Οι κρατούμενοι πρέπει να επισημαίνονται ηλεκτρονικά για να σταματήσουν τον αυξανόμενο αριθμό των κρατουμένων

Η ηλεκτρονική επισήμανση ατόμων που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης όχι περισσότερο από ένα έτος για μικρά εγκλήματα εξετάζεται από την κυβέρνηση, έχει μάθει η Μάλτα.

Εκπονείται νομοθεσία που θα επιτρέψει στους δικαστές να αποφασίσουν εάν ένα άτομο που θα εκδώσει αποτελεσματική ποινή φυλάκισης πρέπει να εκτίσει χρόνο εκτός της φυλακής. Ο νόμος θα μπορούσε να παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο ήδη από τον επόμενο μήνα.

Το σύστημα αντιμετωπίζεται ως μέσο για την αποκατάσταση, αλλά αναμένεται επίσης να μειώσει την πίεση από τις εγκαταστάσεις των φυλακών, η οποία έχει πρόβλημα υπερβολικού πληθυσμού.

Η ηλεκτρονική παρακολούθηση θα είναι διαθέσιμη μόνο σε όσους καταδικάζονται για εγκλήματα που τιμωρούνται με ουσιαστική φυλάκιση όχι περισσότερο από ένα έτος, υπό την προϋπόθεση ότι το αδίκημα που διαπράχθηκε δεν έχει μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Αυτό αποκλείει αυτόματα άτομα που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά αδικήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, τα οποία δεν θα είναι επιλέξιμα να επωφεληθούν από ηλεκτρονική εντολή παρακολούθησης. Η εγγύηση αποκλείεται επίσης αυστηρά από την πρόταση, πρόσθεσαν οι πηγές.

Όμως, οι ηλεκτρονικές ετικέτες αναμένεται να εισαχθούν στο νόμο για τους κρατούμενους που δικαιούνται άδεια φυλάκισης και απαλλαγή, επιτρέποντας στον Οργανισμό Διορθωτικών Υπηρεσιών να παρακολουθεί καλύτερα τον τόπο διαμονής τους.

«Η ηλεκτρονική σήμανση θα δώσει στην κοινότητα μεγαλύτερη ηρεμία για υποθέσεις που περιλαμβάνουν κρατούμενους που είναι ήδη επιλέξιμοι για άδεια φυλάκισης και απαλλαγή, αλλά θα εμποδίσει επίσης άτομα που έχουν καταδικαστεί για μικρά εγκλήματα να μπουν στη Διορθωτική Διευκόλυνση, διευκολύνοντας την επανένταξή τους στην κοινωνία», ανέφεραν πηγές.

Η τεχνολογία απομακρυσμένης παρακολούθησης έχει χρησιμοποιηθεί από τον Οργανισμό Διορθωτικών Υπηρεσιών τον τελευταίο χρόνο ενάμισι χρόνο σε ένα πιλοτικό έργο. Τον Δεκέμβριο του 2019, οκτώ κρατούμενοι χαμηλού κινδύνου επισημάνθηκαν και τους δόθηκε άδεια φυλάκισης για να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους στο πρώτο πείραμα με το σύστημα.

Ωστόσο, τώρα, η επισήμανση θα βασίζεται στο νόμο και θα χρησιμεύσει επίσης ως αντικατάσταση στη φυλακή για ορισμένα εγκλήματα.

Μια ηλεκτρονική ζώνη αστραγάλου θα επιτρέψει στις αρχές να γνωρίζουν πού βρίσκεται το άτομο σε 24ωρη βάση. Το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τον συναγερμό εάν το άτομο παραβεί τυχόν γεωγραφικούς περιορισμούς που τους επιβάλλονται.

«Είχαμε περιπτώσεις ανθρώπων που κρίθηκαν ένοχοι για ένα μικρό έγκλημα και καταδικάστηκαν σε έξι μήνες φυλάκιση και στη διαδικασία έχασαν τη δουλειά τους ή έλειψαν τις σπουδές τους. Με αυτόν τον τρόπο, αυτά τα άτομα θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να λειτουργούν στην κοινωνία με την κοινότητα να έχει σιγουριά ότι οι αρχές μπορούν να παρακολουθούν κάθε κίνησή τους », ανέφεραν οι πηγές.

Όποιος παραβιάζει τους όρους που επιβάλλει η ηλεκτρονική εντολή παρακολούθησης θα εκτίσει την αρχική ποινή φυλάκισης και οποιαδήποτε άλλη πρόσθετη ποινή θα επιβληθεί από το δικαστήριο.

Η ηλεκτρονική επισήμανση εδώ και πολύ καιρό θεωρείται σε δικαστικούς και ποινικούς κύκλους ως μέσο για την ανακούφιση του φόρτου της φυλακής.

Το Corradino Correctional Facility είχε πληθυσμό 864 άτομα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένων 56 γυναικών κρατουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες που κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο. Σχεδόν το ένα τρίτο των κρατουμένων περιμένουν ακόμη δίκη ή καταδίκη.

Το συνολικό ευρωπαϊκό ποσοστό φυλάκισης – ο αριθμός των φυλακισμένων ανά 100.000 κατοίκους – μειώθηκε και πάλι ελαφρά το 2020, παγιώνοντας μια τάση που ξεκίνησε το 2013, σύμφωνα με τις ετήσιες ποινικές στατιστικές του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους πληθυσμούς φυλακών για το 2020.

Ωστόσο, η Μάλτα είχε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην φυλάκιση μεταξύ 2019 και 2020 (αύξηση 15,2%), ακολουθούμενη από την Κύπρο (13,1%), την Ισλανδία (11,7%) και την Κροατία (10,3%)

Η Μάλτα ήταν επίσης στις πέντε πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά αλλοδαπών κρατουμένων: Λουξεμβούργο (73,9%), Ελβετία (69,6%), Ελλάδα (57,8%), Αυστρία (53,1%), Μάλτα (51,5%), ακολουθούμενη από την Καταλονία στην Ισπανία (46%), το Βέλγιο (43%), την Εσθονία (33,3%), την Ιταλία (32,5%), τη Δανία (30,1%) και τη Νορβηγία (29,2%).

Η Μάλτα έχει καταδικάσει το 25,2% των κρατουμένων της για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Τα υψηλότερα ποσοστά ήταν στη Λετονία (44,2%), την Ισλανδία (34,6%), την Ιταλία (31,5%), την Ελλάδα (29,4%), το Αζερμπαϊτζάν (29%), την Αλβανία (27,9%), την Κύπρο (27,3%), τη Γεωργία (26,2%) %), Εσθονία (25,8%), Τουρκία (25,8%) και Μάλτα (25,2%).

Source