Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν αποτελούν εμπόδιο στους στρατιωτικούς δεσμούς Ρωσίας-Τουρκίας: Λαβρόφ | Νέα της Μέσης Ανατολής

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών λέει ότι η Μόσχα και η Άγκυρα δεν θα αποθαρρυνθούν από κυρώσεις για την απόκτηση του πυραυλικού συστήματος S-400.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας δεν θα παρεμποδιστεί από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Άγκυρα για την απόκτηση ενός ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι αυτοβιώσιμες και αυτάρκεις, δεν εξαρτώνται από επιθετικές και εχθρικές ενέργειες και ιδιοτροπίες κάποιου», δήλωσε την Τρίτη ο Λαβρόφ.

“Αυτοί [their relations] βασίζονται στα εθνικά συμφέροντα κάθε χώρας μας και στην αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε την αμοιβαία συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος αναζητώντας μια ισορροπία συμφερόντων. “

Οι ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα τιμωρούσαν την Τουρκία για την αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400, επιβάλλοντας σπάνιες κυρώσεις εναντίον συμμάχου του ΝΑΤΟ, με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον λέγοντας ότι η αγορά του πυραυλικού συστήματος από την Άγκυρα αποτελούσε απειλή για τη συμμαχία ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε τότε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ είχαν σκοπό να εμποδίσουν τη Ρωσία να λάβει σημαντικά έσοδα από την πώληση.

Την Τρίτη, ο Κάβουσογλου επισκέφθηκε τη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό του Λαβρόφ, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι «επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία πρόθεσή μας να αναπτύξουμε στρατιωτικούς δεσμούς με την Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να «συνεχίσει τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη πίεση από την Ουάσινγκτον».

Ο Κάβουσογλου είπε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ήταν «μια πράξη επιθετικότητας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει στην πίεση.

«Προτιμούμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του S-400, μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Cavusoglu. «Μετά την επιβολή των κυρώσεων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου. Δεν ήμασταν ποτέ εναντίον του διαλόγου. “

Η Τουρκία πέρυσι πήρε το σύστημα των 2,5 δισ. Δολαρίων, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία ήταν ασυμβίβαστη με το ΝΑΤΟ και θα επέτρεπε στη Ρωσία να βελτιώσει τη στόχευσή της στα αμερικανικά αεροσκάφη μυστικότητας.

Ο Κάβουσογλου είπε επίσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική λύση έναντι των δεσμών της με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ έχει επίσης προετοιμάσει ποινικά μέτρα για τη διαμάχη της Τουρκίας με τα μέλη της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τα υπεράκτια δικαιώματα της Μεσογείου.

Αν και η Ρωσία και η Τουρκία είναι αντίπαλοι σε πολλές συγκρούσεις, όπως η Λιβύη και η Συρία, ο Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις.

Οι δύο χώρες παρακολουθούν από κοινού μια ανακωχή μεσολαβούμενης από τη Ρωσία για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από έναν πόλεμο έξι εβδομάδων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν που σκότωσε περισσότερες από 6.000 ζωές.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών είχαν αυξηθεί για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν, με τη Ρωσία να κατηγορεί την Τουρκία ότι αναπτύσσει Συριακούς μαχητές για την καταπολέμηση των Αρμενικών δυνάμεων στην επίμαχη περιοχή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε εν συντομία δύο Ρώσους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη για φερόμενη μαγνητοσκόπηση μιας μονάδας παραγωγής drone χωρίς άδεια.

.Source