, εντοπίστηκαν 215 φωλιές και ελήφθησαν υπό προστασία. Το 7% αυτών των φωλιών έχουν καταστραφεί λόγω εισόδων οχημάτων στην παραλία. Το 8% των φωλιών δεν μπόρεσε να σωθεί λόγω υπερχείλισης καθώς οι φωλιές βρίσκονταν στην παλιρροιακή ζώνη και το 4% καταστράφηκε από ανασκαφές από σκύλους και αλεπούδες. Το 80% των φωλιών που ελήφθησαν υπό προστασία παρακολουθούνταν περιοδικά, η εκκόλαψη από τους απογόνους παρακολουθούσε, παρέμβαση όταν ήταν απαραίτητο και οι νεαροί που παγιδεύτηκαν στη φωλιά διασώθηκαν. Συνολικά, παρέχονται 11.050 χελώνες για να συναντήσουν τη θάλασσα.

Πρόεδρος της ΟΝΕ-SAGM Asst. Ανάδοχος Δρ. Ο Burak Ali Çiçek δήλωσε ότι το κέντρο, το οποίο ιδρύθηκε το 2007, θα συνεχίσει να εργάζεται σε όλα τα είδη υδάτινων συστημάτων όπως θάλασσα, λίμνη, υγρότοπος και το περιβάλλον με το οποίο έρχεται σε επαφή, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Source