Οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν θα βλάψουν τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, λέει ο Λαβρόφ – Παρακολούθηση της Μέσης Ανατολής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας δεν θα παρεμποδιστεί από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Άγκυρα για την απόκτηση ενός ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, αναφέρει ο Οργανισμός Anadolu του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

“Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία πρόθεσή μας να αναπτύξουμε στρατιωτικούς δεσμούς με την Τουρκία” παρά την “παράνομη πίεση της Ουάσιγκτον”, δήλωσε ο Λάβροφ σε δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου δήλωσε επίσης στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στους δεσμούς της με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σχόλια και των δύο ηγετών προέκυψαν όταν το συνάδελφο μέλος του ΝΑΤΟ Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και η ΕΕ προετοίμασε ποινικά μέτρα για τη διαμάχη της Τουρκίας με τα μέλη της Ελλάδας και την Κύπρο που διοικούνταν από την Ελλάδα για τα υπεράκτια δικαιώματα της Μεσογείου.

Πέρυσι, η Ρωσία παρέδωσε το πυραυλικό σύστημα S-400 εδάφους-προς-αέρα στην Τουρκία όπου δοκιμάστηκε τον Οκτώβριο. Η Άγκυρα είπε ότι δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν αποτελεί απειλή και ζήτησε μια κοινή ομάδα εργασίας για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Οι ΗΠΑ θέλουν να κυρώσουν την Τουρκία για το ρωσικό αμυντικό σύστημα

Source