Οι κορυφαίες 10 αναγνώσεις του 2020 – Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων

Από τη χειρότερη πανδημία σε πάνω από έναν αιώνα έως μία από τις πιο έντονες προεδρικές εκλογές της εποχής μας, και όλα τα ενδιάμεσα, το 2020 ήταν ένα έτος μεγάλης αβεβαιότητας και πολιτικής ανησυχίας, τουλάχιστον. Όπως πάντα, οι ερευνητές μας έχουν εργαστεί επιμελώς για να σας ενημερώνουν για παγκόσμια ζητήματα και να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του, το ECFR παρουσιάζει μια σειρά από τις 10 πιο δημοφιλείς εκδόσεις του 2020.

Σας αρέσει, ακολουθησε μαςκαι χρησιμοποιήστε το επερχόμενο διάλειμμα για να ακούσετε το podcast μας στον κόσμο σε 30 λεπτά. Εξερευνήστε το υπόλοιπο κείμενο που σας έφεραν οι διεθνείς ειδικοί μας φέτος.

Καλή χρονιά και θα σας δω το 2021!

 1. Η Σουηδία το πηγαίνει μόνη της: Η εξαίρεση του coronavirus της ΕΕ από τη Marlene Riedel
  Το Covid-19 χρησιμεύει ως μεγεθυντικός φακός για ακόμη και τις μικρότερες διαφορές μεταξύ των χωρών – στη διακυβέρνηση, στην κοινωνία και στις στάσεις.
 2. Στρατιωτικά μαθήματα από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Λόγος ανησυχίας για την Ευρώπη από τον Gustav Gressel
  Ο πόλεμος Ναγκόρνο-Καραμπάχ του 2020 κατέχει σημαντικά μαθήματα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να το μελετήσουν επειγόντως.
 3. Κακή παρέα: Πόσο σκοτεινό χρήμα απειλεί τη μετάβαση του Σουδάν από τον Jean-Baptiste Gallopin
  Η μετάβαση θα πετύχει μόνο εάν η κυβέρνηση σταθεροποιήσει την οικονομία και οι πολίτες εργάζονται σκληρά για να γείρουν την ισορροπία δυνάμεων μακριά από το στρατό.
 4. Αποκάλυψη της διπλωματίας της Σερβίας για κοροναϊκούς των Janka Oertel και Majda Ruge
  Ο Σέρβος πρόεδρος έχει εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές διαιρέσεις της ΕΕ για να προσβάλει το μπλοκ και να νομιμοποιήσει τις πολιτικές του, καθώς και τη φιλανθρωπία του με αυταρχικούς εταίρους.
 5. Αντιπάλους βαθέων υδάτων: Ευρώπη, Τουρκία και νέες γραμμές σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Asli Aydıntaşbaş, Cinzia Bianco, Hugh Lovatt, John V. Bowlus, Julien Barnes-Dacey, Michaël Tanchum και Tarek Megererie
  Η ανατολική Μεσόγειος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, καθώς οι γεωπολιτικές γραμμές βλάβης σταθεροποιούν την περιοχή. Αυτές οι ρήξεις προκύπτουν από την «παγωμένη σύγκρουση» της Κύπρου, τον ανταγωνισμό για πολύτιμα πεδία φυσικού αερίου και τους ολοένα και πιο πολυσύνδετους πολέμους στη Λιβύη και τη Συρία.
 6. Επτά πρώτα μαθήματα από τον κοροναϊό από τον Ivan Krastev
  Η κρίση Covid-19 θα αναμορφώσει δραματικά την αντίδραση της ΕΕ σε όλες τις άλλες κρίσεις που αντιμετώπισε την τελευταία δεκαετία.
 7. Μολυσμένα: Ο αντίκτυπος του κοροναϊού στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική των Anthony Dworkin, Cinzia Bianco, Ellie Geranmayeh, Hugh Lovatt, Julien Barnes-Dacey, René Wildangel και Tarek Megerisi
  Ο κορανοϊός έχει χτυπήσει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε μια εποχή που η περιοχή έχει ήδη επιβαρυνθεί με πολλά προβλήματα, όπως μια σειρά από μακροχρόνιες συγκρούσεις, σεχταριστικές εντάσεις, οικονομικές κρίσεις και εκτεταμένη πολιτική αναταραχή. Σε αυτήν την έρευνα, εμπειρογνώμονες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων αναλύουν τον τρέχοντα αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και πιθανές επιπτώσεις στην περιοχή.
 8. Πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα μπορούσε να μεταμορφώσει την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική των Anthony Dworkin, Asli Aydıntaşbaş, Cinzia Bianco, Ellie Geranmayeh, Hugh Lovatt, Julien Barnes-Dacey και Tarek Megerisi
  Η νίκη για τον Joe Biden είναι πιθανό να φέρει τρεις μεγάλες αλλαγές πολιτικής στην περιοχή, ανοίγοντας νέες δυνατότητες και προκλήσεις για τους Ευρωπαίους.
 9. Είναι η Λιβύη της Τουρκίας τώρα by Tarek Megerisi
  Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να αναζωογονήσουν την πολιτική προσέγγιση για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, ιδίως δεδομένου ότι η Τουρκία μπορεί να το θέλει από την τρέχουσα θέση της.
 10. Η πολιτική πανδημίας της Ευρώπης: Πώς ο ιός άλλαξε την παγκόσμια άποψη του κοινού των Ivan Krastev και Mark Leonard
  Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να αναβιώσουν την πολιτική προσέγγιση για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, ιδίως δεδομένου ότι η Τουρκία μπορεί να το θέλει από την τρέχουσα θέση της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων δεν λαμβάνει συλλογικές θέσεις. Οι εκδόσεις του ECFR αντιπροσωπεύουν μόνο τις απόψεις των μεμονωμένων συγγραφέων του.

Source