Οι καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συμβάλουν επίσης στην επίλυση του Κυπριακού

Ελλάδα և Η Τουρκία πραγματοποιεί συνομιλίες ανεξάρτητα από το Κυπριακό, τονίζει ο Πρόεδρος της Κύπρου

Οι καλές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα συμβάλουν επίσης στην επίλυση του Κυπριακού, λέει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του με την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», η οποία δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα (11.01.2020), ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντά στο ερώτημα αν θα στηρίξει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη εάν εμφανιστεί η Ελλάδα Հուն Τουρκία. στην ελληνοτουρκική διευθέτηση χωρίς επίλυση του Κυπριακού.

“Η Ελλάδα και η Τουρκία διαπραγματεύονται ανεξάρτητα από το Κυπριακό“Εάν επιβεβαιωθούν επιτέλους στα ελληνοτουρκικά χωρίς το Κυπριακό, θα υποστηρίξετε τον κ. Μητσοτάκη;” Ρωτούν ειδικότερα τον κ. Αναστασιάδη. “Γιατί να μην τον υποστηρίξεις; Αφήστε όλα να πάνε έτσι, և οι σχέσεις θα αποκατασταθούν. “Οι καλές σχέσεις θα συμβάλουν επίσης στην επίλυση του Κυπριακού”, απάντησε ο Αναστασιάδης. “Το πιο σοβαρό είναι να αξιολογήσουμε πόσο καλά η Τουρκία επιλύει τις διαφορές της, είτε στην Κύπρο είτε σε άλλες χώρες, ως φανατική.”

Όσον αφορά τις προτάσεις των μερών για ενίσχυση της συγκρατητικής δύναμης της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Κύπρου τονίζει: “Έχουμε την ανασταλτική δύναμη να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Εάν υπάρχουν μερικοί που πιστεύουν ότι μπορούμε να μπείτε στον αγώνα όπλων, θα πρέπει να εξετάσουν εάν έχουμε τις δυνατότητες, πόσο κοστίζουν τα οπλικά συστήματα, πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι οποιαδήποτε συστήματα, όχι μόνο για την πρόληψη της τουρκικής βουλιμίας. , αλλά θα έχουμε ακόμα κάτι. Κοιτάξτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Υπάρχουν παραβιάσεις με το ναυτικό, την αεροπορία που μπορεί να αντισταθεί στην Τουρκία.

Το πρόβλημα δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα μέσω πολέμου, αλλά μέσω διαλόγου. Είναι απαραίτητο να πείσουμε την Τουρκία για την καλή πίστη και την πραγματική βούλησή της, όχι για να την επιτύχει μέσω των προτεινόμενων λύσεών της, αλλά για να επιτραπεί επιτέλους στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενεργήσει όταν αναπτύσσεται, εάν επιτρέπεται να αναπτυχθεί για να είναι φιλική, η φιλική Τουρκία είναι ένα ανεξάρτητο κράτος. “Η Άγκυρα πέρα ​​από τις εξαρτήσεις που επιδιώκει να δημιουργήσει.”

,Source